MSI Vector 16HX A13VHG nasıl undervolt yapılır?

Ben sadece bilgisayar kapanmasın istiyorum. İnternette herkes undervolt öneriyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorum. Ben BIOS veya herhangi bir fabrikasyon ayarlarında değişiklik yapmadım Turbo Boost kapatmak hariç. Aynı anda olsun istemiyorum ki hem CPU hem GPU performansı internetteki diğer testlere göre çok düşük kalıyor. Mesela CS2 de 70-100 FPS alabiliyorum. Ama daha fazlasını alabildiğini biliyorum çünkü Turbo Boost açıkken çok çok daha fazla FPS alabildiğimi hatırlıyorum. Valorant ve CS gibi oyunların CPU ağırlıklı kullandığını biliyorum. Ekran kartı kısmını hiç kontrol etmedim ayarlarıyla hiç oynamadım. CPU ağırlıklı olmasa bile yine de düşük FPS alıyorum. Problemi bir türlü çözemedim neredeyse 1.5 yıl olacak ancak ben hiçbir zaman laptopta tam performans alamadığımı düşünüyorum.

Ben sadece bilgisayar kapanmasın istiyorum. İnternette herkes undervolt öneriyor. Nasıl yapılacağını bilmiyorum. Ben BIOS veya herhangi bir fabrikasyon ayarlarında değişiklik yapmadım Turbo Boost kapatmak hariç. Aynı anda olsun istemiyorum ki hem CPU hem GPU performansı internetteki diğer testlere göre çok düşük kalıyor. Mesela CS2 de 70-100 FPS alabiliyorum. Ama daha fazlasını alabildiğini biliyorum çünkü Turbo Boost açıkken çok çok daha fazla FPS alabildiğimi hatırlıyorum. Valorant ve CS gibi oyunların CPU ağırlıklı kullandığını biliyorum. Ekran kartı kısmını hiç kontrol etmedim ayarlarıyla hiç oynamadım. CPU ağırlıklı olmasa bile yine de düşük FPS alıyorum. Problemi bir türlü çözemedim neredeyse 1.5 yıl olacak ancak ben hiçbir zaman laptopta tam performans alamadığımı düşünüyorum.
Cihazın aniden kapanmaması gerekir. CPU+GPU limitleri açık olsa dahi sistem bunu ayarlar ve termal limiti aşmayacak duruma ayarlar. 1.5 senedir hiç termal bakım yaptın mı?

Cihazın aniden kapanmaması gerekir. CPU+GPU limitleri açık olsa dahi sistem bunu ayarlar ve termal limiti aşmayacak duruma ayarlar. 1.5 senedir hiç termal bakım yaptın mı?

Hayır termal bakım yapmadım. Termal bakım yapmaya çekindim açıkçası çünkü biraz kendimi zorlayarak aldığım bir laptop. Termal bakım yaptıktan sonra tekrardan BIOS'u varsayılan ayarlarına çekip test mi etmeliyim? Ve termal bakım dediğiniz kadar etkili olur mu çünkü bu kapanmalar bu sıralar olmaya başlamadı. Aldıktan yaklaşık 2-3 ay sonra olmaya başladı. 2-3 ayda gerçekten termal bakım isteyecek kadar macunlar kurumuş olamaz diye düşünüyorum.

Hayır termal bakım yapmadım. Termal bakım yapmaya çekindim açıkçası çünkü biraz kendimi zorlayarak aldığım bir laptop. Termal bakım yaptıktan sonra tekrardan BIOS'u varsayılan ayarlarına çekip test mi etmeliyim? Ve termal bakım dediğiniz kadar etkili olur mu çünkü bu kapanmalar bu sıralar olmaya başlamadı. Aldıktan yaklaşık 2-3 ay sonra olmaya başladı. 2-3 ayda gerçekten termal bakım isteyecek kadar macunlar kurumuş olamaz diye düşünüyorum.
Bu kadar yüksek performanslı cihazlarda yani termal gücü yüksek bileşenleri olan cihazlarda 3 ay sürüyor. Alternatif olarak faz değişkenli termal arayüz malzemeleri geliştirildi.
Yüksek ihtimalle senin macun pump-out yaptı.

Bu kadar yüksek performanslı cihazlarda yani termal gücü yüksek bileşenleri olan cihazlarda 3 ay sürüyor. Alternatif olarak faz değişkenli termal arayüz malzemeleri geliştirildi.
Yüksek ihtimalle senin macun pump-out yaptı.

Anladım, dediğiniz gibi artık termal macun değişimi yapayım. Önereceğiniz macun varsa söylerseniz mutlu olurum. Pump-out olayı halihazırda kendi kendine olabiliyor muydu onu bilmiyordum. Desteğiniz için teşekkürler.

Anladım, dediğiniz gibi artık termal macun değişimi yapayım. Önereceğiniz macun varsa söylerseniz mutlu olurum. Pump-out olayı halihazırda kendi kendine olabiliyor muydu onu bilmiyordum. Desteğiniz için teşekkürler.
Termal macunlar yetersiz kalıyor, en azından burada bulabildiklerin. Ptm 7950 tarzı ürünleri yani faz değişkenli termal pad araştırabilirsin.

Hocam öncelikle merhaba. Ben de aynı sorunları yaşıyorum. Turbo Boost kapatmadan laptop kullanılmıyor resmen. Laptop standı aldım altı boş kalsın diye ancak yine de çözüm olmadı. Çoğu oyunda aniden kapanıyor. Bazen basit render işlerinde bile kapanma sorunu yaşıyorum. RAM yükselttim, SSD yükselttim, stant aldım derken laptop haricinde fazlasıyla harcama yaptım belki çözümü olur diye ancak nafile. Bu bilgisayarı ben tam performansında kullanmak istiyorum. Dediğiniz gibi ince ayarlar ile bilgisayar tam performans verip çökme yaşamazsa nasıl yapılabildiğini ben de öğrenmek istiyorum. Konuyu açtığınız için teşekkürler.

Benim de aynı şekil format öncesi Turbo Boost kapalıydı ve oyunlardaki aldığım FPS 60 civarındaydı fakat ısınmıyordu. Sonunda undervolt yapabildim işlemci 15watt ekran kartı 75W civarında ancak halen ısınıyor 80 derecelerde geziyor halen muhtemelen macun çöp olmuş idare ettiği kadar kullanıp bakıma göndermek lazım illaki. Bu özellikte bir cihazda bu acemiliği yapmaları hiç olmadı resmen fiyasko.

Benim de aynı şekil format öncesi Turbo Boost kapalıydı ve oyunlardaki aldığım FPS 60 civarındaydı fakat ısınmıyordu. Sonunda undervolt yapabildim işlemci 15watt ekran kartı 75W civarında ancak halen ısınıyor 80 derecelerde geziyor halen muhtemelen macun çöp olmuş idare ettiği kadar kullanıp bakıma göndermek lazım illaki. Bu özellikte bir cihazda bu acemiliği yapmaları hiç olmadı resmen fiyasko.
Acemilik ne durum var mesela? Termal arayüz malzemelerinin belirli bir ömrü var. Yok macun olmasın dersen rog strix scar 18 gibi bir model tercih etmeliydin"...CPU hem de GPU'da Conductonaut Extreme sıvı metal ile eşleştirirken..." ya da ptm7950 tarzı termal malzeme ile bakımı yapıp en azından 3 ay gibi kısa bir sürede tekrar bakım yapma gereksinimi olmaz.
Neyse servise/bakıma yolla aynı sorunu 2-6 haftada tekrar yaşarsın. İyi forumlar.

Acemilik ne durum var mesela? Termal arayüz malzemelerinin belirli bir ömrü var. Yok macun olmasın dersen ROG STRIX Scar 18 gibi bir model tercih etmeliydin"...CPU hem de GPU'da conductonaut Extreme sıvı metal ile eşleştirirken..." ya da PTM7950 tarzı termal malzeme ile bakımı yapıp en azından 3 ay gibi kısa bir sürede tekrar bakım yapma gereksinimi olmaz.
Neyse servise/bakıma yolla aynı sorunu 2-6 haftada tekrar yaşarsın. İyi sosyaller.

Bu kadar güçlü cihazın ısınacağını bile bile macun koymaları direkt olarak acemilik. ASUS'un 4060 modellerinde bile sıvı metal kullanılıyorken bu cihaza macun koyup macun harici soğutmayı da garanti dışı saymak etik değil diye düşünüyorum. Belirli bir ömrü olduğu aşikar burada sorun kullanılıyor bari MX6 gibi 3 ay dayanacak macun değil de daha uzun ömürlü macun koymamaları.
Zaten mevzuda bu servise gidip gelse 2 ay sonra tekrar macun pumpout olacak garanti dışına çıkmadan değişimede izin verilmiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı