krbltonur
Kilopat
Merhabalar, cihazın belkide en can sıkan sorunu ekrandaki Flicker titreme sorunu. Geçici bir çözümünü intel forumunda paylaştım ihtiyaç duyan arkadaşlar için link bırakıyorum, cihazı kullanan arkadaşlarda konuya destek verirlerse daha hızlı çözüleceğini düşünüyorum.Selam arkadaşlar,
MSI Stealth 14’ü 2 hafta kullandıktan sonra sorunlarına dayanamayıp iade ettim. Cihazın her yerinde küçük büyük birçok sorunla karşılaştım. Sırasıyla değerlendirmek gerekirse:
Kasa Kalitesi
Cihazın kasası, 30-40 bin TL civarındaki laptoplardan belki bir tık daha kaliteli olsa da kesinlikle premium bir his vermiyor. En büyük sorunu ise touchpad’in altından kasaya baskı yaptığınızda touchpad’in tıklamayı algılaması. Bu, masada kullanımda çok sorun yaratmasa da cihazı dizinizin üzerinde veya yatarken kullanırken sol tıkın rastgele basması veya takılı kalması ciddi bir problem hâline geliyor. Bu durum her cihazda yoktur, ancak benim cihazımda büyük sorun çıkardı.
Hoparlörler gerçekten kaliteli, ancak konumlandırılması soru işaretleri yarattı. Klavyede yazı yazarken bilekleriniz hoparlörleri kapatıyor. Bunu tasarlayan mühendisler hiç düşünmemiş mi, şaşırdım.
Klavyesi başarılı, buna diyebileceğim çok bir şey yok. Işıklandırması güzel ve yeterli, SteelSeries GG uygulaması ise idare eder diyebilirim. Genelde harici klavye ve alüminyum stand ile kullandım. Bilgisayarın kendi ses driverı Nahimic ile SteelSeries Sonar birlikte kullanılmıyor Arctis kulaklığımı her taktığım zaman tek tek Nahimici kapatıp Sonarı açmam gerekiyordu.
Batarya
Bu laptopun bataryası tam bir hayal kırıklığı. iGPU ve Super Battery modunda bile ancak 3-4 saat civarı video izletebiliyor. Başka bir işlem yaparsanız bu süre 2 saate kadar düşüyor. Oyun oynamayı ise hiç düşünmeyin bile. Hybrid modunda da durum pek farklı değil.
iGPU modunda bile, işlemci boşta 5-6W altında güç tüketmiyor, bu da sistemin toplam güç tüketimini 10-12W üzerine çıkarıyor. Ayrıca, boşta fan açma sevdası nedeniyle her fan çalıştığında 20-35W arası güç tüketerek batarya süresini hızla tüketiyor. 7 yıllık Dell Latitude 5480 laptopumun batarya performansı bundan çok farklı değil. Üniversitede bir günü çıkarmasının imkansız olması, cihazı iade etmemdeki en büyük sebeplerden biri oldu.
İşlemci
Bu laptopun Intel işlemcisi, benchmarklarda aslında güzel sonuçlar veriyor. Cinebench R23’te multi-core 19K, single-core ise 1.7-1.8K civarı puan alıyor. Bu sonuçlar, overclocklu masaüstü Ryzen 7700’e (multi 21K, single 2K) oldukça yakın. Ancak, oyunlarda işlemci performansı benchmarktaki gibi değil, neredeyse 2 kat daha kötü.
Sıcaklık 100°C’ye ulaşıyor ama yeni nesil laptop işlemcileri için bu değerler artık normal. R23 multi testinde 100W’a yakın güç çekebiliyor, yani ısınmaması imkansız.
Asıl sorun ise Intel’in kullandığı P ve E çekirdekleri. Oyunlarda sadece P-core’lar kullanılıyor ve bunlar neredeyse her zaman %100 yükte çalışıyor. Process Lasso kullanarak oyunları sadece bu çekirdeklere atarsanız ve hyper-threading’i kapatırsanız FPS artışı elde edebilirsiniz. Örneğin, Forza Horizon 5’te en düşük ayarlarda 10-20 FPS fark ettiğini gözlemledim. Grafikler yüksek olsa bile işlemci darboğazı yaşanabiliyor.
Sonuç olarak, işlemci çok çekirdek gerektiren uygulamalarda başarılı olsa da oyun performansı beklentimin altında kaldı.
Termaller
Bu cihazda MSI, vapor chamber kullanmayı tercih etmiş ama etkisini çok göremedim. Cihaz yük altındayken işlemci 90°C+ seviyelerine çıkıyor ama termal throttling pek yaşamıyor. RTX 4060 (90W) ise 80°C’yi görmüyor bile.
Ancak cihaz boşta çalışırken ciddi bir şekilde ısınıyor. Bazen kasaya dokunmak bile zor oluyor. Şarjda ya da bataryadayken bu durum değişmiyor. Sadece Super Battery + iGPU modunda sıcaklık normal kalıyor.
En rahatsız edici şeylerden biri ise günlük kullanımda bile sürekli fan açması. Google’da gezinirken bile fan açıyor, bu da rahatsız edici. ThrottleStop ile Turbo Boost’u kapatınca durum biraz düzeliyor.
Ekran
Bu laptopun en iyi yanı kesinlikle ekranı. OLED panelin siyahları, renkleri ve parlaklığı gerçekten çok güzel. Genellikle %60 parlaklıkta kullandım ve oldukça memnun kaldım.
Ama ekranın da sorunları var:
- Geçici burn-in çok kolay oluşuyor. Taskbar’ı sabit bırakmamaya dikkat etmek gerekiyor. MSI OLED Saver başta işe yarıyor gibi görünse de sonradan çalışmayı bıraktı mı, anlayamadım.
- Grain (kumlanma) efekti var. OLED panellerde normal olsa da bu cihazda gri tonlarda çok belirgin.
- Düşük parlaklıkta titreme (flickering) sorunu var. Bu, panelin değil, MSI ve Intel Arc sürücülerinin sorunu. "Intel Ultra 7 155H Screen Flicker" diye aratırsanız MSI ve Intel forumlarında bu sorunla ilgili konular bulabilirsiniz. Bir geçici çözüm bulunmuş gibi görünüyor, ancak cihazı iade ettikten sonra takip etmedim.
Sonuç
Cihazı aldığım günden itibaren defalarca Windows kurup, sürümleri deneyerek, Linux testleri yaparak kendime uygun hâle getirmeye çalıştım. Ancak ihtiyaçlarımı karşılamadığı ve sorunları fazla olduğu için iade etmek zorunda kaldım. Laptop arayışıma devam ediyorum, Şuan gözüm Zephyrus G14'ün Ryzen 9 8945HS işlemcili versiyonunda.
Bu cihazı almayı düşünen arkadaşlar varsa başka merak ettiğiniz durumları yanıtlayabilirim.
Ultra 7 155H Screen Flicker
I am experiencing a brightness flickering issue on my MSI STEALTH 14 AI STUDIO A1VFG-217XTR when using the Intel Arc graphics unit. The issue is particularly noticeable when the screen brightness is low. The brightness slightly fluctuates, dimming and brightening intermittently. When I switch to...
community.intel.com