MSI H97 Gaming 3 PCI-e slotu M.2 slotundan daha mı hızlı?

Cecile

Kilopat
Merhaba, 2. ekran kartı PCI-e Express slotu anakart üzerindeki M.2 NVMe SSD slotundan daha mı hızlı? Eğer öyleyse M.2 SSD'yi tam performans almak için dönüştürücü ile 2. ekran kartı slotuna takmak istiyorum.

Anakartım: MSI H97 Gaming 3

Anakart bilgilerim:

Yuvalar

• 1 x PCIe 3.0 x16 slotu (PCI_E2, x16 destekler)
• 1 x PCIe 2.0 x16 slotu (PCI_E4, x4 destekler)*
• 2 x PCIe 2.0 x1 slotu.
• 3 x PCI slotu.
* PCI_E4 slotuna bir kart takıldığında PCIe x1 slotları (PCI_E1, PCI_E3) kullanılamayacaktır.

Tümleşik SATA

Intel H97 Express Yongaseti
- 6 x SATA 6Gb/s portu (SATA1~6)
- 1x M.2 portu*
- M.2 portu M.2 SATA 6Gb/s modülü destekler.
- M.2 portu M.2 PCIe modülleri 10Gb/sn hıza kadar destekler **
- M.2 portu 4.2cm/ 6cm/ 8cm modülleri destekler.
- RAID 0, RAID1, RAID 5 ve RAID 10*** desteği.
- Intel® Smart Response Technology, Intel® Rapid Start Technology ve Intel® Smart Connect Technology**** desteği.
* SATA5 ve SATA6 portları, M.2 portuna bir modül takıldığında devre dışı kalacaktır.
** M.2 PCIe arayüzü yalnızca UEFI ROM desteği sunar. Legacy opsiyonu desteklenmez.
*** M.2 PCIe arayüzü RAID 0, RAID1, RAID 5 ve RAID 10 desteklemez.
**** Windows 7 ve Windows 8/ 8.1 üzerinde Intel Core işlemcileri destekler

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanım kılavuzundaki bilgilere göre evet, daha hızlı.

İkinci PCIe x16 uzunluğunda olan slot PCIe 2.0 x4 çalışabiliyor. M.2 slotu için özellikle bir PCIe jenerasyon ve hat sayısı söylenmemiş ama 10 Gbit/s denmiş, o da aşağı yukarı PCIe 3.0 x1 veya PCIe 2.0 x2 olur.

İkinci PCIe x16 slotuna M.2 dönüştürücü alıp kullanmak daha hızlı olabilir ama daha yararlı olmayabilir. Gözle görülür bir fark elde edemeyebilirsin veya ekran kartın dönüştürücüye çok yakın olması vs. sadece pratikte yaşayacağın sorunlar olabilir.

Elinde NVMe SSD yok sandım, yeni alıp adaptörlü veya adaptörsüz takacaksın sandım.

Sıralı disk hızlarının önemi pek yok açıkçası, önemli olanlar rastgele disk hızları. Dönüştürücü alıp kullandığında gerçekten PC'nin açılışında veya programların-dosyaların açılmasında adaptörün parasını çıkaracak kadar bir performans artışı görmeyeceksin. Ben şahsen almanı önermiyorum, sen illaki yapmak istiyorsan seçim senin.

Anlamayacak bir şey yok. Anakart üreticisi isterse PCIe 1.0 x1 (250 MB/saniye [hatta pratikte daha da altı] hız) hızında çalışan bir M.2 slotu da yapabilir ama genellikle platformun kendisinden dolayı olan darboğazlar nedeniyle böyle şeyler oluyor. LGA 1150 eski bir platform. O zamanlar M.2 slotu ve M.2 NVMe SSD'ler yeni yeni çıkıyordu. Günümüzde artık her PC'de var, 5-6 yıl içinde bu özellik anca herkese gelmiş.

NVMe SSD'ler PCIe hatlarını kullanıyorlar ve hatta modellerin %98'inden daha fazlası PCIe x4. Eski platformlarda çok fazla hat olmuyor ama günümüz platformlarında oluyor.

Ayrıca önceden ikinci ekran kartı slotları daha yaygın kullanımdaydı, eğer anakart üreticisi ikinci bir ekran kartı slotu ekleyecekse her halükarda bu slot x4 hızında çalışıyor olmak zorundaydı, diğer türlü zaten ikinci ekran kartından bant genişliğiyle ilgili darboğaz problemleri olurdu.

Anlamayacak bir şey yok. Anakart üreticisi isterse PCIe 1.0 x1 (250 MB/saniye [hatta pratikte daha da altı] hız) hızında çalışan bir M.2 slotu da yapabilir ama genellikle platformun kendisinden dolayı olan darboğazlar nedeniyle böyle şeyler oluyor. LGA 1150 eski bir platform. O zamanlar M.2 slotu ve M.2 NVMe SSD'ler yeni yeni çıkıyordu. Günümüzde artık her PC'de var, 5-6 yıl içinde bu özellik anca herkese gelmiş.

NVMe SSD'ler PCIe hatlarını kullanıyorlar ve hatta modellerin %98'inden daha fazlası PCIe x4. Eski platformlarda çok fazla hat olmuyor ama günümüz platformlarında oluyor.

Ayrıca önceden ikinci ekran kartı slotları daha yaygın kullanımdaydı, eğer anakart üreticisi ikinci bir ekran kartı slotu ekleyecekse her halükarda bu slot x4 hızında çalışıyor olmak zorundaydı, diğer türlü zaten ikinci ekran kartından bant genişliğiyle ilgili darboğaz problemleri olurdu.
dostum peki dönüştürücü ile ikinci ekran kartına takmam nasıl bir sonuç doğurur nasıl dezavantajı olur sence

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı