Motor freni zararlı mı?

Mantık olarak bakarsak hafif eğimli yolda araba viteste iniyor diyelim. Hiç gaz vermesek bile mekanik olarak dönen tekerler motora bağlı olacağı için pistonları da hareket ettirmez mi? Rölantide yakıt tüketimi örneğin 0.5-1 litre gösterirken yolda giderken gaza basmadığımız zaman 0 gösteriyor.
İşte, üstte anlattığım mesele geçerli burada. Ha belli bir devirin üzerinde tutarken, mesela 2000 devirde yokuş aşağı giderken ayağınızı gazdan çekerseniz ECU bunu takip eder ve benzin göndermeyi bırakır. Ancak motor freni yaparken sürekli bir devir yükselmesi- düşüşü söz konusu olacağı için araç sürekli bu cut-off sisteminin devreye girdiği devirde kalmayacak, illa püskürtme olacaktır.

Mantık olarak bakarsak hafif eğimli yolda araba viteste iniyor diyelim. Hiç gaz vermesek bile mekanik olarak dönen tekerler motora bağlı olacağı için pistonları da hareket ettirmez mi? Rölantide yakıt tüketimi örneğin 0.5-1 litre gösterirken yolda giderken gaza basmadığımız zaman 0 gösteriyor.
Negatif eğimle giderken bence bu doğru, çünkü araç eğimden dolayı hızını korurken bu sırada motorun çalışmasına gerek kalmıyor ve patlamayı kesiyor diye biliyorum.

Peki sence motor freni zararlı mı?

Ben 2 türlü denedim. Debriyajdan ayağını yavaş çekerek bir de sert çekerek (hızlı ve öfkeli / pist tarzı). Zararlı bir şey olsa gaza başladığımız halde veya vitesi düşürüp debriyajdan ayağımızı sert çektiğimiz halde motora bir zararı olsaydı mühendisler motor zarar görmemesi için ekstra bir düzenek koyarlardı. Hızlı çekince araç baya bir sizi öne savuruyor. Baya da fren mesafesini kısaltıyor açıkçası hızlı çekince.

Uzun bir yokuş inerken ve ya hep iniş olan bir yolda giderken motor freni yapılmazsa fren balataları kokmaya başlar. Bu daha zararlıdır. Debriyajdan ayağınızı çekerken deviri eşitleyip (rev match) çekmek daha konforlu olur. Hatta arkadan itiş araçlarda eşitlemeden yaparsanız, virajda aracın arkası kayabilir.

Uzun bir yokuş inerken ve ya hep iniş olan bir yolda giderken motor freni yapılmazsa fren balataları kokmaya başlar. Bu daha zararlıdır. Debriyajdan ayağınızı çekerken deviri eşitleyip (rev match) çekmek daha konforlu olur. Hatta arkadan itiş araçlarda eşitlemeden yaparsanız, virajda aracın arkası kayabilir.
Hocam devir eşitleme konusunda olayı pek kavrayabilmiş değilim. Motorun devri göstergeden takip edilebilirken, tekerleklerin o sırada ne kadar hızlı döndüğünü ölçemediğim için eşitlemek en azından benim için biraz şans işi oluyor.

Dostlar bu arada bugün 2 kez şehir içi bölünmüş yolda motor freni denedim, gerçekten debriyajdan ayağımı narince çekince iteklenme yaşamadım ve sakince vites düşürdüm. Bu tekniği uygulama kalitesi biraz zaman/deneyim çizgisinde ilerliyor gibi, özellikle yokuş aşağı giderken debriyaja basınca araç daha fazla hızlanmadan motor freni yapmak gerekiyor.

Bu arada aracım 4x2 kasalı olduğu için yerden yüksek, bu sebeple yol tutuşu daha düşük oluyor. Motor freni yaparken ve viraj alırken araç kayacakmış gibi hissettiğim çok oluyor ancak kaymıyor. Sizce 1 yıllık sürücü olduğum için mi böyle hissediyorum yoksa hislere güvenmek doğru mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı