MSI anakarta kaç tane fan takılabilir?

rigel2901

Hectopat
Arkadaşlar selamlar,

Yeni bir sistem topluyorum. Kasa ile soğutucu kaldı.

Kasa olarak DeepCool morpheus ve Arctic Liquid Freezer 3 420mm almayı düşünüyorum. İşlemcim 9950X.

Kasanın yan tarafında halihazırda 3 adet fan var. Ön kısma da ben 3 adet 14mm fan eklemeyi düşünüyorum. Bir de egzoz fan olacak. Toplamda radyatör fanları hariç 7 adet fan oluyor. Kasanın altı kısmına da 3 adet fan takılabiliyor, fakat şu an için bunu düşünmüyorum. Belki ileride.

Kafama takılan soru şu;

Anakartım MSI X870 Gaming Plus, anakartın sitesinde 6xsystem fan, 1X pump, 1X CPU fan diyor. CPU olan sanırım radyatördeki 3 fan için değil mi?
Fakat kasa da 7 adet fan olacağını göz önüne alırsak, 6 System fan desteği bir sıkıntı olur mu? Fazladan 1 fanı nasıl bağlayabilirim? Yoksa önde 2 fan kullanmak zorunda mı kalırım?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar selamlar,

Yeni bir sistem topluyorum. Kasa ile soğutucu kaldı.

Kasa olarak DeepCool morpheus ve Arctic Liquid Freezer 3 420mm almayı düşünüyorum. İşlemcim 9950X.

Kasanın yan tarafında halihazırda 3 adet fan var. Ön kısma da ben 3 adet 14mm fan eklemeyi düşünüyorum. Bir de egzoz fan olacak. Toplamda radyatör fanları hariç 7 adet fan oluyor. Kasanın altı kısmına da 3 adet fan takılabiliyor, fakat şu an için bunu düşünmüyorum. Belki ileride.

Kafama takılan soru şu;

Anakartım MSI X870 Gaming Plus, anakartın sitesinde 6xsystem fan, 1X pump, 1X CPU fan diyor. CPU olan sanırım radyatördeki 3 fan için değil mi?
Fakat kasa da 7 adet fan olacağını göz önüne alırsak, 6 System fan desteği bir sıkıntı olur mu? Fazladan 1 fanı nasıl bağlayabilirim? Yoksa önde 2 fan kullanmak zorunda mı kalırım?

Şimdiden teşekkürler.

Çoklayıcı veya hub alarak 1 tane SYS fan girişinden 1, 2, 3,4.. Tane fanı kontrol edebilrisin.

Kasanın fanlarında daisy chain imkanı olur yüksek ihtimalle. Yani tek girişten birden fazla fanı kontrol edebilirsiniz. Anakarttaki tüm girişleri doldurmanız gerekmez. Çoklayıcıya gerek bile kalmayabilir.

Çoklayıcı veya hub alarak 1 tane SYS fan girişinden 1, 2, 3,4.. Tane fanı kontrol edebilrisin.
Çok teşekkür ederim.

1. Birde çoklayıcı anakarta herhangi bir zarar vermez değilmi? Örneğin ilerde 3 tane daha fan takmak istersem mesela?

2. Çoklayıcı öneriniz ne olur?

Kasanın fanlarında daisy chain imkanı olur yüksek ihtimalle. Yani tek girişten birden fazla fanı kontrol edebilirsiniz. Anakarttaki tüm girişleri doldurmanız gerekmez.
Daisy chain ilk defa duyuyorum. Biraz daha açabilir misiniz?

Çok teşekkür ederim.

1. bir de çoklayıcı anakarta herhangi bir zarar vermez değil mi? Örneğin ileride 3 tane daha fan takmak istersem mesela?

2. çoklayıcı öneriniz ne olur?

Zarar vermez. Çoklayıcı önerisi yapamayacağım maalesef çünkü ben çoklayıcı kullanmıyorum.

Fanları birbirine bağlamak için fanların anakarta giden kablolarının üstünde ikinci bir PWM çıkışı olur. Bu şekilde fanları birbirine bağlayıp tek anakart girişinden güç almasını sağlayabilirsiniz. Modern kasalardaki fanlarda çoğunlukla bu bulunuyor.

cl-f147-pl12bl-a_04.jpg

Çoklayıcı öneriniz ne olur?

Kendim de kullanıyorum, kaliteli bir ürün.

Birde çoklayıcı anakarta herhangi bir zarar vermez değilmi? Örneğin ilerde 3 tane daha fan takmak istersem mesela?
Bir şey olmaz. Attığım çoklayıcı gücü anakarttan almıyor zaten, PSU'dan alıyor.

Fanları birbirine bağlamak için fanların anakarta giden kablolarının üstünde ikinci bir PWM çıkışı olur. Bu şekilde fanları birbirine bağlayıp tek anakart girişinden güç almasını sağlayabilirsiniz. Modern kasalardaki fanlarda çoğunlukla bu bulunuyor.

Eki Görüntüle 2491994

Kendim de kullanıyorum, kaliteli bir ürün.

Bir şey olmaz. Attığım çoklayıcı gücü anakarttan almıyor zaten, PSU'dan alıyor.
O zaman anladığım kadarıyla, kasanın içinde gelen 3 fan için 3 giriş harcamama gerek yok sanırım? Peki Deepcool Morpheus'ta bu özelliğin olup olmadığını nasıl bulabilirim? Araştırdım fakat bir bilgiye ulaşamadım.

Deepcool Morpheus'ta bu özelliğin olup olmadığını nasıl bulabilirim? Araştırdım fakat bir bilgiye ulaşamadım.
Biraz baktım ama var gibi duruyor hocam. Yalan olmasın kesin bir şey söyleyemiyorum. Sitesinde yazar genelde ama net bir bilgi verilmemiş.

Aşağıda görsellerde gözüktüğüne göre öndeki 3 fan tek parça olarak monte edilmiş sanırım. Muhtemelen onlar zaten tek girişten güç alıyordur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı