MSI B450A- Pro Max XMP / Bellek overclock çalışmıyor

kaggan

Centipat
Anakart: MSI B450A- Pro Max
İşlemci: Ryzen 5 2600
Bellek: G-Skill Ripjawz 3600 MHz

600W Kasaya dahil PSU var, otomatik XMP ya da 1.35 voltajda 2133MHz'de çalışan RAM'lerimi, 2400'e çekmeye çalıştığımda BIOS'tan çıktıktan hemen sonra PC iki defa restart atıyor, sonra açılıyor fakat CPU-Z ve MSI Dragonforce uygulamalarının arayüzlerinde + BIOS'ta RAM'lerimin 2133 MHz ile çalışmaya devam ettiğini görüyorum.

Fakat BIOS RAM frekansındaki 2400 seçimim orada aynı şekilde duruyor.

Çözüm bulamadım, yardım edebilir misiniz?

Anakart: MSI B450A- Pro Max
İşlemci: Ryzen 5 2600
Bellek: G-Skill Ripjawz 3600 MHz

600W Kasaya dahil PSU var, otomatik XMP ya da 1.35 voltajda 2133MHz'de çalışan RAM'lerimi, 2400'e çekmeye çalıştığımda BIOS'tan çıktıktan hemen sonra PC iki defa restart atıyor, sonra açılıyor fakat CPU-Z ve MSI Dragonforce uygulamalarının arayüzlerinde + BIOS'ta RAM'lerimin 2133 MHz ile çalışmaya devam ettiğini görüyorum.

Fakat BIOS RAM frekansındaki 2400 seçimim orada aynı şekilde duruyor.

Çözüm bulamadım, yardım edebilir misiniz?
Bellekler,uyumsuz büyük ihtimal.Normalde xmp aktif ettiğinizde böyle yapmaması gerekli.Xmp aktif ettikten sonra,windowsa atması gerekli normalde.

BIOS güncel değilse güncelleyin. Belleklerinizin işaretli slotlarda takılı olduğuna emin olun. XMP kapalı bir şekilde elle frekans değerini 2400 girin. Ayarlarınızı kaydedip çıkın. Ayrıca neden bu değerde çalıştırmak istiyorsunuz? 3200 MHz'e kadar frekansı yükseltebilirsiniz. Eğer bunları yaptığınızda sorun devam ediyorsa Memtest programıyla belleklerinizi test edin. Bu test uzun sürebilir. Testte hata alırsanız bellekleriniz arızalı olabilir.

b450a.png

BIOS güncel değilse güncelleyin. Belleklerinizin işaretli slotlarda takılı olduğuna emin olun. XMP kapalı bir şekilde elle frekans değerini 2400 girin. Ayarlarınızı kaydedip çıkın. Ayrıca neden bu değerde çalıştırmak istiyorsunuz? 3200 MHz'e kadar frekansı yükseltebilirsiniz. Eğer bunları yaptığınızda sorun devam ediyorsa Memtest programıyla belleklerinizi test edin. Bu test uzun sürebilir. Testte hata alırsanız bellekleriniz arızalı olabilir.

Eki Görüntüle 542903

2 bellek slotu var.
B450M-A Pro Max modeli, M'yi yazmayı gözden kaçırmışım.
Tek slot ram takıp denediğimde tam kapasite çalıştırabiliyorum 3600Mhz'e kadar. İki takınca sorun çıkıyor.

Adım adım OC yapmak için 2400 ile başladım, XMP kapalı denedim. Bios Updateledim, olmadı. Şimdi BIOS'u son sürümden bir öncekine tekrar çekip ram slotları tekrar tanıtmaya çalışacağım.

Ram slotum bozuk diyeceğim fakat slottaki Ram'i görüyor ve okuyor...

Kafam epey karıştı.

Anakartınız MSI B450-A PRO MAX mı yoksa MSI B450M-A PRO MAX mı? Aldığınız bellekler kit yani aynı paketten çıkan ikili bellek mi? CPU-Z programıyla Memory ve iki belleğin SPD sekmelerini paylaşır mısınız?

MSI B450M-A PRO MAX

Aynı paketten. Kit şeklinde bellekler.

Dosya Ekleri

• 2.jpg
    2.jpg
    36,6 KB · Görüntüleme: 78
  • 1.jpg
    1.jpg
    46 KB · Görüntüleme: 80
  • 3.jpg
    3.jpg
    44,6 KB · Görüntüleme: 77
Evet şu anda 2133 MHz değerinde çalışıyor. Sorununuz çözülmezse belleklerinizi test edin. Hata alırsanız bellekleriniz arızalı olabilir.

Bellekler çalışıyor.

Frekans ne 2133'ten yukarı, ne aşağı çekilebiliyor. 2133'de kaldı. Bazı forumlarda G-Skill's in ryzen sistemlerle düzgün çalışmadığı söylenmiş... Bilmiyorum. Daha önce B450-Tomahawk anakartım ve Ryzen 2600X işlemcim vardı, rahatlıkla kullanabiliyordum aynı ramleri.

Yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim, sebebi nedir çözebilmiş değilim hâlâ.

İşlemci ve soğutucu montajınızı kontrol edin. Yamulmuş veya kırılmış pin olabilir. Bunun dışında bir yöntem bilmiyorum.

Teşekkür ederim.
Baştan montaj yaptım, pinleri tek tek kontrol ettim, hiç bir sorun yok.
Problem devam ediyor. Bazı yabancı forumlarda G-SkillsV Ripjaws 3600 CL18'lerin Ryzen sistemlerle uyumsuz olabileceği, böyle şeylerin yaşanabileceği söylenmiş.

Her iki ram'ide 1. slota takarak çalıştırdım, ram'ler çalışıyor.
2. Slotta problem olsa, takılı ram'i görmezdi veya çalıştırmazdı diye düşünüyorum.

Tek ram ile tam kapasite XPM ve OC yapabiliyorum.
16'gb'a çıktığımda sorun pc'nin iki defa kendini resetlemesi ve ayarı 2133 Mhz'de tutmaya devam etmesi olarak devam ediyor.

Hala yardımlarınızı bekliyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı