MSI B650P Wi-Fi alınır mı?

Bütçe
6000
Dostum dediğimi anlamıyorsun ya da anlamak istemiyorsun. Kimse aldığı anakartla 9999 saat cinebench çalıştırmayacak.
Paylaştığım test görselinde 1 Hour yazıyor. Bunun Türkçesi; 9999 saat miymiş? :D

Anlamıyor yada anlamak istemiyor değilim. Sen savunduğun şey hakkında fikir sahibi olmayabiirsin ki sırf tezini savunmak için elle tutulur kanıt göstermek yerine, düzgünce anlatmak yerine 1 saati 9999 saat olarak abartı şeklinde gösterip karşı tarafın lafını çarpıtma peşindesin...
Siz sanirim tier listin mantigini anlamamissiniz. Biz oncelikle kasalari tierlarina uygun olarak yerlestiririz, ardindan o kategoride hangi amacla bulunmasi ve alinmasi gerektigini belirtiriz.
Belki ben mantıklı olmadığı için mantığını anlamadım belki de siz kasaları bilmeden kasa tier list yaptınız.

Bkz:
Archon'un C olma sebebi kalitesiz fanlarinin bulunmasi, malzeme kalitesinin Warcry'a gore daha dusuk olmasi ve ekran karti desteginin inanilmaz dusuk olmasindan kaynakli.
Malzeme kalitesinde aşırı fark var diyorsunuz sonra;
Bunun gibi sebeplerden oturu Warcry A+ iken Archon C. Yoksa hava akisi Archon'dan daha iyi oldugu icin veya A veya B+ Tier'daki kasalardan daha iyi hava akisi oldugu icin degil.
Bunu diyorsunuz.

Evet, malzeme kalitesi hava akışını doğrudan etkileyen bir şey değil ancak dereceleri etkileyen bir şey ki zaten hava akışının iyi olmasını istememizin sebebi dereceleri düşürmek değil mi? Aynı noktaya geliyor. :)
Yan kapagi actiginda sicaklik degisiminin olmamasi, kasanin potansiyelinin o kadar oldugunu gosterir.
Alakası yok. Hava akışı kötüyse sıcak hava birikir ve bunun sonucunda yan kapağı açtığınızda en az 8 derece düşer. Mesh kasaların da en iyilerden biri olan Thermaltake Core V51 kullanan biri olarak söylüyorum bunları.
Ben de bunu soyluyorum ancak anlamak istemiyor belli ki.
Mantıklı şeyler söylemiyorsunuz ki anlayalım. Savundukları şeylerin yanlış olduğunu görmemek için her şeyi yapanlarla daha da tartışma gereği duymuyorum.

Güzel bir tartışmaydı, teşekkürler. Bildiğiniz üzere ben forumu bıraktım @550519 hocamın hatrına yazmıştım. Kendimi açık ve net bir şekilde ifade ettiğime göre daha da yazma gererği duymuyorum.
 
Son düzenleme:
Belki ben mantıklı olmadığı için mantığını anlamadım belki de siz kasaları bilmeden kasa tier list yaptınız.
Bkz:
Malzeme kalitesinde aşırı fark var diyorsunuz sonra;
Bunu diyorsunuz.
Yazdığım mesajda bir yanlışlık göremiyorum.
Evet, malzeme kalitesi hava akışını doğrudan etkileyen bir şey değil ancak dereceleri etkileyen bir şey ki zaten hava akışının iyi olmasını istememizin sebebi dereceleri düşürmek değil mi? Aynı noktaya geliyor. :)
Malzeme kalitesinin sıcaklıklara gözle görülür etkisi olsaydı, O11 en serin çalışan kasalardan olurdu. Çünkü yapısı alüminyumdan. Veya malzeme kalitesi yine çok iyi olan Enthoo Pro 2, Evolv X gibi kasalar ön plana çıkardı. Ama böyle bir şey yok. Alüminyum gibi pasif soğutma özelliği bulunan elementlerin etkisi, genel sıcaklık performansına minimal düzeyde etki eder.
Alakası yok. Hava akışı kötüyse sıcak hava birikir ve bunun sonucunda yan kapağı açtığınızda en az 8 derece düşer.
Sana, sana göre mükemmel hava akışına sahip Warcry ile bol şanslar. Bir gün mesh bir kasaya geçtiğinde yorumun aynı olursa tartışırız 😉
Mantıklı şeyler söylemiyorsunuz ki anlayalım. Savundukları şeylerin yanlış olduğunu görmemek için her şeyi yapanlarla daha da tartışma gereği duymuyorum.
Söylediklerimizi anlamamanız bizim anlatamayışımızdan değil, senin anlamamandan kaynaklı. Ortada yeni geçilmiş bir nesilin yeni bir işlemcisi var, 250W ve 100 derece görmesine rağmen B650M DS3H gibi uygun fiyatlı bir anakart bile 78 derece tutabiliyor 1 saatlik CB23 gibi bir ekstrem test sonucunda. Konu sahibi ise 7700X için öneri istemiş, bu işlemcinin güç tüketimi, PBO'yu köklediğinde bile 160W falan oluyor. 7950X ise 250W tüketen bir işlemci. Aralarında %35'lik bir güç tüketimi farkı var. 7700X ile B650M DS3H, düz mantık yaparsak 50 derece VRM sıcaklığında çalışacak. İsterse konu sahibi 50 derecelik yerde yaşasın, yine göreceği maksimum VRM sıcaklığı 79 olacak, ki o da imkansız gibi bir şey, çünkü oda sıcaklığı o kadar olmaz. Zaten bundan daha çok güç tüketen ve ısınan bir işlemcinin gelemeyeceğini de söylüyorum, çünkü çok güç tüketen bir şey gelirse, mevcut işlemci soğutucular bu işlemcileri soğutamazlar, yani anakarttan önce işlemci soğutucu problemi ortaya çıkar ve bu daha önemli bir durum.
 
Arkadaşımdan 7700X ile Cinebench testi yapmasını istedim ve 5 dakika boyunca yaptı. Anakartı B650M DS3H en giriş seviyesi ve en ucuz anakart. Aşağıya test sonuçlarını atıyorum. Kasası H5 Flow.

Kendisi İstanbul'da yaşıyor ve bugün hava sıcaklığı 26 dereceydi. VRM sıcaklıkları en fazla 45 derece olmuş.

1685032994978.png




@550519 VRM kalitesine takılmamanı belirtiyorum. Senin için önemli olan özellikler hangi anakartta var ise onu al. Ses kodeği, PCI-e yuvaları, SATA sayısı vb.

Bu da 20 dakika boyunca yCruncher testi. VRM sıcaklığı en fazla 49 derece olmuş.

1685035165239.png
 
Son düzenleme:
Yan kapağı açtığında sıcaklık düşmüyorsa, o kasanın hava akışı maksimum o kadar demektir. Hava akışını kuvvetlendirmek için ya ekstra modifikasyon yapman gerekir, ya da ekstra fan ilave etmen gerekir. Ama yan kapağı açtığında sıcaklık düşüyorsa, kasanın hava akışı, fabrikasyon olarak kötü demektir. Bu hava akışını kuvvetlendirmek için de çoğu durumda çözüm yan paneli açmaktır, ancak bu her kasa ve her durum için geçerli değildir. Her kasada işe yaramaz. Çünkü her kasanın tasarımı aynı değildir. Yan paneli açtığım gibi hava alır gibi bir durum yok "her" kasa modelinde. Bir kasanın hava akışı iyiyse, yan paneli açmak bu hava akışı dengesini bozar. Çünkü önden arkaya doğru bir şekilde giden havayı, yan panelin açılması sonucu dışarıya doğru kaybetmeye başlarsınız ve kasa içi sıcaklığınız, istediğiniz sıcaklıklara ulaşmaz.

Hatta daha ekstrem bir örnek vereceğim, ön paneli sökmek bile her kasada işe yaramaz. Ön paneli sökmek, yan paneli sökmekten daha etkilidir. Çünkü yan panelinde fan bulunan bir kasa yok, dolayısıyla hava akışı, yan panel açıkken içeriye pasif bir şekilde girer. Ancak ön paneli söktüğünde, kasanın ön panelinde 2 veya 3 fan bulunduğu için, o hava ön panel yokken içeriye çok daha rahat girer kapalı kasalarda. Ancak bu söylemimin de aksini gösteren modeller var. Yine örneklerle açıklayacağım.


Örneğin Lancool II Mesh ile başlayalım.

1685042778464.png


Gördüğünüz gibi ön paneli sökmenin, hava akışına bir etkisi olmamış. Çünkü bu kasanın potansiyeli bu kadar. İstediğin kadar aç, işe yaramaz. Ön veya yan paneli açtığınızda sıcaklık değişmiyor, çünkü kasanın maksimum potansiyeli bu.

Corsair 5000D modeline gelelim.

1685045273879.png

1685045282051.png


Gördüğünüz gibi ön paneli sökmek, 5000D gibi önü kapalı bir kasada işe yaramamış. Çünkü kasanın potansiyeli bu kadar.

Aynı kasanın AirFlow yani mesh panel versiyonunda da bir değişim yok.

1685045332297.png


Yani kasanın potansiyeli bu kadar. Potansiyeli de, aynı testteki kasalara göre geride.

1685045367160.png


Hani panel söktüğünde sıcaklıkları aynı kalan kasa, iyi bir hava akışına sahip model oluyordu? Gördüğün gibi, pek çok önü açık veya kapalı kasadan 10 derece geride performans sunuyor.

Lancool II modeline gelelim.

1685042841651.png

1685042847034.png


Gördüğünüz gibi Lancool II modelinde 7 derecelik bir düşüş var. Demek ki ön paneli kapalı yapmak, bu kasanın potansiyelini düşürüyor. Açınca hava akışı artıyor çünkü.

Sekira 500X'e gelelim.

1685042929618.png

1685042921705.png


Bu denli sıcaklık farkı olmasının sebebi, berbat ötesi hava akışına sahip olmasıdır. Bu yüzden ön panelini sökünce sıcaklıklar düzeliyor. Yan panelini açınca da düzelir, çünkü kasada tasarımsal hata var ve potansiyeli bu değil. Kasaya ufacık bir elleme bile yapsan hava almaya başlıyor.

P360A modeline gelelim.

1685043004407.png

1685043010571.png


Gördüğünüz üzere mesh olmasına rağmen, sıcaklıklar 7 derece fark etmiş. Demek ki neymiş? Her mesh kasanın da hava akışı iyi olmazmış. Ama P360A bazında değerlendirecek olursak, bu problemin en temel sebebi, toz filtresi takmamak için "ultra fine mesh" tasarımını kullanmalarıdır. Delikleri çok küçük olduğu için hava almakta bir miktar zorlanıyor.
Yan kapagi actiginda sicaklik degisiminin olmamasi, kasanin potansiyelinin o kadar oldugunu gosterir.
Yan kapağı açtığım halde pek bir sıcaklık değişimi olmuyor.
Bu iki mesaj, birbirleriyle örtüşen şeyler.
Bu, hava akışının iyi olduğunu gösterir.
Yoo, yan kapağı açtığında sıcaklık değişiminin olmaması, kasanın hava akışı açısından çok iyi olduğu anlamına gelmez, Warcry bazlı hava akışının iyi olduğu anlamına gelir.

Çok iyi diyebilmen için mesh bir kasayı, gösteriş kasasıyla geçmen gerekir.

Örneğin;
1685044546392.png

1685044559817.png

1685044577016.png


Gördüğün gibi, O11 gibi bir gösteriş kasası, sıcaklık performansı olarak P500A'nın 6 derece gerisinde. Üstelik, O11'e fan takılmış hali bu. Takılan fanlar da Noctua A12x25 model fanlar. Yani performans açısından kuvvetli fanlar. Bu denli bir fan takmadığını düşünürsen, bu fark 8-10 dereceyi bulur.


Şimdi gelelim farklı bir meseleye.

Gördüğün gibi, ikisi de 5000D. Tek fark birisi önü kapalı model, birisi önü açık model.

1685044739003.png

1685044746640.png


Sıcaklıkları neden aynı? Çünkü kasanın potansiyeli bu kadar. Ön panelle alakası yok durumun. İstersen yan panelini aç, yine sıcaklıklar 1-2 dereceden öte değişmez.


ÖZET: Tüm bu yazdıklarımın sonunu şuraya bağlıyorum. Ön panel, yan panel; bunlardan hangisini sökersen sök, genelleme yapamazsın. Her kasa, kendi özelinde değerlendirilir ve buna göre hava akışı konusunda yorum yapılır. Daha sonra ise piyasada bulunan diğer modellerle kıyaslanır ve buna göre hava akışının çok iyi olup olmadığı yorumu yapılır. Kasanın ön panelini veya yan panelini açman sonucu sıcaklık değişimin olmaması, kasanın maksimum potansiyelinin o olduğu anlamına gelir, iyi bir hava akışı olduğu anlamına gelmez.

Yukarıdaki mesajlarıma da cımbız yapacaklara şimdiden söyleyeyim, özet kısmında bütün yapacağınız cımbızlara cevap niteliğinde bilgiler yer alıyor.



Şimdi konuya gelelim, B650M DS3H fazlasıyla yeterli bir anakarttır. Yukarıya da @deadfellow adlı arkadaşımız, kanıtlarıyla bırakmış. Önceki mesajlarımda yaklaşık 50 derece görürsün dememin üstüne 50 derece diye kanıt sunması, konu boyunca da benim haklı olduğumu öne sürer nitelikte.
Ortada yeni geçilmiş bir nesilin yeni bir işlemcisi var, 250W ve 100 derece görmesine rağmen B650M DS3H gibi uygun fiyatlı bir anakart bile 78 derece tutabiliyor 1 saatlik CB23 gibi bir ekstrem test sonucunda. Konu sahibi ise 7700X için öneri istemiş, bu işlemcinin güç tüketimi, PBO'yu köklediğinde bile 160W falan oluyor. 7950X ise 250W tüketen bir işlemci. Aralarında %35'lik bir güç tüketimi farkı var. 7700X ile B650M DS3H, düz mantık yaparsak 50 derece VRM sıcaklığında çalışacak. İsterse konu sahibi 50 derecelik yerde yaşasın, yine göreceği maksimum VRM sıcaklığı 79 olacak, ki o da imkansız gibi bir şey, çünkü oda sıcaklığı o kadar olmaz. Zaten bundan daha çok güç tüketen ve ısınan bir işlemcinin gelemeyeceğini de söylüyorum, çünkü çok güç tüketen bir şey gelirse, mevcut işlemci soğutucular bu işlemcileri soğutamazlar, yani anakarttan önce işlemci soğutucu problemi ortaya çıkar ve bu daha önemli bir durum.
İnsanlara overkill anakartlar önermeyi bırakın. B650M DS3H ile şu an piyasada yer alan bütün AM5 işlemcileri sorunsuz bir şekilde kullanabilir. Ama daha iyi bir anakart almak istiyorsa, bu onun bileceği iş. Anakarttan tek beklentisi işlemciyi takıp sorunsuz çalıştırmak olan insanlara pahalı anakart önermenin mantığı yok.

Artık isterseniz konuda bana küfür edin, yine de cevap yazmayacağım, konuyu da takipten çıktım. Herkese iyi forumlar.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı