Mouse DPI Ekran Çözünürlüğü İle Bağlantısı

Bunu kimse söyleyemez. Bu tür şeyler kişiye göre değişiklik gösterir. Çözünürlük yükseldikçe etkin piksel sayısı artacaktır. Bu durumda imleç'inde hareket mesafesi artacak. DPI çok düşük olduğunda az yer okuyacağından hareket ettirmek zorlaşacaktır. Düşük çözünürlükte de tam tersi olacak. 4K Çözünürlükte 200DPI neredeyse herkes için işkenceyken, 600X800 çözünürlükte de 16000DPI öyledir. Ancak dediğim üzere, bu herkes için geçerli değil. Kimileri Yüksek çözünürlükte düşük DPI kullanmayı sever.

Tabi belli bir noktadan sonra özelleştirme yapılacaktır ama bunun bilimsel olarak bir çalışması yapılmış mıdır acaba? Mesala A çözünürlükte X dpı, B çözünürlükte Y dpı standarttır. Diğer bir değişle hesabı kitabı yapılarak bir veri çıkarmışlar mı onu merak ediyorum.

Genel bir araştırma yaptım, millet hep düşüp dpılarda oynadıklarını, o şekilde daha iyi aim aldıklarını belirtmiş.
Lakin piyasada deli gibi yüksek dpılı mouseler var. Bu terslikte bir iş! 3000-4000- 6000- 8000- 12000 vs diye artan dpılı mouseler var ve bunlar öyle ucuz mallarda değil. Ben düşükte oynayacaksam, düşük dpıda daha iyi kontrol sağlanıyorsa neden yüksek dpı olanlar daha yaygın? Bende 8000 dpılı mouse var ama ben maksimum 4200 dpı getirip sürekli öyle kullanıyorum. Sonra kendime soruyorum ne gerek vardı bu kadar dpı diye.

Yazdıklarımı dikkatli okudun mu sen? okuduğunu sanmıyorum çünkü. Bence tekrar oku. Oyunculara gelirsek DPI düştükçe çözünürlüğe göre imleçin hareketi daha da yavaşlar. Yavaş hareket ettirmek ince kullanım sunduğudan oyuncuların geneli böyle kullanıyor. Bunu zaten yukarıda açıklamıştım, bağlantıyı kurabilirdiniz. Belli DPI konusunda tekrar diyorum, bu kişiye bağlıdır. Standartı yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben mesajını okudum, ne demek istediğinizi anladım. Yalnız, siz benim ne demek istediğimi anlamamada nedensiz olarak ısrar ediyorsunuz. Çözünürlük artınca, imlecin ekranda aldığı yol uzar. Bu durumda dpın artması gerekir. Diğer açıdan bakarsak, çözünürlük düşüncede pikseller arasında atlama yaparak imleç hızlanır. Buraya kadar hem fikiriz. Bunda sorun yok, ben bu işin matematiksel olarak hesabı yapılmış mı, şu çözünürlükte şu dpı mouse kullanmak idealdir diye bir araştırması var mı diye soruyorum. Bir başka açıdan , Fullhd bu kadar dpı mouse, 2k da şu kadar dpılı mouse, 4k vs şeklinde bir çalışma var mı diye merak ediyorum. Sonuçta dpıda bir ölçü birimi çözünürlükte. İkisi arasında bağlantıyı işleyip bir sonuç çıkaran uzmanlar elbet vardır, onların makaleleri vardır. Ben bulamadım veya çeviremedim. Denk gelen, bilgisi olan var mı diyorum?

Ben de diyorum ki, bunun bir ideali yok. Yapılması da saçma, ki yapılmadı diye biliyorum. Mantığını bilmek sizin kendinize uygununu bulmanızı sağlıyor. En fazla aralık söyleyebiliriz ancak o da kesin olmaz. Çünki hangi DPI'lar da senin rahat edeceğini bilemeyiz. DPI konusunda kararsız kalmışsanız da işin matematik bölümüne el atabilirsiniz.

8000DPI fare aldınız ancak memnun değilseniz fare hassasiyet çarpanını 2X'e getirirsiniz, sonuç olarak elinizde 16000DPI çözünürlük olur.

emrah arkadaşımız haklı. Yüksek DPI oynanmıyor oyunlarda. Yüksek DPI diye öve öve satıyorlar ya , benim gibiler sazan gibi atlıyorlar. Satın da aldım. Boş!!!!!

Arkadaşlar konuya yanlış taraftan bakyoruz sakinn olun. Evet konu kapanmış ama bende bilgimi paylaşmak istedim şimdi emirhan kardeşimizin sorusunu cevaplayayım aslında mertJohn 5 ci cevabında yaklaşmış ama ufak bi eksik var. Şimdi neden piyasada deli gibi dpi mouseler var? Neden oyuncular bu mouselerı tercıh eder ve daha pahalı? Emrah kardeşimizin aklında şu soru var 8000dpi bile çok fazlayken neden 16000 dpi ihtiyaç duyulsun ki?
Nedeni şu: Oyuncular çok hassas aim alma peşinde (Biz genelde ulan bunlar nası bukadar hassas kafa atabiliyor ama bende olmuyor diye söyleniyoruz) ve ne kadar fazla dpi olursa o kadar hassas kontrol etmek mümkün yani mesele sizin tartıştığınız imlecin hızlı veya yavaş gidip gelmesi değil evet imlecin hızına da etki eder ama oyuncular bu özellikten yararlanmazlar aksine mousede dpi ayarını fulleyip, oyundakı hassasiyet ayarlarını aşağı çekerler. Sonuç olarak mouse yüksek çözünürlükte hassas okuma yaparken öte yandan oyuncu kendisine uygun imleç hızını (oyun içerisinden yapıyor) ayarını yapıp daha mükemmel ve hassas aim alır. Bu yüzden yüksek dpi oyuncular için önemli ve bu yüzden mükemmel aim alıyorlar. Umarım mantığı anladınız. Yani olay imleç hızı değil olay hassas kontrol kabiliyyeti.
Eğer okuduysan Emrah dedmiştin ya bende 8000 dpi mouse var ama 4800 kullanıyorum sana tavsiyem onu 8000 yap ama oyundakı hassasiyeti düşür bu sana daha hassas aim almanı sağlayacak. Okuyup bitireni alnından öpüyorum çünkü çok uzattık BEA

Güzel yazmışsın dostumda, genelde e sporculara bakacak olursak hemen hemen çoğu düşük dpı kullanıyor 900 ve altı gibi. Kontrolü fareyi daha fazla hareket ettirerek sağlamaya çalışıyorlar, bir yerde gördüydüm sanırım hatırlamıyorum, espor oyuncularının kullandıkları dpı bakmıştım böyleydi. Online rekebetçi bir oyun oynuyorsanız ( PUBG) gibi bu değerler, çözünürlük ilişkisi vs önem arz ediyor. Valla DPI arttırıp oyundan mı kıssam veya azaltıp, oyundan mı arttırsam bilemedim. Bana göre sanki ikiside aynı etki yapıyor. O yüzden zamanında bu konuyu açmıştım, hani bir klişe vardır:" Uzmanlar uyarıyor" vs gibi onun gibi bu çözürlüğün dpı bu olmalı, şununki ise şu olmalı vs diye bir rapor var mı diye merak ettiydim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…