Çözüldü MSI GV72 7RD PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD takılır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Bütçe
0-5000

Art3oN

Decapat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Samsung MZ-V8P1T0BW 1tb 980 Pro Pcle M.2 6900-5000
Anakart
Micro-Star International Co. Ltd. MS-1799
Arkadaşlar herkese merhaba "MSI GV72 7RD-882XTR" model bir laptop kullanıcısıyım. Laptopın anlık 128 GB M.2 SSD'si ve 1TB hard diski mevcuttur. Dolayısıyla sürekli gelişen ve gelişmekte olan teknoloji günümüzde bir yazılımcı olarak işletim sistemini doğal olarak C'ye yani SSD'ye kurduğumda SSD'de yaklaşık 60 GB gibi absürt bir alan kalıyor. Dolayısıyla da programming ve hobi Client'larımı 1TB olan HDD'ye kurmak zorunda kalıyorum bu da ister istemez beni rahatsız ediyor. Dolayısıyla geçenlerde laptopımın içini ilk defa 4 sene sonrasında açtım ve mevcut SSD'nin M.2 olduğuna şahit oldum dolayısıyla ben hem hızlandırmak amaçlı hem de 128 GB depolama alanı problemini çözmek adına mevcut M.2'yi çıkartıp yerine Samsung MZ-V8P1t0bw 1TB 980 Pro PCI-e M.2 SSD takmaya karar verdim.
Sizce sorunsuz bir şekilde çalışır mı +'sı -'si neler olur? Anakart 4.0 desteklememesinden dolayı SSD'den tam verim alamayacağımı düşünüyorum fakat ürün maliyetli olduğu için siz değerli yorumcularıma danışmak ve paylaşmak istedim. Maddiyat çok da önemli değil ama elbette laptopu da değiştirin tarzında yorum yapmayınız. 😋 Tek korkum sisteme zararı olur mu anlık donmalara yol açar mı? Ya da adını vermiş olduğum SSD'yi hiç görmeme ihtimali var mı?
Önerilerinizi ve sebeplerini açıklarsanız çok sevinirim arkadaşlar emin olun birçok düşünürümüze çok fayda sağlayacak 🙂
Dip not: Şu anki anlık donanımsal parçalarım ile mevcut SSD ve HDD testlerimin yanında konuya daha kapsamlı bakabilmemiz adına işlemci, ve diğer donanımsallarıma görsellerde yer verdim.

5KEZ SSD SAMSUNG MZNLN128HAHQ 00000.PNG

5 KEZ HDD HGST HTS541010B7E610.PNG

CPU.PNG

GRAPHICS.PNG

GRAPHICS2.PNG

Mainboard.PNG

Memory.PNG
KOMPLE AÇIK.jpeg

Son düzenleme:
Çözüm
Sistemde NVMe SSD desteği varsa NVMe SSD takılabilir.

Evet sistemde NVMe desteği var.
Ancak bu SSD takıldığı zaman PCIe 4.0 hızında değil, PCIe 3.0 hızında çalışacak.
Hız düşük görünecek.
Verimli olmaz.

PCIe 3.0 bir SSD almanız daha iyi olacaktır.
970 EVO Plus alın eğer bütçe varsa.
Sizi pişman etmez.
Sorunsuz çalışacaktır. Burada bir sorun yok.

Hız limiti PCIe 3.0 bant genişliğine bağlı kalacak. NVMe SSD takılan bant genişliği x4.
3.0 sürümünde 4000MB/s, 4.0 sürümünde ise maksimum 8000MB/s hız alınır.

Muhtemelen 970 EVO Plus ile yakın hızlar alacaksınız.
İleriye dönüklük istiyorsanız 980 Pro tercih edebilirsiniz.
Yorumunuzla zihnime su serptiniz vesselam. Ne acı ki ben bu vasat soruyu İSTANBUL gibi bir şehirde bilgisayarcıya sorduğumda dahi bile net bir cevabını sağlayamamıştı beni direkt milattan önce ki SATA SSD satın aldırmaya yönlendirdi. SAMSUNG 980 PRO'dan bu anakartla tam randıman alınmasın sorun değil hemen hemen 970 EVO plus ile kafa kafaya gelecekse işlemcime yada diğer donanımsal parçalarıma zararı olmayacağı hususunda eminseniz ben siparişi atıyorum o halde? (Bu konu hakkında ekstra bir şüpheci olduğum için kusura bakmayın kulaktan dolma o kadar gereksiz bilgiler var ki... misal mavi ekran hatası, işlemcinin ömrünün kısaltmasıdır, envai çeşit hurafelere mağruz kaldım.)
Zaten tavsiyeler gelmiş. Benim tavsiyem ise NVMe takmadan önce BIOS'un güncel olduğundan emin olun.
Açıkçası bu zamana kadar hiç donanımsal bir arıza yaşamadığımdan dolayı yada gerek duymadığımdan dolayı BIOS ayarlarımı güncellediğimi hiç zannetmiyorum. BIOS üzerinde senelerdir tek sağlamış olduğum işlem format için BOOT işlemini sağlarak USB'yi görmesi yönünde olmuştu. Önerinizi elbette dikkate alıcam konuyu sizler için araştırırım fakat bunun nedeni nedir acaba? yani niçin yeni SSD'yi takmadan BIOS güncel olmalı?

Son düzenleme:
SSD işlemcinizi öldürmez merak etmeyin.
Sisteminizi hızlandıracaktır, takıp sistemi kurduğunuzda hız farkını göreceksiniz.

Tahminimce 3000-3200 arası okuma hızları alırsınız. Sadece 4000MB/s hız limitine takılacak, onun dışında bir sorun olacağını sanmıyorum.

Alınacaksa şimdiden hayırlı olsun diyelim.

Laptopunuzun NVMe desteği var, GV72 modellerinde M.2 takılan port iki formatı da desteklemektedir. Yine de söyleyeyim dedim.

@Yener K. hocamın muhtemelen tanınmama durumunun önüne geçebilmek adına bu BIOS güncelleme önerisini yaptığını düşünüyorum.

SSD işlemcinizi öldürmez merak etmeyin.
Sisteminizi hızlandıracaktır, takıp sistemi kurduğunuzda hız farkını göreceksiniz.

Tahminimce 3000-3200 arası okuma hızları alırsınız. Sadece 4000MB/s hız limitine takılacak, onun dışında bir sorun olacağını sanmıyorum.

Alınacaksa şimdiden hayırlı olsun diyelim.

Laptopunuzun NVMe desteği var, GV72 modellerinde M.2 takılan port iki formatı da desteklemektedir. Yine de söyleyeyim dedim.

@Yener K. hocamın muhtemelen tanınmama durumunun önüne geçebilmek adına bu BIOS güncelleme önerisini yaptığını düşünüyorum.

Açıkçası tek bir konu başlığı ile de sizleride çok meşgul etmek istemem lakin sakıncası yoksa biliyorum laptoplar masaüstündeki gibi çok daha rahat modifiye edilmiyorlar fakat bu mevcut anakart ve donanımlar ile başka daha nasıl değişkenlik sağlıyabilirim performasının artmasına yönelik bir öneriniz var mı? Onun dışında MSI anakartının doğru adımlarla BIOS ayarlarını güncelleme videosu ya da işlem adımları elinizde mevcut mu? Dolar 16 TL olması durumundan dolayı tamam konunun başında maddi problemim yok demiştim fakat insan yine de kolay kazanmıyor temkinli davranmadan edemiyorum 😀

Son düzenleyen: Moderatör:
İleride kullanmak için PCI-e 4.0 alabilirsiniz.
Ama uzun yıllar değiştirmem derseniz PCI-e 3.0 ile alıp daha yüksek boyutunu alırsınız.
Maddiyat konusunda bir sıkıntı yok demişsiniz sizin tercihiniz.
Tam bütçe verirseniz bir öneri yapabiliriz.
Bir de fotoğrafı biraz daha yakından çeker misiniz M.2 SATA olabilir.
NVMe bir SSD'nin 500 mb/s vereceğini sanmıyorum.
Üstadım açıkçası ben software kovalarken hardware'den bir haber kalmışım.. Aslında düşününce gerçekten çok eğlenceli konular lakin yaşam standartları işte ne hobilerimize vakit ayırabiliyoruz ne de düzenli uyku.. açıkçası 2.5 SATA nasıl , NVMe nasıl, M.2 SATA nasıl, mSATA nasıl son zamanlarda ihtiyacımın doğmasından dolayı araştırma gereksinimi duydum.. dolayısıyla haklısın bahsetmiş olduğun gibi kırmızı dikdörtgene almış olduğum parça M.2 SATA imiş :) Fakat o belirtilen alanın NVMe desteği de mevcutmuş. 🙂

Son düzenleyen: Moderatör:
Buradan BIOS dosyasını indirip.
BIOS Update yapabilirsiniz.

Mevcut anakart ve donanımlar ile başka daha nasıl değişkenlik sağlıyabilirim.

Sadece SSD ve RAM değiştirebilirsiniz.
Ekran kartı ve işlemci tarzı şeyleri de değiştirebilirsiniz ama normal bir kullanıcı hatta işin içinde olan bir kullanıcı bile bu değişimi yapamayabilir yapılsa bile stabil çalışmaz.
:) fakat o belirtilen alanın NVMe desteğide mevcutmuş. 🙂

@KojiroHyuga04 hocam yukarıda zaten söylemişti.
Araştırma yaparak konularda daha da bilgili olmuş oldunuz.

En fazla RAM ve SSD takviyesi yapabilirsiniz, başka yapılabilecek bir iyileştirme yok maalesef.

Konuyu açıklığa kavuşturduğumu düşünüyorum.
Görüş ve önerileriniz için tekrardan çok çok teşekkür ederim. İlerleyen süreçler içerisinde yeni bir konu başlığı açmam durumunda sizleri etiketleyebilir miyim? yada ulaşabileceğim herhangi bir yol mevcut mu?
Buradan BIOS dosyasını indirip.
BIOS Update yapabilirsiniz.

Sadece SSD ve RAM değiştirebilirsiniz.
Ekran kartı ve işlemci tarzı şeyleri de değiştirebilirsiniz ama normal bir kullanıcı hatta işin içinde olan bir kullanıcı bile bu değişimi yapamayabilir yapılsa bile stabil çalışmaz.

@KojiroHyuga04 hocam yukarıda zaten söylemişti.
Araştırma yaparak konularda daha da bilgili olmuş oldunuz.
Kesinlikle bunun yanında tarafımdan 1000lerce hayır duasınıda aldığınızı paylaşmak isterim çok sağolun😛

Mavi Ekran sorunu yaşarsanız özellikle, her şeyi danışabilirsiniz.

Ama başka bir şey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Konunuzu da artık çözüldü olarak işaretleyin.
Çünkü her şeyi söyledik sizlere.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı