MSÜ mü sanayi mi?

Colluthus

Hectopat
Daha önce de buna benzer bir konu açmıştım. Geçen sene istediğim sonuç gelmedi. Deniz subaylığı istiyordum ancak kara subaylığı ve deniz astsubaylığı geldi.

Bu sene tekrardan sınava gireceğim ve abilerim, ablalarım sizlerden fikir almak istiyorum.

Babam otuz senelik CNC torna ustası. Şu an aktif olarak bir fabrikada ustabaşılık yapıyor ve Ankara'da CNC piyasasında adı sanı biliniyor. Ben de yazın başka bir firmada CNC tamir bölümünde çalışıyordum ancak klasik bir Türk ailesi yaklaşımı olarak "oku oğlum, sırtını devlete yasla" gibi klişeleri dinliyorum. Önümde de pek seçenek yok: Sanayi ve deniz subaylık veya astsubaylık.

Deniz subaylığı isteme sebebim hem sevdiğim için hem de çalışma koşulları hakkında aktif olarak görev yapan bir abimden fikir aldım. Sanayi konusunda ise babam işin çok riskli olduğunu, özel sektördeki acımasızlıkları (kendisi bundan 28-29 sene önce parmağını kaybetmiş, tazminat vesaire alamamış.) Herkesin parasına aldanıp işe girip iki ay sonunda dayanamayıp çıktığını söylüyor. Ben operatörlükten çok tamiri daha çok sevdim. On sekiz yaşıma yeni girdim, ehliyetimi vesaire hallettim. Gelecek adına da elime geçen parayla aktif olarak yatırım yapıyorum. Konu hakkında tecrübesi olan abilerimden, ablalarımdan tavsiye bekliyorum."

Son düzenleyen: Moderatör:
Sana kısaca sadece sevdiğini yap diyebilirim. Çoğu kişide aynısını diyecek. Deniz astsuvaylıgıda fena değil arkadaşım Muğla'da deniz astsubayı gayet de memnun işide gayet kolay. CNC torna işini az çok bilirim sen benden daha iyi bilirsin yorucu iştir kirli iştir biraz da. Burada hangisini yaparken mutlu oluyorsan onu yap. Fikir alacaksanda bizden değil dostundan, annenden babandan öneri al bence.

Hayalinin peşinden git ancak denizde olmakta kolay değil diye biliyorum aile hayatı vesaire olmaz.

Denizcilerde piyadede var. Kıyılardaki karakollarda görev yaparlar denize açılmazlar. Her denize açılan askerler aylarca gelmiyor diye bir şey yok hocam. Bazıları kısa mesafelere gönderiliyor sadece, bazıları uzun. Bu neye göre belirleniyor bilmiyorum belki aile durumuna göre belki kura belki de isteğe göre.

Sevgi karın doyurmuyor. Askere gidip int*har eden(mobbing yüzünden) tonla insan var.

En mantıklı olan tercihi sen yap.

Sevgi karın doyurmuyor. Askere gidip int*har eden(mobbing yüzünden) tonla insan var.

Askere gidip hayatını kurtaran da var. Ön yargılı davranamazsın. Sevgi karın doyurmaz da ne? Adam asgari ücretle çalışacağım demiyor denizcilerin maaşı 15bin mi sanıyorsun hocam. Adam CNC tornada olsa yine yorulucak çalışacak gece gündüz. Asker olsa memur oluyor, Devlet'e sırtını yaslıyorsun, toplu taşıma ücretsiz, kredi çekiminde öncelik tanınıyor, ikramiyeleri yüksek, maaşı sürekli artıyor. Gibi gibi daha çok avantajı var. Adam kara kuvvetleri dese tamam haklısın kara kuvvetlerinde çok mobing dönüyor zorlu işleri var ama deniz kuvvetleri öyle değil. Yakın bir dostum astsubay orada yakınen biliyorum.

3 aylık staj tecrübeme göre konuşuyorum, CNC işi gerçekten zor ve tam anlamıyla pis bir iş. Hele özel sektörde çalışacaksanız gerçekten rahat olmanız için tanıdık birilerinin olması gerek. Bana kalırsa ömrünün sonuna kadar yapılmayacak bir meslek. Deniz astsubayı tanıdığım var. Parası güzel, tek eksi yani evinizden uzaksınız ve ve yine çok rahat hayatınız olmayacak (özellikle denizaltında görev yaparsanız) ancak burada olay neyi sevdiğiniz. İster CNC ister subaylık seçin eğer aşırı saf değilseniz maddi anlamda sıkıntı yaşayacağınız düşünmüyorum.

Abi mobbing CNC'de de haddinden fazla var, çalıştığım yerde çırakları dövüyolardı, ben babadan torpilli olduğum için hiç dayak yemedim ancak mobbing vardı, tercih konusunda kafam inanılmaz karışık deniz maaşları az geliyor şehir dışında olacağım tüm ailem akrabalarım Ankara, İstanbul ve samsun çevresinde işe başladığımda babamdan çok destek göreceğimi düşünmüyorum ondanda biraz çekiniyorum.

3 aylık staj tecrübeme göre konuşuyorum, CNC işi gerçekten zor ve tam anlamıyla pis bir iş. Hele özel sektörde çalışacaksanız gerçekten rahat olmanız için tanıdık birilerinin olması gerek. Bana kalırsa ömrünün sonuna kadar yapılmayacak bir meslek. Deniz astsubayı tanıdığım var. Parası güzel, tek eksi yani evinizden uzaksınız ve ve yine çok rahat hayatınız olmayacak (özellikle denizaltında görev yaparsanız) ancak burada olay neyi sevdiğiniz. İster CNC ister subaylık seçin eğer aşırı saf değilseniz maddi anlamda sıkıntı yaşayacağınız düşünmüyorum.
Tanıdık fazlasıyla var, dükkanı olanlar darphane gibi para basıyor işi iyi yönetemeyenler batıyor orası farklı ancak ben operatörlükten çok CNC Tamir'de çalıştım o iştede batma gibi bir risk yok sadece işin ve çevren yoksa aç kalabilirsin.

Hayalinin peşinden git ancak denizde olmakta kolay değil diye biliyorum aile hayatı vesaire olmaz.
Abi ben fazla aile kurmayı düşünen bir insan değilim ileri derece güven problemlerimden dolayı yanlızlık bana yarıyor gibi hissediyorum, zaten babamada çok güvenmediğim için ikinici bir seçenek yarattım kendime, kendisi çok CNC'ci olmamı istemiyor.

Lisede cnc makine okudum şuan üniversitede denizcilik okuyorum. Denizlikte askerlik yerine belgeni alıp yine makine üzerinden devam edebilirsin bunuda değerlendir. Ama deniz öyle kolay bir yer değil kesinlikle tamam mükemmel paralar alıyorsun ama o paraları harcıyamıyorsun. Herkes diyor ya kontrat bitince bile para alıyorsun yok öyle bir şey kontrat bitti artık bağın yok şirketle kontratını uzatırsın ancak. Sormak istediğin bir şey var ise sorabilirsin gemide de çalıştım fabrikada lazer kesimde de kalıphanede de 1 yıl boyunca. Hayatımız aynı gibi.

Lisede CNC makine okudum şu an üniversitede denizcilik okuyorum. Denizlikte askerlik yerine belgeni alıp yine makine üzerinden devam edebilirsin bunu da değerlendir. Ama deniz öyle kolay bir yer değil kesinlikle tamam mükemmel paralar alıyorsun ama o paraları harcıyamıyorsun. Herkes diyor ya kontrat bitince bile para alıyorsun yok öyle bir şey kontrat bitti artık bağın yok şirketle kontratını uzatırsın ancak. Sormak istediğin bir şey var ise sorabilirsin gemide de çalıştım fabrikada lazer kesimde de kalıphanede de 1 yıl boyunca. Hayatımız aynı gibi.

Abi ben denizcilik istemiyorum, deniz subaylık veya astsubaylık istiyorum kimisi sahil güvenlik daha iyi ona da başvurabilirsin diyorlar sahil güvenlikte çalışan biriyle sohbet etmeyi isterim açıkçası, bir de ben hiç lazer kesim CNC'de çalışmadım genel olarak 5 eksen ve 3 eksende çalıştım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı