CPU fan vidasını iyi sıkmamak sorun oluşturur mu?

Yukapian

Kilopat
Makaleler
3
Malum yaz ayına geldik bilgisayarlar fazlaca ısınmaya başladı. Benim de kendime göre bir bilgim olduğu için termal macun değişimi ve toz temizliği yapmak istedim.
Öncelikle bütün parçaları söktüm ve şu görüntüye ulaştım;
1717707202972.png
Daha sonrasında temizlik ve macun yenileme kısmını hallettim ve fan bloğunu taktım ve şu görüntüye eriştim;
1717707262900.png

Görseldeki vidayı sıktığım gibi şu kısımdaki vida tak etti ve yerinden çıktı;
1717707294697.png

Şimdi orası çıkınca bariz bir şekilde fan bloğu işlemciye temas etmiyordu. Bende tamamen söküp termal macunu gene temizledim ve anakartın arkasındaki plakayı inceledim. Vidanın girdiği kısmın %50'si aşınmış ve sadece iyice bastırınca tutuyordu. Yani görseldeki kırmızı aparat olduğu sürece vida sıkılmıyordu. Bende elimde iyice sıkıştırarak orayı sabitledim ama pek de sağlam durmuyordu. Daha sonrasında fan bloğunu taktım lakin bu sefer çıkmaması için %90 oranda sıktım. Yani daha da sıkabilirdim ama gene çıkma ihtimaline karşı tam sıkmadım.

Ben bu temizliği ve yeniliği Minecraft'da CPU'nun 73 dereceyi görmesinden kaynaklanıyordu. Temizliği yaptıktan hemen sonra tekrar oyuna girdim ve aynı ayarlarda aynı açık programlarla 72-68 arasında oynayıp durdu. Yaklaşık 8 aydır temizlenmeyen macunun daha fazla etki göstermesi lazımdı ama pek de bir artısı olmadı.

Soruma gelecek olursak. Kasanın arkasındaki plakanın sıfırını nasıl bulurum? Daha fazla sıksam sorun çözülür mü? Şu anda oynadığım oyunlarda maksimum 75 dereceyi görüyor asla geçmiyor değiştirmeye gerek var mı? Çalışıyorsa karışma mantığıyla bu şekilde mi bırakmalıyım? Başka fikriniz varsa söylerseniz sevinirim.

Dosya Ekleri

• 1717707196200.png
    1717707196200.png
    704,6 KB · Görüntüleme: 48
Mesela sağ üst tarafı %50 sıkıp çaprazındakine geçip onuda yarım sıkıp aynı şekilde kalan iki tköşeyi sıkıp ondan sonra hepsini sırasıyla tam sıkabilirsiniz.
Daha dengeli olacaktır

Soğutucuda sorun yok hocam. Soğutucuyu anakarta bağlayan vida girişinin bir tanesi aşınmış.

O zaman sıkıntı büyük. Orası daha da genişleyebilir. Çok zorlama yapılmış demek ki zamanında varsa bir güvenilir tamirci oraya ne yapılabilir bir baktırın istersen.

Soğutucu CPU'ya tam baskı sağlamaz temas etmezse sorun yaşama şansı olabilir. Soğutma tam performanslı olmaz. Macun da temas sıkıntısı olacak. Yani en başta dediğim gibi riskli bir kullanım.

O zaman sıkıntı büyük. Orası daha da genişleyebilir. Çok zorlama yapılmış demek ki zamanında varsa bir güvenilir tamirci oraya ne yapılabilir bir baktırın istersen.

Soğutucu CPU'ya tam baskı sağlamaz temas etmezse sorun yaşama şansı olabilir. Soğutma tam performanslı olmaz. Macun da temas sıkıntısı olacak. Yani en başta dediğim gibi riskli bir kullanım.

Sıfır backplate lazım eğer bir sorun çıkarsa AM4 bir tane alacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı