MSI Afterburner ile fan hızını arttırmak sorun oluşturur mu?

fermaNga

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartı
Zotac Nvidia GeForce RTX 3060 12 GB
Anakart
GIGABYTE H610M H DDR4
Arkadaşlar kartımı yukarıda görüyorsunuz. Aslında çok da fazla ısınmıyor diyebiliriz. Yani tabii ASUS gibi markaların kartlarına göre yine daha fazla ısınıyor ama çok kötü değil. Yine de ne kadar serin o kadar uzun ömürlü olacağı için fan hızını arttırmak aklıma geldi. Sizce bunu yapmak ekran kartına herhangi bir zarar verir mi? Veya ne bileyim başka bir dezavantajı var mı?

Arkadaşlar kartımı yukarıda görüyorsunuz. Aslında çok da fazla ısınmıyor diyebiliriz. Yani tabii ASUS gibi markaların kartlarına göre yine daha fazla ısınıyor ama çok kötü değil. Yine de ne kadar serin o kadar uzun ömürlü olacağı için fan hızını arttırmak aklıma geldi. Sizce bunu yapmak ekran kartına herhangi bir zarar verir mi? Veya ne bileyim başka bir dezavantajı var mı?
Oluşturacağını sanmıyorum hocam.

Fan hızını arttırmanın gürültü dışında başka bir dezavantajı yoktur. Eğer overclock yapacaksan o zaman çipin ömründen yemeye başlarsın. Ama sadece fanları hızlandıracaksan hiçbir zararı olmaz.

Sağ olun arkadaşlar. Hayır, overclock veya voltaj yükseltmesi gibi şeyler yapmayacağım. Sadece fan hızını arttıracağım. Teşekkürler.

Hız arttırma sabit değil ki curve yani bir eğri şeklinde olur öyle bir dezavantaj vermez.
Misal kart 30 derecede fan hızı %20 olarak gibi 3 - 4 nokta belirlersiniz. Kart duruma göre yükselir veya düşer. %100 direk sabit hız zaten mantıklı değil.
Ayrıca ben ASUS GPU Tweak 3 ile kullanıyorum çünkü bazı kartlar sessizliğe fazla önem verdiği için çok ısınsa bile fan yeterli hıza çıkmıyor 87 derece olmuş kartımda fan hızı %51'di.
Ben kendim ayarım ile çok memnunum rahatlıklar kullanabilirsiniz.

Adsız.jpg

Resimde eklediğim gibi bu bir curve eğrisi düz hız arttırmıyor kart yavaş yavaş ısı durumuna göre bu şekilde fan misal 75 dereceye gelirse fan %65 hızda çalışıyor 85 derece olursa %100 ancak bu şekilde 85 dereceye zaten ulaşmıyor doğal olarak %100 hız durumu yok zaten.

Ben bu eğri sayesinde sabit %100 kullanımda 87 derecelere çıkan kartım bu ayar ile %100 kullanımda dahi 69 dereceyi geçmiyor.

Son düzenleme:
Fanın ömrü kısalır yüksek RPM'de.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı