MSI B450M Mortar MAX vs Tomahawk MAX

Hangisi fiyatına göre daha iyidir?

• Oy verenlerin toplamı
    48
Makaleler
65
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 5700X
MSI B450 Tomahawk MAX
GoodRAM IRDM Pro 2x 16 GB DDR4 3600 MHz CL18
ASUS Dual RTX 4070 OC
Cooler Master ML240L V2
Kingston Renegade 2 TB SSD
Kingston A2000 1 TB SSD
Sandisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kioxia Exceria 480 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Lian Li Lancool 216
Cooler Master MWE 700W 80+
İşletim Sistemi: Windows 11 Enterprise 24H2 / Windows Server 2025 Datacenter (To Go) x64 / Arch Linux
Merhaba arkadaşlar. Bu iki anakarttan hangisi fiyatına göre daha iyidir?
Abim bilgisayarı yavaş yavaş yükseltmeye başladı. İlk olarak kasayı değiştirdik. Şimdi ise hedefi işlemci, anakart ve RAM'i değiştirmek. Fakat bu iki anakart arasında kaldım. Şu anda Sinerji'de B450M Mortar MAX 891 TL iken B450 Tomahawk MAX İtopya'da 1009 TL.
VRM konusunda araştırma yaptım, B450M Mortar MAX de B450 Tomahawk MAX de Ryzen 7 3700X/3800X için yeterliymiş. Yine de size sormak istedim.

İkisi de çok benzer VRM'lere sahip, B450 anakartlar arasında en iyiler. Kasanız nedir? Mini bir kasanız yoksa Tomahawk Max almanız daha iyi olur. Fakat 1000 TL Tomahawk Max için fazla bana göre. Aynı şekilde Mortar Max için 891 TL. Tomahawk Max normalde 850 TL civarına, Mortar Max ise 750 TL civarına alınıyor.

İkisi de çok benzer VRM'lere sahip, B450 anakartlar arasında en iyiler. Kasanız nedir? Mini bir kasanız yoksa Tomahawk Max almanız daha iyi olur. Fakat 1000 TL Tomahawk Max için fazla bana göre. Aynı şekilde Mortar Max için 891 TL. Tomahawk Max normalde 850 TL civarına, Mortar Max ise 750 TL civarına alınıyor.
Dolar arttığı için fiyatlar bu seviyede. Fakat USB portları benim için önemli bir kriter. Mortar'da arkada 8 adet USB portu varken Tomahawk'da 6 tane var. Ayrıca Mortar'da 2 adet M.2 yuvası varken (biri PCIe 3.0 iken diğeri 2.0) Tomahawk'da 1 adet M.2 yuvası var ve Mortar NVMe ve SATA RAID desteği sunuyor. Tomahawk ise sadece SATA RAID desteği sunuyor. Sadece Tomahawk'da ek 1 kasa fanı desteği ve Water Pump desteği var. Fakat ben sıvı soğutma kullanmayı hiç düşünmüyorum. Zaten çoğu güncel sıvı soğutma bildiğim kadarıyla tek 4 pin kablo ile anakarta bağlanıyor.

Şu anda Asus P8Z77-V LX anakart ve i5 3570K işlemci kullanıyorum ve maalesef bir ucu L şeklinde olan SATA kabloları altta yer alan SATA 6 Gbps portlara takılamıyor, çünkü kasamın PSU koruması engelliyor. Diğer tarafı takayım desem bu sefer de SSD'nin SATA girişi yönü gereği aşağıya denk geliyor ve yine takamıyorum. O yüzden Mortar mı alsam bilemedim.
Bu arada kullandığım kasa Corsair 275R Airflow.

Hocam ASRock B450M Pro4 modeline de göz atabilirsiniz. 7 adet USB portu mevcut, VRM'leri de gayet yeterli seviyede. Daha öncesinde B450 Gaming Plus Max kullanıyordum, biliyorsunuzdur bozuldu. B450M Pro4 aldım ve daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. B450M hakkında merak ettikleriniz var ise cevaplayabilirim, bence bir göz atın:

Hocam ASRock B450M Pro4 modeline de göz atabilirsiniz. 7 adet USB portu mevcut, VRM'leri de gayet yeterli seviyede. Daha öncesinde B450 Gaming Plus Max kullanıyordum, biliyorsunuzdur bozuldu. B450M Pro4 aldım ve daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. B450M hakkında merak ettikleriniz var ise cevaplayabilirim, bence bir göz atın:
ASRock da kaliteli lakin düşünmüyorum, teşekkürler. Çünkü ekran kartım da MSI olduğu için anakartı da aynı marka almak istiyorum. Gigabyte B450 Gaming X'e de baktım lakin USB 3.2 Gen2 (USB 3.1) desteği sunmadığından MSI'a yöneldim.
Çünkü abim bu yükseltmeyi yaparken bir yandan ben harici SSD için para biriktiriyorum. Çoğu harici SSD USB 3.2 Gen2 (USB 3.1) destekli olduğu için tam performans almak için anakartın da USB 3.2 Gen2 destekli olmasını istiyorum. ASRock'ta da MSI'da da var bu özellik lakin galiba fiyat farkına rağmen MSI alacağım.

VRM soğutması bakımından kesinlikle Tomahawk Max. Bugün Hardware Unboxed'ın bir videosunu izledim. Adam Tomahawk Max'a 3950X takıp çalıştırıyor, VRM'ler 90'ı bile görmüyor, siz düşünün artık. Bunun hakkında bir konu açabilirim.
ss177.PNG

VRM soğutması bakımından kesinlikle Tomahawk Max. Bugün Hardware Unboxed'ın bir videosunu izledim. Adam Tomahawk Max'a 3950X takıp çalıştırıyor, VRM'ler 90'ı bile görmüyor, siz düşünün artık. Bunun hakkında bir konu açabilirim.Eki Görüntüle 526533
Ben zaten 3600 kullanacağım da Tomahawk alırsam SATA kablosu sorunu yaşayacağım. Mortar hem daha ucuz hem de Micro ATX olduğu için SATA kablosu takarken sorun yaşamayacağım. Ayrıca Mortar'da 8 tane USB portu varken Tomahawk'da 6 tane var.

Ben zaten 3600 kullanacağım da Tomahawk alırsam SATA kablosu sorunu yaşayacağım. Mortar hem daha ucuz hem de Micro ATX olduğu için SATA kablosu takarken sorun yaşamayacağım. Ayrıca Mortar'da 8 tane USB portu varken Tomahawk'da 6 tane var.
İleride 3800X'ten daha üst bir işlemci düşünmüyorsanız Mortar Max alabilirsiniz o zaman. 3600 ile o anakartın hakkını veremezsiniz zaten. :)

İleride 3800X'ten daha üst bir işlemci düşünmüyorsanız Mortar Max alabilirsiniz o zaman. 3600 ile o anakartın hakkını veremezsiniz zaten. :)
Yok, biz zaten daha 4 çekirdekten 6 çekirdeğe yeni çıkacağız, ne 12 çekirdeği Allah aşkına :D
Ryzen 7 3700X bile RTX 2080 Ti'a yeter diye biliyorum. Yani önemli değil, Ryzen 5 3600 bana yeter. Çünkü zaten GTX 960 kullanıyorum :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı