MSI B650 Tomohawk vs Pro B650 P Wi-Fi

Hocam o 1.35 RAM'in çalışma voltajı olabilir, özelliklerine bakarken 1.35v yazıyordu.

Logonun gelmesi 60 sn yerine 13 sn düşmesi çok iyi olmuş demek ki bayağı düzelme var, ben de şimdi RAM'i de sizinkinden sipariş verdim teşekkür ederim. Windows'un kendi RAM testi nasıl oluyor peki?

Oyun testlerinizi de görebilirsek çok iyi olur hem benim için hem okuyanlar için

Bir de hocam az önce R5 7600 siparişi de verdim, benim de siz gibi Ecomod, Undervol ve Sıcaklık limiti koymama gerek var mı sizce? Benim işlemci 65W mış sizinki 105W bayağı güçlü benimkine oranla çekirdek sayısı da fazla.

Resimlerden ikisini anladım, solda OC kısmına tıklayıp Config TDP resmini almışsınız ve içini göstermişsiniz. Curve Optimizer kısmını ve 70°C'yi nereden girip ayarladığınızı anlayamadım. Bir de 60 -> 13 olmasını sağlayan ayar bu resimlerde yok galiba değil mi?

Discord var mı hocam parçalar gelince kurduğum zaman oradan sorabilirim size, herkese açık paylaşmak istemezseniz de sonra düzenleme seçeneği ile silebiliriz, veya ben de paylaşabilirim kullanıyorsanız sonra silerim. Gerek yok buradan devam edelim derseniz de sorun değil buradan devam ederiz

@roser137 Hocam orada mısınız? İlk kez bilgisayar topluyorum da bilmediğim çok şey var, fazla soru sorup sıktıysam kusura bakmayın lütfen

Son düzenleme:
Buradayım hocam oyun ve 3d mark testlerini yapıyorum henüz bitmedi. 60 saniyeyi 13 saniyeye indiren ayarın ekran görüntüsü yok onu da eklerim.

Bahsettiğim Eco mode + undervolt + sıcaklık limiti ayarlarının bir zararı olmaz. Kullanacağınız soğutuca göre karar verebilirsiniz. Sıcaklık değerleri yüksek gelirse kullanabileceğiniz seçenekler bunlar.

Süreyi düşüren ayar şu.

Bunu açtıktan sonra EXPO açık sorunsuz kullandım testlerden de geçti. Yalnız sonra test için EXPO'yu kapatayım dedim sistem açılmadı. RAM uyarlaması 5dkdan uzun sürdü. Kapatıp RAM'leri çıkarttık taktım falan ayar öyle resetlendi. Hala sorunlar var gibi ama bence karttan vazgeçirecek kadar önemli değil.

Oyun testleri az kaldı. AC Odyssey ile 3D mark testlerine bakıyorum. EXPO açık kapalı, Eco mode + sıcaklık limiti açık kapalı şekilde. Ortalama en fazla yüzde 10 oynuyor gibi.

Test sonuçları şu şekilde

Limitli'lerde 65W Eco Mode açık, 70 derece termal limit açık, -30mA undervolt yapılı
Limitsizlerde Eco mode kapalı, termal limit yok, -30mA undervolt yapılı

Tüm testlerde -30mA UV yapılı. Onun olumsuz bir etkisi olmayacağı için ayrıca açıp kapamadım.

3D Mark:

exposuzlimitli
16875​
exposuzlimitsiz
17025​
expolulimitli
17215​
expolulimitsiz
17273​

AC Valhalla Ultra High:
fpsminmax
exposuzlimitli
101​
31​
159​
exposuzlimitsiz
105​
34​
176​
expolulimitli
109​
42​
169​
expolulimitsiz
111​
42​
189​

AC Valhalla Ultra Low:
ac valhalla lowfpsminmax
exposuzlimitli
177​
49​
280​
exposuzlimitsiz
177​
53​
274​
expolulimitli
186​
61​
287​
expolulimitsiz
186​
59​
301​

CPU'yu limitlemek neredeyse hiç fark etmedi, EXPO ise %5'e yakın fark edebiliyor.

Mesajı düzenleyemiyorum süresi doldu herhalde, oyun testi valhalla değil odyssey ile yapıldı.

Son düzenleme:
Hocam elinize kolunuza sağlık çok güzel bir test olmuş

EXPO şu anlık hem oyunda hem 3D Mark'da çok fark etmiyor anlaşılan. Testleri 1080p değil mi yaptınız acaba yoksa 2K olarak mı? Bir de limitsiz testlerde işlemci sıcaklığını SE 224 XT kaça kadar koruyabildi? En F/P soğutuculardan o soğutucu.

BIOS'a girme tuşu hangisi oluyor hocam onu da söyleyebilir misiniz?

Bir de hocam merak ettiğim bu RAM'ler daha sonra ilerisi için Intel sistemlerde de kullaılabilir mi sizce? Amazon'da en uygun fiyatlı CORSAIR in RAM'i var ama AMD'ye özelmiş Intel'de kullanılmıyor galiba. Intel'e özel olan da varmış o 300TL daha pahalı. Sizce bizim RAM'lerde öyle olabilir mi?

Limitleme yapmayınca 7700X yük altında 95'e kadar çıkıyor. Oyunlarda da 90'a yaklaştığını hatırlıyorum. Düz 7600 o kadar ısınmayacaktır diye düşünüyorum. ID-Cooling SE-214-XT ARGB kullanıyorum. 7700X'i serbest bırakınca yetmiyor. Sıvı soğutma düşündüm ama limitleyince fazla bir performans kaybı olmadığını görünce gerek görmedim. 7600 AM5'in giriş seviye işlemcisi olduğu için sıvı soğutma olmadan da iyi bir kule soğutucu yeterli olur diye düşünüyorum.

BIOS'a girme tuşu del. MSI logosunun çıktığı ekranda da yazıyor ama hızlı geçerse görülmeyebilir .

DDR5 6000 olarak en uygun RAM olduğu için G.Skill almıştım ben de, 3000TL civarına gelmişti kit o zamanlar için uygundu. İkinci kiti de aynısını bir daha bulamam diye sonradan aldım. Genellikle 6000MHz öneriliyor DDR5 için. CL değeri de aynı. Kullanmadığım RAM için kesin bir şey diyemem ama kağıt üzerinde özellikleri gayet iyi duruyor.

EXPO ile XMP ön tanımlı overclock değerleri. Elle bu değerler girilerek birbirleri yerine kullanılabiliyor diye biliyorum ama detaylı araştırmadım. EXPO RAM Intel'de kullanılmaz ya da XMP profilli RAM AMD'de kullanılmaz diye katı bir kural yok.

Yerleşik Voltaj Yönetmeliğini ise yeni duydum. İsterseniz bu RAM için ayrı konu açın Intel'de kullanılır mı diye. Daha tecrübeli kişiler vardır mutlaka forumda.

O konuyu açıp sorayım hocam öğrenmiş oluruz, benim araştırdığım kadarıyla özetle stabilite problemi vs. okumuştum. Düşük frekansta çalışma ve yeniden başlatma yaparken mavi ekran verme gibi durumlar.

Sizin kule soğutucu o güçlü işlemciyi bile limit koyularak gayet iyi tutuyorsa 7600 için stok soğutucusunda limitleme Ecomod ve undervolt yapılarak serin tutulabilir mi hocam sizce? Bunu bir deneyebilirim aslında geldiğinde

Bu arada uzun uzun yazıştığımız için bazı sorularım da haliyle arada kaynıyor

Testlerinizi 1080p de mi yapmıştınız hocam
Bir de Windows'un kendi RAM testi nasıl oluyor

Stok soğutucu nasıl performans verir ben de merak ediyorum . Deneme şansım olmadı maalesef. X ile biten modellerde stok soğutucu gelmiyor. En kötü ihtimal XT 214, 224 hayli hayli yeterli olur diye düşünüyorum. DeepCool'un modellerine de bakılabilir.

Normalde sistemi 2K'da kullanıyorum ama bu testler 1080p testleri. Şu an normalde kullandığım monitörü kullanamadığım için böyle oldu.

Windows'un RAM testi için şu başlata Windows Bellek Tanılama yazınca çıkıyor.

Technopath'ın videosu da var:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Undervolt ile ilgili şu da var. -30mA undervolt bana gelen işlemcide sorunsuzca çalıştı ama her 7700X'de sorunsuz olmayabiliyor mesela bu değer. Gelen işlemcinin üretim/silikon kalitesi ile de ilgili. Kimisi 15mA'dan aşağı çektiğinde sorun yaşamış. İşlemci testlerinde mavi ekran vermeye başlamış. Bunun dışında termal limit ve eco mode ise sorunsuz kullanılabiliyor.

Eco mode için önerilen değerlere bakmak lazım X ile biten modellerde internette bulabildim ama X olmayan modelleri bulamadım. Önerilenden fazla kısınca performans kaybı olabiliyor diyorlar. Ben BIOS'taki en düşük değerle denedim fark yine de çok olmadı testlerde görünüyor.

Son düzenleme:
Ben de en iyisi 7600 için araştırayım en ideal kullanım şekli nasılmış, sonra deneme yanılma yöntemi ile en kararlı anda bırakırım sizinki gibi.

7600 de aslında Boost frekanslarına çıkınca 88-90W'a kadar çıkabiliyormuş stok halde, oyunlarda da genelde 5000MHz üstü çalışır zannediyorum, o yüzden bir miktar ecomod ve limit gerekir muhtemelen.

Hocam diğer merak ettiklerim de anakartın kendi Wi-Fi ve Bluetooth'u nasıl acaba? Bilhassa Wi-Fi çekim gücü nasıl kabloluya göre kıyaslayınca hız ve ping süresinde nasıl bir değişim oluyor onu da paylaşır mısınız

WiFi ve Bluetooth'ta ev içi kullanımda sinyal sorunu yaşamadım ama siz sorunca bakayım dedim. Windows'ta sinyal gücünü gösteren komut var cmd'den çalıştırıp baktım. Modeme yakın sayılırım ama duvarlar kalın. WiFi 5 olarak ayarlı modemde. Bu anakartın olduğu PC %80 çekiyor, laptop ise %100 çekiyor. Laptop'a göre sinyal gücü biraz düşük. Laptoplardaki antenler ekranın çerçevesinden geçiyor bildiğim kadarıyla yani anten olarak daha iyi. Ondan kaynaklanıyor olabilir. PC'de anteni çıkarınca hiç çekmiyor. Ping deneme şansım olmadı maalesef .

X'li olmayan işlemci modelleri için, X'li modellerin ecomode'lu hali gibi diyorlar. Böyle bakınca ısınma sorunu yaşamamanız lazım gibi geliyor. Tabi denemedim daha önce X'siz Ryzen 7 modellerini onun için kesin bir şey diyemiyorum.

Ping'i oyunlarda deneyemedim. Google'a ping attığımda laptop 25-26 ms, PC 21-22 ms veriyor. Kullandığım laptop 5-6 senelik bir laptop. Bu metrik bir işe yarar mı oyunlar için bilmiyorum. Şu an oyunlar ile karşılaştırma yapma şansım yok .

Elinize sağlık hocam, ben de 10 senelik laptopla denedim CMD'den bakınca çekim gücü %100 çıkıyor, Google'a ping atınca AVG: 40ms çıkıyor. Çekim hızında düşüş %5-10 civarında. Bir de Wi-Fi 2.4G ağına bağlıyım 5G laptop görmüyor

Peki sizde sinyal gücü birazcık düşük olmasına rağmen hızda düşme oluyor mu? Normal internetiniz diyelim ki 100Mbit ise anakart 80Mbit mi çekebiliyor bunu test edebilir misiniz? Şu siteden test yapabilirsiniz, Ping'de ölçüyor testin başında güzel bir ölçüm sitesi. Ben oradan ölçünce ping 20 ms ölçüyor

Çekim gücü gibi çekim hızı da biraz düşük ve ping yüksek çıkarsa harici Wi-Fi adaptör alırım diye düşündüm

Siteden baktığımda 50Mbit hat ile bir performans kaybı olmuyor. Wi-Fi 5 ile kullanıyorum. Rekabetçi oyunlarda denemedim ama test için streamin tablete görüntü aktarma özelliğini kullanıp platform oyunları oynadım gecikme yapmadı. Çekim iyi olduğu sürece ping sorunu olacağını sanmıyorum. Gaming Wi-Fi değil tabii üst seviye anakartlarda özel Wi-Fi kartlar oluyor onlar kadar iyi olmaz ama bu da yeterli diye düşünüyorum.

Bir süre şehir dışında olduğum için Speedtest üzerinden ping testi yapamıyorum ama sağlıklı bir test olmaz bence modem ile PC arasında ölçmek lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…