MSI B650 Tomohawk vs Pro B650 P Wi-Fi

Hocam ben sizin anakarttan veya MSI Pro B650M-A almayı düşünüyorum. Sizinki 1000TL daha pahalı. Hala önerir misiniz anakartınızı?

Hocam ben sizin anakarttan veya MSI Pro B650M-A almayı düşünüyorum. Sizinki 1000TL daha pahalı. Hala önerir misiniz anakartınızı?
mATX ve ATX olması dışında kaydadeğer bir fark yok diye biliyorum. WiFi olan modelden mi bahsediyorsunuz? Bu modellerde WiFi olmayanları da var fiyat farkı ondan olabilir mi?

Bunun dışında Ryzen 7 serisinde bilgisayarı ilk açarken ekrana görüntü gelme süresi çok uzadı. Bu modelde de bu sorun var. Diğer markalar bunu çözdü mü bilmiyorum anakart BIOS'ları ile ilgili olabilir. Sizin için önemliyse bunu da araştırabilirsiniz. Aldıktan sonra fark etmiştim, çok kritik değil ama bilmeden alınca can sıkabiliyor.

@AMD07 BIOS güncelleme sayfasına şimdi tekrar baktım:

Burada 28 Nisan'da beta bir BIOS yayınlanmış ve voltaj düşürmeyi bunla yapmışlar gibi duruyor. Benim yaptığım güncelleme bu değildi bundan bir önceki beta olmayan güncellemeydi. Eğer voltaj düşürmeyi beta bios ile yaptılarsa bunu ayrıca araştırmak gerek. Bazı üreticilerin beta biosları sonucu oluşan hatalar garanti kapsamında değerlendirilmiyor diyorlardı yabancı kaynaklarda. MSI'da bu durum var mı bilmiyorum.

Bence bunu iyice araştırmadan karar vermeyin.

Son düzenleme:
Hocam BIOS zamanınız kaç sn acaba paylaşır mısınız?

Hocam BIOS zamanınız kaç sn acaba paylaşır mısınız?
16x4 Ram ile EXPO açmadan yani 3200mhz'de MSI logosuna 13 saniyede geliyor. Bu son gelişmelerden sonra son BIOS'a geçtim ve EXPO açmadım. Eski BIOS ile EXPO açınca bu süre bayağı artıyordu.

Kullandığım RAM: G.Skill 32GB(2x16) Flare X5 6000mhz CL36 DDR5 AMD EXPO Ram (F5-6000J3636F16GX2-FX5)

İşlemci: 7700X

Şu an ECO mode ve undervolt ile kullanıyorum. Bu haliyle OCCT ve Cinebench testleri yaparken işlemciye 1.3V bile vermiyor 1.26 küsür gördüm en fazla. Beta BIOS'u kurmadım. En son stabil BIOS'u kullanıyorum.

Bu haliyle Cinebench multicore'da 7700X 19250 puan veriyor. Normalde de 19500 veriyor diye biliyorum. Hem ısı için hem de voltaj durumları için bence bu şekilde kullanmak mantıklı fakat EXPO açınca voltaj olarak ne değerler verir onu bilmiyorum. Voltajı yükselten o diyor haberde. 6000mhz'lık RAM'i de 3200mhz'de kullanmak hiç mantıklı değil. Stabil BIOS gelince yükseltip EXPO açmak daha mantıklı.

Hocam üstte sormuşsunuz da pardon benim dediğimde de Wi-Fi vardı, sizinkinin küçük hali gibi düşünebiliriz. Linki bu Hepsiburada'dan şimdi siparişi verdim 4099TL fiyatı uygun olunca, seçimden sonra fırlarsa pişman olmamak için vereyim dedim. Geçen hafta sizinkinden olan B650p yi alamamıştım o da 4749TL idi 1 haftadır takipteyim 5300'den aşağı inmedi. Aradaki 1200TL farka da pek değmeyeceğini düşündüğüm için aldım artık bunu. İnşallah sorun yaşamam. Ben de aldığımda sizinki gibi betanın bir önceki versiyonuna güncelleme yaparım artık. O da 28 nisandan önce gelmiş sizinki ile çok benzer olduğu için olabilir

PRO B650M-A WIFI

Bu arada hocam size nasıl DM atabileceğim? Forumda yeni olduğum için bilmiyor olabilirim bir kural falan mı var DM atabilmek için?

Bence de mevcut koşullarda fiyat bayağı güzel. İki model arasında kalsam mATX olanı alırdım. ATX şart değilse 1000TL farka değecek bir fark yok.

Voltaj sorunu AM5 genelindeki bir sorun gibi duruyor ve zamanla güncellemelerle düzelecektir.

Hocam DM yok galiba buradan devam edeyim

Kullandığım RAM: G.Skill 32 GB(2x16) Flare X5 6000MHz CL36 DDR5 AMD EXPO RAM (F5-6000J3636F16GX2-FX5)

Ben de aynı RAM'den alacağım inşallah hocam, başka birisi daha bunu önermişti diye hatırlıyorum

6000 yerine 3200 kullanmak gerçekten kötüymüş hocam aslında. Peki bunu kullanımda performans olarak hissedebiliyor musunuz? BIOS güncellemeden önceki 6000 ile şu an 3200 olunca nelerin değiştiğini hissettiniz sizce?

EXPO'yu açıp denedim şimdi. Açmadan da 3600'müş yanlış hatırlamışım.
EXPO açınca MSI logosuna gelmesi 60 saniye sürdü 16x4 RAM ile.
Benchmark testlerini yaptım. 1.25V'yi geçmedi. ECO Mode + Undervolt + 70 derece termal cap ile kullanıyorum. Cinebench skoru biraz düştü. Belki yeni güncellemede EXPO için yeni limit eklemişlerdir. EXPO kapalı iken 1.26 küsur gördüğümü hatırlıyorum. Maalesef ekran görüntüsü almamıştım.

Bu değerler ile EXPO açık kullanılabilir bence. Tabii undervoltsuz, ECO mode olmadan kullanacaksanız bu değerler fark edebilir. Onlara ayrı bakmak gerek.

EXPO kapalıyken bir fark hissetmemiştim bu arada ama RAM performansını nasıl hissederiz bilmiyorum açıkçası .

Hocam emeğiniz için çok teşekkür ederim gerçekten
6000 yerine 3600 yapınca DDR4 3600 müş gibi mi çalışıyor ve CL değerleri de düşüyor mu? Yoksa DDR5 3600 yine CL36 mı çalışıyordu?
Buradaki değerlerden hangisi bizim için anlamlı çok bilmiyorum açıkçası, hiç böyle testler yapmadım daha önce. Aşağı eklediğim resminizdeki bu değerler önemli diye yorumluyorum. 1.25Vdan bahsettiğiniz için. Bu arada "ECO Mode + Undervolt + 70 derece termal cap" bu terimlerin de ne olduğunu sadece duymuştum nedir bilmiyorum, ancak 7700X 105W TDP'ye sahip olduğunu biliyorum. 105W yerine 90W'a kadar çıkmasını mı sağlıyor aslında?

OCCT testinde sol ekranda nereye bakılır hangi değerler önemlidir onu da bilmiyorum galiba testin 3dk 07snsinde çektiniz görüntüyü. İşlemci %100 kullanımda 90.2W çekerken 63.7°C olduğunu gördüm. "ECO Mode + Undervolt + 70 derece termal cap" bunları yapmadan önce değerler kaç oluyordu acaba? Cinebench'te 19500'ü bunlar kapalı iken mi veriyordu?

Bu arada RAM testi nasıl yapılır ben de tam bilmiyorum araştırdığım kadarıyla AIDA64 ile yapılıyormuş sanırım Oyun testlerinde DDR4 ve DDR5 arası fark çok az olsa da, DDR5 oyun testlerinde MHz çok etkiliyor görünüyor. 4800MHz oranlar 6000MHz %10-15 daha çok FPS veriyor. Sizin 3600e göre %20'yi bile geçebilir. Oyun oynuyorsanız, ki o sistemle oynamadan durmak çok zor olur, al benimle oyna diyor resmen Mesela "Shadow of the Tomb Raider" da oyun içi kendi benchmarkı ile deneyip öğrenilebilir. Oyunun optimizasyonu güzel drop vs. de olmuyor.

Bir de 64 GB RAM seçmenizin nedeni nedir acaba, çizim programları falan mı kullanıyorsunuz? Ben sizinkinden 32 GB RAM ve R5 7600 almayı düşünüyorum bana yeter ve fiyatı da uygun olduğu için. Bu arada sisteminize de bir MAŞALLAH diyelim DM'den konuşamadık

Ekran görüntüleri yük altında kaç Volt çektiğini göstermek için atmıştım. Çok sayıda olan ve 1.25'i geçmeyen çekirdeklere verilen gerilim anladığım kadarıyla önemli olan o. SoC 1.35 diyor o da önemli mi ayrıca bakmak lazım.

BIOS'ta açılış süresini azaltmak için Memory context restore diye bir seçenek var. Sistem normalde her açıldığında bellek tanılama yapıyor onun için 60 saniyeye varan bekleme süreleri oluyor. Bu özelliği açınca o tanımlamayı bir kere yapıp sonra onu kullanmaya devam ediyor böylece süre azalıyor. Önceden denemiştim mavi ekran vermişti RAM testlerini geçememişti. Şimdi tekrar açtım sorun yok gibi duruyor. Yeni BIOS güncellemesi ile çözülmüş olabilir. Şu an 13 saniyede MSI logosuna geliyor. Windows'un kendi RAM testini yapıyorum şu an onun bitmesini bekliyorum. Muhtemelen sorun çıkmayacak. Yüzde 90'a geldi sorun çıkmadı. Eski Bios'ta hemen hata veriyordu.

64 RAM'i iş için aldım. Aynı anda çok sayıd Unity projesi ve sanal makine, emülatör açıyorum.

Oyun için EXPO açıp kapatıp test yapmayı deneyebilirim. Test bitince yüklü oyunlara bir bakayım.

İlgili ayarların ekran görüntülerini atabilirim. Eco mode toplam güç tüketimini watt olarak kısmaya yarıyor. Ryzen 7 de gücü kıssak bile ciddi bir performans kaybı olmuyor onun için mantıklı. Undervolt da voltajı düşürüp aynı saat hızını almaya yarıyor. Bu sistem stabilliğini düşürebilir ama kalıcı bir hasar vermiyor zaten gerilimi düşüyoruz arttırmıyoruz. Test ede ede kısılabiliyor. Termal limit ise işlemci sıcaklığı şunu geçmesin diye manuel limitleme işlemi. Sıvı soğutma kullanmadığım için biraz garanticilik olsun diye koydum. Normalde 95 derecede çalışacak şekilde kendini zorluyor işlemci ve çok iyi bir soğutucu olmadığı sürece bu değerlere yaklaşıyor. 70 ile limitlediğimde de ciddi bir fark olmadığı için bu şekilde kullanıyorum. Soğutucu olarak da ID-Cooling XT 214 kullanıyorum.

Dosya Ekleri

• 20230527_150214.jpg
    280,3 KB · Görüntüleme: 48
  • 20230527_150303.jpg
    257 KB · Görüntüleme: 41
  • 20230527_150225.jpg
    225,2 KB · Görüntüleme: 45
  • 20230527_150249.jpg
    227,1 KB · Görüntüleme: 43
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…