Mouse hareketlerinde "aşırı" CPU kullanımı artışı

ErayO

Centipat
Daha fazla  
Öncelikle merhabalar yardım etmek isteyen herkese,

Sorunum başlıkta bahsettiğim gibi mouse hareketlerinde CPU kullanımının %10'lardan %70-90 arasına fırlaması, mouse kullanımının işlem yaptığının farkındayım, hareket halinde normal erişeceği maksimum CPU kullanımının %20-30 olduğunu çoğu yerde okudum.

Not: Bu konuyu hiç araştırma yapmadan açmıyorum bu konuların fazla olduğunun farkındayım ancak internette olan çoğu çözümü denedim en son kendime özel bir konu açmak istedim çünkü çözüm bulamıyorum.
  • Bilgisayarım yaklaşık 2 senelik ve bu sorun son 6 aydır var.
  • Bütün oyunlarda FPS düşüşleri mevcut, eskiden olanın %40'ı kadar bile zor alıyorum.
  • CPU kullanımı fareyi hareket ettirdiğim uygulama, oyun, browser vs. üzerinde artıyor.
  • Defalarca temiz kurulum gerçekleştirdim, diskleri silerek ve oluşturarak.
  • Sorunun mouse olduğunu düşünmesem bile mouse polling Rate'ini 125'e düşürerek denediğimde ufak da olsa peak CPU kullanımı %60'lara dayanıyor, ki bu da sorunun devam ettiği anlamına geliyor.
  • BIOS ve bütün driverların Update'leri yapıldı.(mouse Driver'ı dahil)
  • 8 GB RAM'im vardı, 8 GB daha ekleme yaptım ancak o da hiç etki etmedi.
  • Malwarebyte ile tarama yaptım sonuç yok.(Çoğu öneride Kaspersky deneyin yazılmıştı denemedim ama sonucun değişmeyeceğini düşünüyorum)
  • Isı değerlerim tamamen normal.
  • Darboğaza yakın bir sistemim var ancak bu durum sonradan oluşmaya başladı, onunla ilgili olduğunu düşünmüyorum.
  • AIDA64 ile stabilize testi sonucu sorunum yok.
Önemli Not : Realtek PCI-e GBE Family Controller'ı yani Ethernet adapterini aygıt yöneticisinden devre dışı bıraktığımda sorunum çözülüyor, boştayken %2-3 fareyi hareket ettirdiğimde maksimum %25 CPU kullanımı(normal olarak görülen değer) görüyorum ancak internete bağlanamıyorum. Kaynağın bu olduğundan emin değilim, mining virüsünden şüpheleniyorum ancak temiz kurulum yaptım bu konuda bilgi sahibi olan biri yazabilirse sevinirim.

Donanım:
  • NVIDIA GeForce GTX 1650
  • AMD Ryzen 3 3200G
  • B450M Pro-VDH Plus(MS-7A38)
  • 2X Corsair Vengeance DDR4 8 GB
  • Adata SU-630
Mouse: Logitech G G102 Lightsync (önceden de G300s kullanıyordum sorun o zaman da vardı.)
Sorun devam etmekte...

Son düzenleme:
Hiç OC ayarı yapmadım default açıksa bilmiyorum.

BIOS'tan kontrol edip, açıksa kapatıp bakabilir misiniz? Benzer bir sorunu yaşamıştım. CPU, voltaj ve MHz ayarlarını elle girdikten sonra düzeldi.

Sürücü, BIOS güncelleme ve diğer yöntemlerden sonra en son bunu denemiştim.

Hatta konu olarak forumda da paylaşmıştım;

Son düzenleme:
Hocam bir de güvenli modda başlatıp deneyin bakalım. Kaspersky ile tam tarama yapın bir de şuna bakmanızı öneririm.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam bir de güvenli modda başlatıp deneyin bakalım. Kaspersky ile tam tarama yapın bir de şuna bakmanızı öneririm.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Birde usb chipset sürücülerini yenileyin hocam Googlea yazın çözümler mevcut deneyin çözümleri siz.

BIOS'tan kontrol edip, açıksa kapatıp bakabilir misiniz? Benzer bir sorunu yaşamıştım. CPU, voltaj ve MHz ayarlarını elle girdikten sonra düzeldi.

Sürücü, BIOS güncelleme ve diğer yöntemlerden sonra en son bunu denemiştim.

Hatta konu olarak forumda da paylaşmıştım;

Değerleri anlayabilirsem deneyeceğim.

Birde usb chipset sürücülerini yenileyin hocam Googlea yazın çözümler mevcut deneyin çözümleri siz.

Güvenli modda da sorun devam etti. Kaspersky deniyorum birazdan, Windows Update'lerim yapılı USB'lerim aygıt yöneticisinde güncel gözüküyor.
İşlemci dengeli performansta mı? Yüksek Performansa alır mısınız? Yüksek Performansa alınması durumunda kullanım genelde azalır.
Her zaman yüksek performansta kullandım hala yüksekte.
Önemli Not : Realtek PCI-e GBE Family Controller'ı yani Ethernet adapterini aygıt yöneticisinden devre dışı bıraktığımda sorunum çözülüyor, boştayken %2-3 fareyi hareket ettirdiğimde maksimum %25 CPU kullanımı(normal olarak görülen değer) görüyorum ancak internete bağlanamıyorum. Kaynağın bu olduğundan emin değilim, mining virüsünden şüpheleniyorum ancak temiz kurulum yaptım bu konuda bilgi sahibi olan biri yazabilirse sevinirim.
Az önce tekrar denedim ve Ethernet Adapter'ini devre dışı bıraktığımda bu sefer yine sorun devam etti, notu görmezden gelebilirsiniz.

Son düzenleme:
Değerleri anlayabilirsem deneyeceğim.

Sadece CPB kapatir ve başka bir şey yapmazsanız, işlemci 3.6 GHz'de ve daha düşük voltajlarda çalışacak zaten. Diğer voltaj ve MHz ayarları, işlemcinin performansı eğer sizi hoşnut bırakmazsa sonraki adımlar. Eğer takılmalar sadece "Core Performans Boost" u kapatarak çözülürse, sebep yüksek ihtimalle voltaj dengesizliği. Sizin sisteminizde ayrıca ekran kartı olduğu için elle ayara da gerek kalmayabilir.

Sadece CPB kapatir ve başka bir şey yapmazsanız, işlemci 3.6 GHz'de ve daha düşük voltajlarda çalışacak zaten. Diğer voltaj ve MHz ayarları, işlemcinin performansı eğer sizi hoşnut bırakmazsa sonraki adımlar. Eğer takılmalar sadece "Core Performans Boost" u kapatarak çözülürse, sebep yüksek ihtimalle voltaj dengesizliği. Sizin sisteminizde ayrıca ekran kartı olduğu için elle ayara da gerek kalmayabilir.
Disabled yaptığımda hiçbir şey değişmedi.
Usb driverlarını silip tekrar indirin dediğimi yap bu da olası çözümlerden.
Hepsini tekrardan deneyip bilgi vericem.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı