Selamünaleyküm,
Windows yüklendiğinde anakartı herhangi bir sürücüyü algılamayan bir MSI GF63 8RC Gaming laptopum var.
Bu sorun 2-3 ay önce başladı. Video kaydı alırken Counter-Strike: Source oynuyordum ve ardından Windows bir BSoD verdi. Doğru hatırlamıyorum, ancak "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" olduğunu düşünüyorum, aynı zamanda "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE" da olabilirdi (artık bilmiyorum, ikisi de olabilir). İlk BSoD'dan sonra dizüstü bilgisayarım her yeniden başlatmanın ardından tekrar tekrar BSoD'lar verdi (Windows'a giriyordu ancak 5-10 dakika sonra bir BSoD açılıyor ve her önyüklemeden sonra BSoD daha da hızlı geliyordu) ve sonunda 4. BSoD'dan sonra anakartım SSD'mi algılamayı durdurdu. BIOS'a girdim ve cihaz listesi boş görünüyordu. Rufus aracılığıyla Windows 10 LTSC'nin bir kopyasını yükledim, doğru şekilde kuruldu ancak ertesi günden sonra sürücüyü okuyamadı. Daha sonra bir SATA SSD ve hatta bir hard disk taktım ancak her Windows 10 kurulumunda anakart kendini imha ediyordu. Sonunda tüm bunların arızalı bir SSD'den veya çokmuş bir boot tabledan kaynaklandığını umarak yepyeni bir SSD satın aldım (kullandığım 3 sürücünün hepsinde 0 Smart hatası olmasına rağmen). Fakat bu sorun hala mevcuttu.
Bazen anakart diski algılar ama sonra "PC'nizin onarılması gerekiyor" yazan, 0xc00000e hata kodu ve dosya olarak winload.efi içeren olağandışı bir mavi ekranı görüntüler. Verdiği herhangi bir seçeneğe tıklanıldığı zaman, bir milisaniye uzunluğunda siyah bir ekranla aynı sayfaya geri yönlendiriyor.
Denemeyi bıraktım ve KDE Neon Linux'u kurdum, 2 hafta boyunca sorunsuz çalıştı ama ben öğrenciyim ve okul için ihtiyacım olan çoğu yazılımın Linux'ta çalıştırılması imkansız (=> SolidWorks.). Sorunun Windows 10'un donanımımla tuhaf davranması olup olmadığını görmek için Windows 8.1 Pro'yu yükledim (5 yıl boyunca herhangi bir önemli sorun olmadan çalışmasına ve laptop ile birlikte gelmesine rağmen). Yüklendi, sonra gittim yattım ve ertesi sabah laptop kendini direkt BIOS'a atıp NVMe yuvasının boş olduğunu gösteriyordu.
Tüm bunlardan sonra Secure Boot anahtarlarının veya TPM kayıtlarının mı diskimi çökerttiğini görmek için birkaç BIOS değişikliği yaptım. Tüm Secure Boot keylerini sildim ve BIOS'umu ve Ec'yi flashladım ancak bu hiçbir şeyi çözmedi.
Ha bu arada Linux'u ilk kurduğumda aynı şeyi yapıyordu. Ancak 'reset Secure Boot to setup mode' yaptığımda TPM'i devre dışı bıraktığımda mükemmel çalıştı.
Tldr:
Laptop Windows kurulumlarını algılamıyor.
Özellikler;
Intel Core i7-8750H
Samsung 970 EVO Plus 500GB SSD.
16 GB çift kanallı DDR4 2666MHz RAM.
Intel 9462 kablosuz AC Wi-Fi kartı.
AHCI modu, CSM devre dışı, UEFI + Fast boot etkin.
Mevcut sürücüde GPT var ve işletim sistemlerini Ventoy 1.0.95 ile yüklüyorum (bu sorun Rufus ile kurulduğunda hala devam ediyor.).
Arızalı bir anakartım mı var yoksa bazı BIOS seçenekleri Windows kurulumu ile çelişiyor mu?