MSI Tomahawk X8700 sistemde R9 9800x3D'ye OC nasıl yapılır?

yavuzyildiz

Kilopat
Merhaba arkadaşlar

Daha önce pek overlock yapmadım, basit programlar üzerinden filan yapmıştım dünya bayağı değişmiş. Böyle bir PC topladım, overclock yapmak istiyorum bu konuda bilgisi olan bana destek olabilir mi? Rehber tadında YouTube'da yapmışlar ama hep ASUS anakartla yapmışlar, çözemedim.

Adım adım nereden neyi seçmem gerek, bilgi verebilir mi?

MSI TOMAHAWK X870 anakartta 9800X3D'yi normal olarak bile çalıştıramayan bir sürü insan var. OC için ayar kurcalamadan önce Clear CMOS tuşunu nasıl kullanacağınla ilgili videolar izle derim.
Aynı anakart ile R7 7700 kullanıyorum. OC filan geçtim normal şekilde stabiliteyi zor yakaladım. Mesut Çevik YouTube videosundan bahsediyorsun galiba. Elindeki işlemci çok güçlü. Yerinde olsam stabiliteyi bozmam. MSI özellikle bu anakartında çıkardığı bioslar ile fena batırdı.
Şöyle ki yeni çıkan bios update ediyorsun. Normalde eski bios ve ayarlar silinir. Ama MSI nasıl yaptıysa eski biostan da artık gibi ayarlar kalıyor ve sistem stabilizasyonu gidiyor. Yeni biosun tam yerleşmesi için birkaç defa Clear Cmos tuşu ile resetlemen gerekebiliyor.
Bu arada kullandığım RAM anakart uyum listesinde olan bir RAM.
İşlemcim R7 7700 olduğundan en fazla Curve Optimizer görünüyor bana. Amacım BF 2042 oyununda 68-70 derecede olan işlemcimi aynı performans ile daha serin çalıştırmaktı ki başardım. 63 dereceye indi oyunda üstelik maksimum frekans da arttı. Stok R7 7700X'in de üstünde performansı. NZXT KRAKEN ELİTE 360 MM soğutucu ve Termal Grizly Kryonaut macun, kasa olarak da Montech King 95 Pro kasam var. Ekran kartı RTX 4070 TI SUPER. Bu şartlarda bu işlemcim bile yetiyor da artıyor bana.
Yaptığım işlem TDP limit 105, Curve Optimizer Negative 30 (-30) yapmak. İki ayara bu değerleri seçtim. İki dakikalık iş yetti bana. Öyle saat boyu ince ayara gerek de yok bence.
9800X3D için de basit yollu bir seçenek vardır. Ben benimkini Reddit'te buldum.

Bugün kasanın açısını değiştireyim diye gücü kestim pc kapalıyken. İşim bitince gücü verdim. Kasanın güç tuşuna bastım açılmadı. Clear Cmos işe yaramadı. Tüm USB'leri söktüm nafile, kasa içindeki USB'leri de söktüm olmadı. Böyle tüm kablolar sökülü halde birkaç Clear Cmos denemesinden sonra güç geldi ama bu sefer sarı ve kırmızı ışıklar yandı. Tekrar Clear Cmos yapınca açıldı. Yaza kadar biosla vs. düzelmezse servise yollayacağım. Baktım sorun yok diyorlar Tüketici Hakem Heyeti, olmazsa mahkeme. O sırada Asus'un iyi bir anakartına geçerim. Bu kadar rezillik olmaz. Araştırdığımda Asus'ta da benzer sorunlar olabiliyorsa (bu demektir ki AMD sorunlu) platform değiştirir Intel'e geçerim net. Sonuçta RTX 4090 ile 1080P çözünürlükte zibilyon FPS hedefim yok.

Overclock yapma nedeniniz ne? Bu işlemciye hız aşırtma uygulamak pek bir getiri sağlamaz lakin eğer hız aşırtma uygulamak istiyor iseniz normal şartlarda maksimum 5.450MHZ saat hızını elde edebilirsiniz, bunun üstünde saat hızlarına ulaşmak için kısmen şanslı olmanız ve iyi bir soğutma sistemine ihtiyacınız var.

İki şekilde saat hızını artırabilirsiniz, bunlardan birisi en ideali olan PBO ile saat hızını artırmak, bu sayede daha ideal sıcaklık değerleri ve daha düşük güç tüketimiyle az da olsa 0.2 GHZ saat hızında artış yakalayabilirsiniz ama bunun işlemcinin stok haline nazaran size bir katkısı olmayacak.

İkinci yöntem ise statik hız aşırtma, bu işlemde sadece saat hızını 5.450 MHZ'e ayarlayıp ardından voltajı 1.250 değerine ayarlayıp denemeler yapmak, bu benim garanti sonuç aldığım değerler, duruma göre voltajı daha da düşürebilirsiniz.

Benim anakartım Gigabyte lakin yinede aynı isimlendirmeler ile sizin anakartınızın BIOS'un da bulabilirsiniz.

Bu işleme başlamadan önce sorun size yardımcı olmaya çalışırız ama size tavsiyem bence hız aşırtma yapmamanız.

Benim önerim yukarıda yazıldığı gibi eğri iyileştirici ile daha düşük güç tüketimiyle performans kaybı olmadan daha düşük sıcaklıklarda kullanmak, bu işlemcinin undervolt performansı çok iyi.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı