MSI 970A-G46 anakartta BIOS eski sürüme dönme sorunu

torcak1

Hectopat
Daha fazla  
Dün BIOS sürümümü güncelledikten sonra elektrikler gitti ve geldiğinde bilgisayarımın saatinin yanlış olması üzerine BIOS sürümünü kontrol ettiğimde eski sürüme geri döndüğünü fark ettim. Tekrar güncelledikten sonra bugün de kasayı temizledim ama açtığımda yine eski sürüme geri dönmüş. Her elektrikler gittikten sonra veya fişi çektikten sonra BIOS güncellemesi mi yapmak zorundayım yoksa bir şeyi yanlış mı yapıyorum anlamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Anakartım MSI 970A-G46.

Dün BIOS sürümümü güncelledikten sonra elektrikler gitti ve geldiğinde bilgisayarımın saatinin yanlış olması üzerine BIOS sürümünü kontrol ettiğimde eski sürüme geri döndüğünü fark ettim. Tekrar güncelledikten sonra bugün de kasayı temizledim ama açtığımda yine eski sürüme geri dönmüş. Her elektrikler gittikten sonra veya fişi çektikten sonra BIOS güncellemesi mi yapmak zorundayım yoksa bir şeyi yanlış mı yapıyorum anlamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Anakartım MSI 970A-G46.
Hayır dostum, BIOS'un kendi görevi bilgisayarda güç kesildiği zaman bilgileri muhafaza etmek zaten. BIOS pilini çıkarıp takın, sonra kesintisiz bir şekilde BIOS yükseltmesi yapın. Güncelleme esnasında güç kesilmemesine dikkat edin.

Ek olarak BIOS pillerinin ortalama ömürleri yaklaşık 2 yıl.

Son düzenleme:
Merhaba. Elektrikler kesildiğinde mevcut ayarların eski duruma dönerek gitmemesi (resetlenmemesi) için zaten BIOS pili anakarttaki özel yuvasında (soketinde) sürekli olarak vardır. BIOS piliniz (3 voltluk lityum, yuvarlak pili, alttaki linkteki gibidir) çok zayıflamış olduğunda tam olarak görevini yapamaz ve anakartın beslemesi OFF olup kesildiğinde mevcut saat ayarı bozulur, başlatma önceliği seçimi ile ilgili ön ayarlar (Önce HDD, DVD, USB bellekle mi açılacağı vb.) son yapılan tüm değişikleriniz fişin çekilmesi veya elektrik gitmesiyle kaybolur, tüm BIOS ayarlarınız bu durumda kolayca değişebilir.

Not: Bu pili mutlaka yenisiyle değiştirin, çünkü değiştirme zamanı zaruri olarak da gelmiştir. Kolay gelsin.

Şu anda en son sürüm 2.8:

http://download.msi.com/bos_exe/mb/7693v28.zip

Son sürüm 2.8 olarak görünmüyorsa bu dosya ile tekrar güncelleme yapın.
2.8 yüklemiştim zaten ama sürekli 2.6'ya dönmeye başladı elektrik kesintilerinden sonra.

Hayır dostum, BIOS'un kendi görevi bilgisayarda güç kesildiği zaman bilgileri muhafaza etmek zaten. BIOS pilini çıkarıp takın, sonra kesintisiz bir şekilde BIOS yükseltmesi yapın. Güncelleme esnasında güç kesilmemesine dikkat edin.

Ek olarak BIOS pillerinin ortalama ömürleri yaklaşık 2 yıl.
Anakartım 4 yıllık olduğu için pil çalışmıyor olabilir mi yani? Açıkçası anakarta para harcamak yerine direk bilgisayar almayı düşünüyorum bu vakitten sonra.

BIOS güncellemesi için indirdiğim zipteki dosyaları bu şekilde USB belleğe kopyalayıp üstteki exe dosyasından güncelliyorum. Yeniden başlatmadan önce bellekte EIVB.BIN diye bir dosya oluşuyor. Yeniden başlattıktan sonra BIOS üzerinden o dosyayla boot yapıyorum ve güncelleniyor. Herkes M-Flash ile yapıyor ama ben denediğimde M-Flash USB belleği görmesine rağmen içindeki dosyaları kabul etmiyor. Sorun bu yüzden oluyor olabilir mi?
Screenshot_4.png

Son düzenleme:
MSI bu modelde ROM dosyası sunmadığından M-Flash üzerinden güncelleyemezsiniz. İndirdiğiniz EXE dosyasını boş bir USB bellek içine atıp yönetici olarak çalıştırın ve bekleyin, sistem birkaç kez yeniden başlayacak ve BIOS güncellenecek. İşlem sırasında PC'ye müdahale etmeyin.

MSI bu modelde ROM dosyası sunmadığından M-Flash üzerinden güncelleyemezsiniz. İndirdiğiniz EXE dosyasını boş bir USB bellek içine atıp yönetici olarak çalıştırın ve bekleyin, sistem birkaç kez yeniden başlayacak ve BIOS güncellenecek. İşlem sırasında PC'ye müdahale etmeyin.
Aynen dediğiniz gibi yaptığımda cihaz 1 kere yeniden başlıyordu ve BIOS sürümüm aynı kalıyordu. BIOS'a girip EIVB.BIN dosyasını boot için seçtiğimde 2.8 sürümüne güncelledi. Bilgisayarı her açtığımda karşıma "EIVB.BIN dosyası boot için seçildi, devam etmek için herhangi bir tuşa basın" gibi bir mesaj geliyor ve sonra normal bir şekilde açılıyor. Biraz kötü anlattım sanırım kusura bakmayın, teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı