Daha fazla
Bugün AM4'ten AM5'e geçiş yaptım. Her şey sorunsuz gibiydi. Kullanmış olduğum harici SSD'ye bazı oyunlar yükledim. SSD yide hızlı çalışması açısından arkada bulunan 10 Gbps USB portuna taktım. Yüklemiş olduğum oyunları denerken direk menüde donmalar, crashler vs. yedim. Aklıma sıkıntının SSD'den olduğu gelmedi. Bayağı bir uğraştım. En son da SSD'ye hız testi denediğimde CrystalDiskMark bile dondu test yapamadı. Görev Yöneticisi'nde sürekli %100 kullanım oluyordu. Sıkıntının SSD'de olduğunu anladım. Arkada 3 adet 10 Gbps portu olmasına rağmen hepsinde aynı sıkıntı oldu. USB 3.2 gen 1 portuna taktığımda ise sorun ortadan kalktı. SSD olması gerektiği gibi çalışmaya başladı. Oyunlarda takılma çökme gibi sıkıntılar gitti. Kasanın ön tarafında bulunana USB 3 portlarında da sıkıntı olmadı. Bu sıkıntı hakkında çözüm önerisi yapabilecek var mı? Ben çözüm olarak BIOS güncellemeyi de denedim. En son çıkan beta ve stabil sürümlerde aynı sıkıntı devam ediyor. Chipsette güncel. Donanımsal bir sorun ise iade edeceğim direkt.
Sistem:
Edit: Sorunu çözdüm. Neden bilmiyorum ama SSD'yi direk kendi kablosuyla bağlayınca bu sorun yaşanıyordu. Araya Type A portları için USB uzatma kablosu ya da Type C portu içinde type c to type a çevirici kullandığımda sıkıntı düzeldi. Kablo ile bir uyumsuzluk yaşandı sanırım 10 Gbps portlarında (Portların 3'ü Type-A, bir tanesi Type-C). Diğer portlarda zaten düzgün çalışıyordu.
Sistem:
- Ryzen 7 7700.
- MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi
- XPG 16x2 6000MHz CL 30 RAM (EXPO açık kapalıda denedim)
Edit: Sorunu çözdüm. Neden bilmiyorum ama SSD'yi direk kendi kablosuyla bağlayınca bu sorun yaşanıyordu. Araya Type A portları için USB uzatma kablosu ya da Type C portu içinde type c to type a çevirici kullandığımda sıkıntı düzeldi. Kablo ile bir uyumsuzluk yaşandı sanırım 10 Gbps portlarında (Portların 3'ü Type-A, bir tanesi Type-C). Diğer portlarda zaten düzgün çalışıyordu.
Son düzenleme: