Mux switch sizin için neden bu kadar önemli? Genel olarak performans anlamında laptoplar arasında pek fark yok (aynı sistemler için konuşuyorum).
internetten benchmark testlerine baksanız3070 'li bir monster aldım, FPS 'ler yerlerde geziyordu. Bana masaüstü 2070 kadar güç vermesini bekliyordum. Sorunun mux switch 'ten kaynaklandığını anladığım için mux switch olmayan makina almamaya karar verdim. Yüksek FPS 'ler elde etmek istediğinizde sorun oluyor. Bu yüzden var mı yok mu merak ediyorum. Yok ise almayacağım.
Hocam çift kanal RAM ile Mux Switch performansının %90-%98 seviyesine kadar yakınlaşabiliyorsunuz. Bu sorun yüzünden çok kişi aldığı dizüstü bilgisayarı iade etmeye karar verdi. Çift kanal RAM takınca performansı Mux Switch seviyesi ulaşıyor neredeyse. Kendi bilgisayarımda da deneyimlediğim bir şey bu. Performansı 2 katına çıktı resmen. Normalde 180-200 FPS aldığım oyunda 260-300+ üzeri alıyorum çift kanal RAM ile. Bu konuda başkalarına yardım ettim. Aşağıda referans linklerini bırakıyorum bakabilirsiniz.Notebookcheck linki; https://www.notebookcheck.net/MSI-G...ng-laptop-with-a-144-Hz-display.483799.0.html
Newegg linki; MSI GL75 Leopard 10SFK-029, 17.3" Gaming Laptop, i7-10750H - Newegg.com
MUX Switch'i olmadığı ve performansını yetersiz bulduğum için Monster'ın 3070'li v21.6 modelini iade etmiştim. MSI'ın GE76 Raider modeline gönlümü koymuştum lakin fiyatları bir laptop için çok yüksek seviyelerde geziyordu, 3060'lı GP76 Leopard'a eh işte 17-18'e tekrar düşerse bakarız diyordum. Tesadüfen bir konuda üstte linkini verdiğim makineyi gördüm. Kasa olarak benim çok hoşuma giden kasalardan birisi, inceleme videolarına da baktım kasa olarak bu da güzel. Fiyat olarak da yaklaşık 12.700 lira olması beni bayağı cezbetti. Ülkemizde bu makinenin 2060'lısını bu paraya alamayız. Aslında 2070 Super'li olanını 14-15'e kapatsam güzel olur diyordum ama bu da olur demek istedim bu fiyata. Her neyse her şeye tamam alalım dedim.
Lakin aklıma takılan bir konu var. Her yeri altına üstüne getirdim baktım fakat bu makin bu makinede MUX Switch özelliğinin olup olmadığını çözemedim. İnceleyenler de sağ olsun Dragon Center ekranında yüzeysel anlatıp geçiyorlar. Orada mshybrid yazıyor aslında, bir tıklayıp da göstermiyorlar. Muhtemelen kendilerinin de haberi yok.
Özetle; bu makinede MUX Switch var mı? Yoksa sürekli mshybrid veya iGPU modda mı çalışıyor? Bu makine hakkında neler söyleyebilirsiniz? Dur alma diyecek olan var mı? Sebebiyle yazarsanız sevinirim.
Bir de bir başka konumda dediğim gibi beklemek daha mı mantıklı olur sizce?
Bahsettiğim monster 'da 2x8GB vardı buna rağmen vermesi gücü vermiyordu.Hocam çift kanal RAM ile Mux Switch performansının %90-%98 seviyesine kadar yakınlaşabiliyorsunuz. Bu sorun yüzünden çok kişi aldığı dizüstü bilgisayarı iade etmeye karar verdi. Çift kanal RAM takınca performansı Mux Switch seviyesi ulaşıyor neredeyse. Kendi bilgisayarımda da deneyimlediğim bir şey bu. Performansı 2 katına çıktı resmen. Normalde 180-200 FPS aldığım oyunda 260-300+ üzeri alıyorum çift kanal RAM ile. Bu konuda başkalarına yardım ettim. Aşağıda referans linklerini bırakıyorum bakabilirsiniz.
Referans link1: Çözüldü: ASUS TUF F15 FX506LU-HN003 düşük FPS
Referans link2: RTX ekran kartlı laptoplardaki FPS düşüşünün çözümü
Referans link3: ASUS ROG STRIX G15/17 FPS düşüşü
Hocam şu ana kadar Monster marka dizüstü bilgisayar ile böyle bir vakada karşılaşmadım. Genel olarak ASUS markasında bu tür bir olayla karşılaştım. Muhtemelen MSI markasında da aynı şey olur. Monster konusuna gelecek olursak; sanırım onlar farklı bir anakart kullanıyorlar. Çünkü bu fiyatta "Mux Switch" bilgisayar sunmaları biraz zor. Bir de sizin gibi konu açan biri daha vardı eğer bulursam mesajın altına link eklerim. Onda da RTX 3060 olan Monster marka dizüstü bilgisayar vardı ve sizin gibi çift kanal RAM'i de vardı ama FPS çok düşüktü. Sonra Monster müşteri hizmetleri ile görüşünce mevcut yeni model RTX 3060/RTX 3000 serisi olan cihazlarda Mux Switch doğru düzgün çalışmıyormuş. Bu sebeple düzgün FPS alamıyormuş. Sonra müşteri hizmetleri bunun ileride gelecek BIOS güncellemesi ile çözüleceğini söylemiş. Belki sizin de böyle olmuştur. Bunun dışında aklıma başka bir şey gelmiyor.Bahsettiğim Monster 'da 2x8GB vardı buna rağmen vermesi gücü vermiyordu.
Hocam şu ana kadar Monster marka dizüstü bilgisayar ile böyle bir vakada karşılaşmadım. Genel olarak ASUS markasında bu tür bir olayla karşılaştım. Muhtemelen MSI markasında da aynı şey olur. Monster konusuna gelecek olursak; sanırım onlar farklı bir anakart kullanıyorlar. Çünkü bu fiyatta "Mux Switch" bilgisayar sunmaları biraz zor. Bir de sizin gibi konu açan biri daha vardı eğer bulursam mesajın altına link eklerim. Onda da RTX 3060 olan Monster marka dizüstü bilgisayar vardı ve sizin gibi çift kanal RAM'i de vardı ama FPS çok düşüktü. Sonra Monster müşteri hizmetleri ile görüşünce mevcut yeni model RTX 3060/RTX 3000 serisi olan cihazlarda Mux Switch doğru düzgün çalışmıyormuş. Bu sebeple düzgün FPS alamıyormuş. Sonra müşteri hizmetleri bunun ileride gelecek BIOS güncellemesi ile çözüleceğini söylemiş. Belki sizin de böyle olmuştur. Bunun dışında aklıma başka bir şey gelmiyor.
Monster marka FPS düşüklüğü konusunun linki: Çözüldü: RTX 3060 farklı ayarlarda aynı FPS alıyor
Hocam oradan bu cihazları tasarlayan biri gibi mi duruyorum? Ben bildiklerimi söylüyorum. Çok istiyorsanız kesenin ağzını açıp ASUS modellerin Mux Switch olan modellerini alabilirsiniz? Yada Lenovo Legion 5 4800H ve RTX 2060 olan versiyonu EVKUR sitesinde şu an 12.700 TL fiyatında onu da tercih edebilirsiniz? Lenovo modelinde de Mux Switch var merak etmeyin. İsterseniz de 2021 model Ryzen 5 5600H ve Ryzen 7 5800H işlemcili, RTX 3060 (115W olan en güçlü versiyonu) olan Lenovo Legion 5 ve Lenovo Legion 5 Pro var. Onlarda Nisan, Mayıs ayları gibi gelecek diyorlar. Fiyat olarak da normal Legion 5 14.000 TL ve Legion 5 Pro 16.000 TL olacak gibi duruyor şu anki bilgilere göre ve bu fiyatlar "ülkemizde ki fiyatlardır". Aşağıda Legion 5 ve Legion 5 Pro hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz linki bıraktım. Benden bu kadar. Tercih sizin.Ya eklenmez ise? Bir yerde bir arkadaş Mux Switch 'in Thunderbolt portunu kullanarak görüntüyü doğrudan ekrana ilettiğini ve 3000 serisinde Thunderbolt 'un kaldırıldığını bu yüzden donanımsal olarak gelemeyeceğini söylemişti. dGpu olduğu halde seçip siyah ekrana düşenlerde de makine karşılık bulamadığı için düşüyor deniliyordu.
MUX Switch sizin için neden bu kadar önemli? Genel olarak performans anlamında laptoplar arasında pek fark yok (aynı sistemler için konuşuyorum).