MSI 3080 Gaming Z Trio 16 pin ile çalışır mı?

Berkay T

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Intel i5-13400F
MSI RTX 3080 Gaming Z Trio 10G LHR
Asus PRIME H610M-A D4
Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (2x8) DDR4 3200 MHz CL16
Kingston NV2 SNV2S/500G PCI-Express 4.0 500 GB M.2 SSD
NZXT C750 Bronze
Phanteks Eclipse P360A Kasa
Meslek
FEF Matematik
İkinci el bir sistem alacakken bir anda sıfır sistem almaya karar verdim ve parçalarını tek tek kendim seçerek aldım. Sanırım bir yerde de hata yaptım. PSU tercihim NZXT C750 +80 Plus bronzdan yana oldu. Ekran kartım ise MSI 3080 Gaming Z Trio. PSU modelim yarı modüler ve 8x2'den 16 pin çıkışı var ama ekran kartımın 24 pin girişi var. Takıp çalıştırmayı denedim ve çalıştı ama görüntü gelmedi. İlk başta sorunun bundan kaynaklı olduğunu düşünürken sonra da aklıma başka bir şey geldi. Anakart modelim ASUS H610M yani 12.nesil uyumlu ama güncelleme ile 13.nesil ile uyumlu olabiliyor. Elimdeki işlemcide 13400F. Dolayısıyla BIOS Update yapmam gerektiğini düşündüm ki bence öyle olmalı çünkü sisteme güç verdiğimde her parça çalışıyor buna ekran kartımda dahil (ama ekran kartının fanları dönmüyor). Size sormak istediğim bu ekran kartı modeli 16 pin ile çalışır mı? Çalışmaz ise ne yapmam gerekir? Ve ekrana görüntü gelmeme sebebi bu bahsettiğim anakart Update'den kaynaklı olabilir mi?

image.jpg

Bu resim ekran kartının içinden çıkan kullanım kılavuzu ve 16 pin ile çalışabileceğini söylüyor.

PSU'nuzun 3 tane 6+2 PCI-e güç kablosu var gözüküyor sitesinde? CPU'ya ait 2 tane 8 pin kablo ucunu GPU'ya ait sanıyor olmayasınız? Fotoğraf atar mısınız tüm kablo uçlarına ait?

750W Bronze Power Supply | Semi Modular bu değil mi PSU?

Evet attığınız PSU. Resimlerde de gösterdiğim gibi olanlar ekran kartına takılı elimde başka bir pin yok ama kutusunda PCI-e uyumlu kablo var. Lâkin bu kabloyu PSU da takabileceğim bir yer yok. Çünkü hepsi CPU için yazıyor.

Dosya Ekleri

• EACA7C00-55DD-48AD-A3B2-B78974683D17.jpeg
    EACA7C00-55DD-48AD-A3B2-B78974683D17.jpeg
    105,7 KB · Görüntüleme: 61
  • B44C7527-2B1B-416D-99A0-6BC21AF03A77.jpeg
    B44C7527-2B1B-416D-99A0-6BC21AF03A77.jpeg
    273,5 KB · Görüntüleme: 67
  • EFB3C336-B335-41F6-AE50-FE5D11748455.jpeg
    EFB3C336-B335-41F6-AE50-FE5D11748455.jpeg
    178,6 KB · Görüntüleme: 47
Lâkin bu kabloyu PSU da takabileceğim bir yer yok. Çünkü hepsi CPU için yazıyor.
CPU-PCIE yazıyor ya hocam. Sağ alttaki ikili ve Sağ üstteki tekli. İkisi de 8-pin olduğu için ister CPU ister PCIE takabilirsiniz onlara.

Bu arada halihazırda taktığınız iki kablo tek kaynaktan geliyor, bu da fazla güç çeken kartlarda pek önerilen bir şey değil. PSU'daki sağ altta bulunan iki yere de ikişer kablo takıp toplam 3 kablodaki 1'er 8-pin ucunu kullanmanız en sağlıklısı olacaktır.

CPU-PCI-e yazıyor ya hocam. Sağ alttaki ikili ve sağ üstteki tekli. İkisi de 8-pin olduğu için ister CPU ister PCI-e takabilirsiniz onlara.

İyi güzel diyorsunuz da başka bir konunun altında bu durumun ekran kartına kalıcı hasar verebileceğini yazanlar olmuştu yani CPU için yazan yere o kabloları takmamız sonucunda. O yüzden deneyemiyorum. Gerçekten emin olan bir arkadaşımız varsa denemek istiyorum.

Anakart modelim ASUS H610M yani 12.nesil uyumlu ama güncelleme ile 13.nesil ile uyumlu olabiliyor. Elimdeki işlemcide 13400F. Dolayısıyla BIOS Update yapmam gerektiğini düşündüm ki bence öyle olmalı çünkü sisteme güç verdiğimde her parça çalışıyor buna ekran kartımda dahil (ama ekran kartının fanları dönmüyor).
Bu arada bu daha büyük bir problem. Ekran kartının 2 kabloyla düşük güçte vs bir şekilde çalışıp görüntü verme ihtimali var ama BIOS'unuz uyumlu olmadığı için görüntü almıyorsunuz büyük ihtimalle, asıl sorununuz orası.

İyi güzel diyorsunuz da başka bir konunun altında bu durumun ekran kartına kalıcı hasar verebileceğini yazanlar olmuştu yani CPU için yazan yere o kabloları takmamız sonucunda.
Tamam da sadece CPU yazması ile CPU+PCIE yazması farklı şeyler. İkisine de uygun olacak şekilde yapılmış o girişler, öyle de etiketlenmiş zaten. PSU'nun kullanım kılavuzunu açıp bakarsanız da görürsünüz bu durumu, zarar falan vermez. Firma size takılamayacak kabloyu niye versin?

Bu arada bu daha büyük bir problem. Ekran kartı hatta 2 kabloyla belki düşük güçte vs çalışır ama BIOS'unuz uyumlu olmadığı için görüntü almıyorsunuz büyük ihtimalle.

Tamam da sadece CPU yazması ile CPU+PCI-e yazması farklı şeyler. İkisine de uygun olacak şekilde yapılmış o girişler, öyle de etiketlenmiş zaten. PSU'nun kullanım kılavuzunu açıp bakarsanız da görürsünüz bu durumu, zarar falan vermez. Firma size takılamayacak kabloyu niye versin?

Şimdi kutu içeriğine dikkatli bakınca PSU'daki yuva sayısı ile ekran kartı için kullanacağım kablonun giriş sayısı tam. Yani sizin dediğiniz doğru sanırım. 3 farklı kablodan 8 pin yani toplamda 24 pin ile güç veriyorum o zaman.

Şimdi kutu içeriğine dikkatli bakınca PSU'daki yuva sayısı ile ekran kartı için kullanacağım kablonun giriş sayısı tam. Yani sizin dediğiniz doğru sanırım. 3 farklı kablodan 8 pin yani toplamda 24 pin ile güç veriyorum o zaman.
Uydurmuyorum ki ben zaten, bilmeden neden konuşayım? Benim tam modüler PSU'mda da tüm girişler hem CPU hem PCIE uyumlu aynı bu şekilde, hemen hemen her PSU böyle zaten. Ama PCIE etiketli kabloları kullanmaya özen gösterin. CPU kablosu kullanılırsa bir sıkıntı olur mu bilmiyorum. Ne denedim ne araştırdım. O kabloların W değerleri farklıdır büyük ihtimalle sağlıklı olmaz.

İşlemci-anakart BIOS uyumsuzluğu sebebiyle yine görüntü alamayacaksınız bu arada büyük ihtimalle. Onu çözmek lazım asıl. Anakartınızın tam modeli nedir? ASUS Prime mı TUF mu vs.

Uydurmuyorum ki ben zaten, bilmeden neden konuşayım? Benim tam modüler PSU'mda da tüm girişler hem CPU hem PCI-e uyumlu aynı bu şekilde, hemen hemen her PSU böyle zaten. Ama PCI-e etiketli kabloları kullanmaya özen gösterin. CPU kablosu kullanılırsa bir sıkıntı olur mu bilmiyorum. Ne denedim ne araştırdım. O kabloların W değerleri farklıdır büyük ihtimalle sağlıklı olmaz.

İşlemci-anakart BIOS uyumsuzluğu sebebiyle yine görüntü alamayacaksınız bu arada büyük ihtimalle. Onu çözmek lazım asıl. Anakartınızın tam modeli nedir? ASUS Prime mı TUF mu vs.

Sizde haklısınız ama sosyalde öyle yorum görünce insan tedirgin davranıyor.

ASUS Prime H610M-A D4​

Anakart modelim tam olarak bu.

ASUS Prime H610M-A D4​

Anakartınızda USB ile BIOS Flashback özelliği yok maalesef. Olsaydı 12. nesil işlemci gerektirmeden BIOS'u güncelleyebilirdiniz. Birinden 12. nesil işlemci ödünç almanız ya da bir bilgisayarcıya hallettirmeniz lazım bildiğim kadarıyla.

1690407448409.png

Anakartın arkasında şu şekilde BIOS yazan bir USB ve tuş yok değil mi? Ben baktım anakart modelinizin sayfasından ama yok olarak görüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı