MR ve Tomografinin Farkı

TwoBee

Kilopat
Süper Moderatör
Katılım
25 Şubat 2018
Mesajlar
4.249
Makaleler
13
Çözümler
19
Yer
LTBR
Öncelikle tomografi ve MR'ın ne demek olduğunu kısaca özetlemek gerekirse;
MR (Manyetik Rezonans): Büyük mıknatıslarda oluşturulan güçlü manyetik alanın içerisine hasta alınarak radyo dalgaları kullanılarak kişinin vücudunun incelenmesi olarak özetleyebiliriz.
Ekstra bir hazırlığa gerek duyulmayan çekilebilmekte. Hasta aç veya tok fark etmeksizin çekilebilir. Ancak MR cihazı içerisinde çok güçlü bir manyetizma olacağından dolayı kişi MR sırasında üzerinde herhangi bir metal eşya taşımamalıdır.
MR sırasında kişinin hareket etmesi görüntüyü bozacağı için kişinin hareket etmemesi istenir. MR işlemci 30-40 dakika kadar süreceğinden dolayı klostrofobisi bulunan kişilere veya çocuklara doktor izin verdiği takdirde anestezi altında yapılabilir.
Beyin tümörü, alzheimer, felç gibi sinir sistemi rahatsızlıklarını saptamada kullanılır. Damarların, gözün yapısının incelenmesinde de oldukça etkilidir.
images%20(20).jpeg


CT (Bilgisayarlı Tomografi): Yine MR gibi dairesel bir cihaz ve hastanın yatacağı bir yataktan oluşmaktadır. Farklı açılardan çekilen röntgen filmlerinin birleştirilmesi sonucu tomografi sonucu elde edilir. Elde edilen sonuçlar bilgisayar ortamında birleştirilerek 3 boyutlu bir görüntü elde edilir.
Kemik yapısındaki bozuklukların incelenmesi, iç organ yaralanmalarında, ameliyat ve biyopsilerin planlanmasında, kanser evrelerinin belirlenmesinde, böbrek taşlarının saptanmasında ve daha birçok alanda kullanılabilir.
Tomografi öncesi birkaç saat yeme ve içme bırakılmalıdır. Hasta üzerindeki kıyafetleri çıkararak hastane önlüğü giyer.
Bazı tomografi tiplerinde hastanın yattığı yatak sabit, cihaz hareketliyken bazı tomografi tiplerinde ise hastanın yattığı yatak hareketli, cihaz sabit olabilmektedir. Hastanın yattığı yatak daire şeklindeki motorlu röntgen kaynağının içinden geçmektedir. Hasta, doktorun kararına göre yatağa sırt üstü veya yüz üstü yatabilmektedir.
Yine MR'daki gibi hastanın hareket etmesi görüntüyü bozabilir. Bu yüzden bazen hastadan nefesini tutması istenebilir.
Tomografi sırasında cihazdan bazı sesler gelebilir. Hastanın yattığı yatak çekim sırasında ufak hareketler yapabilir.
Tomografi sırasında hasta tomografi odasında yalnız kalmaktadır. Ancak radyoloji uzmanı hastayı bir pencereden görebilir ve hasta ile radyoloji uzmanının iletişim kurabileceği bir sistem bulunur.
Dokuların daha net görüntülenmesi için bazen ilaçlı tomografi çekilebilir. İnceleme türüne göre bu kontrast ilaç ağızdan veya damar yolu açılarak verilebilir.
Bu ilaç sonrası yan etkiler görülebilir.
Tomografi cihazı yüksek radyasyon yaydığından dolayı MR'a göre daha risklidir.
images%20(21).jpeg


CT ve MR Arasındaki Fark Nedir?
* Tomografide X Işınları kullanılır. MR'da ise manyetik alan.
* MR daha çok beyin ve omurilik rahatsızlıkları, sporcu yaralanmaları, kas ve iskelet sisteminin incelenmesinde kullanılırken CT ise belli bir kesitin 3 boyutlu görüntülenmesinde kullanılır.
* Tomografi işlemi genelde 5-10 dakika gibi kısa bir sürede yapılabiliyor iken MR ortalama 30 dakika civarı sürmektedir.
* Tomografi daha hızlı sonuç verdiğinden dolayı genelde acil servislerde tomografi kullanılır.
* MR cihazı tomografi cihazından daha pahalıdır.
* Görüntüde ise bu şekilde bir fark olur:
images%20(19).jpeg

(Soldaki tomografi, sağdaki MR.)
 
Son düzenleme:
Geçen sene MR'a girdim bel ağrılarım için. Klostrofobim yok ama cidden rahatsızlık duydum o cihazın içinde. Tabut gibi bir nevi ve sürekli çıkardığı sesler ve hareketler yüzünden savunmasız hissediyor insan kendini.
Ben de birkaç yıl önce çektirmiştim. Cidden insanı rahatsız ediyor. Cihazın çıkardığı sesler rahatız edici gelmişti. Bir de oldukça yüksek ses çıkarıyor. Bu videoda sesleri dinleyebilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
O makinenin kendi sesi. Sebebini bilmiyorum ama beyinin vereceği tepkilere bakmak için olduğunu sanmıyorum.
Bilmiyorum. Dedim ya, emin değilim 🙂 Bir yerlerden öyle aklımda kalmış.
@teknoman
MR cihazları içinde manyetik alan şiddetini değiştiren ve gradyent sargıları olarak isimlendirilen sert bir plastik ile kaplanmış sargılar bulunur. Görüntü elde edilirken anahtarlar açılıp kapanır ve gradyent sargılarından çok kısa süreli akım geçirilir. İçinden çok kısa süreli akım geçen sert plastik ile kaplı teller titreştir ve inceleme yapılırken duyulan gürültüler meydana gelir. Cihazın gradyent gücü ne kadar fazla ise işitilen gürültünün şiddeti de o kadar fazladır.
Doğrusu buymuş.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı