MSI Z170 Gaming M3 ve Corsair 3000 MHz sistem nasıl kullanılmalı?

Serhat3355

Hectopat
Yer
Samsun
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar,
Başka bir konunun altına da yazmıştım ancak ilgi görmeyince ayrı bir başlık açayım dedim.

Yeni PC topladım. Anakart Msi Z170 Gaming M3 3600 MHz'e kadar destekliyor. Belleklerim ise Corsair Vengeance 2x8Gb 3000Mhz'e kadar destekliyor. Ancak işlemcinin çarpan kilidi kapalı. (i5 6600 3.3GHz skylake)

Bu kombinasyonda RAM'in frekansını max'a çıkarmalı mıyım ya da çıkarılır mı? Ben aslında bu anakart ve bellek ikilisini O.C için değil zaruretten (bölgemdeki vatan mağazasındaki stok durumundan) z serisi ve ona uygun olan bir bellek şeklinde seçtim. Dolayısıyla işlemcinin çarpanı kapalı tercih etmiştim. Ancak buna rağmen (işlemciye rağmen) O.C oluyorsa yapmak isterim elbette. Yardım ederseniz sevinirim.

Çarpan kilidi kapalı işlemcine Z170 anakart ile FSB artırma yolunu seçerek bir miktar stabil OC yapabilirsin, bu doğrudur. 3,5GHZ değerine stabil olarak voltajsız gelebilirsin. 3,7GHZ gibi değerlerde stabilite sorunu yaşamaya başlayabilirsin.
Ancak voltaj vermeden yapılan hız aşırtma işlemlerinde kayda değer bir performans elde edilemez, bunun için hiç bulaşmamıyorsun bu işlere :)

Belleklerine gelecek olursak anakartın XMP teknolojisini destekliyor, yani anakartının standart veya OC'lu olarak desteklediği frekans değerine kadar çekebilirsin RAM bellekleri ancak 3600MHZ için Corsair belleklerine 600MHZ OC yapman gerekir.

Şuan belleklerini XMP sayesinde standart olarak 3000MHZ son frekans değerinde çalıştırabilirsin. Dilersen 3600MHZ'ye kadar da çekebilirsin ancak stabilite garantisi yoktur bu işin. 3600'e çekince bir bakmışsın görüntü gelmiyor, aynı şey daha düşük frekansta da yaşanabilir.
Genelde stok frekansın bir bilemedin iki üst kademesinde sorun yaşatmaz. Daha sonra stabilite bozulur zaten çoğunlukla. Voltaj verip daha yüksek frekansta çalıştırmayı da denebilirsin.

Ancak APU sistem kullanmıyorsun, bellek hızlarının bu denli önemi yok. Sadece bilmen gerektiği için bilgilendirdim seni ancak yapman gereken XMP ile 3000MHZ'de çalıştırmaktır RAM belleklerini.

Son olarak bir konuna cevap verilmezse beni veya başkalarını etiketleyebilirsin, sağ üstten konunu üste çekebilirsin.

Teşekkürler oldukça ayrıntılı şekilde anlatmışsınız. :)

Bu soruyu vatan yetkililerine de sordum dün, onlar biraz daha farklı yaklaştılar. O yüzden biraz kafam karıştı. Şuan belleklerim 2133 mhz'de çalışıyor ancak bellekler 3000'i destekliyor ve anakartım da 3600'e kadar destek veriyor. Ben vatan yetkililerine ''3ooo'e çıkarmalı mıyım'' diye sordum zira işlemcimin buna müsaade etmeyeceğini düşünüyordum. Onlar da aynı şekilde işlemcinin desteklemeyebileceğini söylediler.

İşlemcinin sitesinde de bellek türleri kısmında ''DDR4-1866/2133'' diye bir ifade var.
Link: Intel® Core™ i5-6600 Processor (6M Cache, up to 3.90 GHz) Teknik Belgeler

Bu, işlemcinin bellek frekansında (ddr 4'te) en fazla 2133'e kadar mı destek verdiği anlamına geliyor? Bu konularda biraz cahilim kusura bakmayın. Ben bu değerler ve vatan yetkililerinden aldığım cevap doğrultusunda bellekleri 2133'te çalıştırıyorum. Gerçi arttırmanın da performansa çok etkisi olmayacaktır da sadece merak ediyorum acaba 3000'e çıkarmak istesem bir sorun olur mu diye..

Vatan yetkilileri her zamanki bilgisizliklerini ortaya sermişler. INTEL'in resmi sitesinde yer alan değerler işlemcinin standart olarak tanıyacağı RAM bellek profilleridir.

INTEL tarafında XMP, AMD tarafında AMP teknolojisinin amacı da budur, işlemcinin standartlarına takılmadan, farklı RAM bellek profilleri ile uyum içerisinde çalışmasını sağlamadıktır.

Belleklerini 3000MHZ yapmana, işlemci tarafında hiçbir engel yok. Kullandığın bellekler standart olarak yani OC'siz 3000MHZ destekliyorsa o hız çıkabilirsin sorunsuzca ve stabil bir biçimde. Bundan yukarısı için bir iki kademede belki sorun olmaz ancak daha öteye gitmek istediğinde stabilite sorunları yaşarsın : @Serhat3355

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı