Müfredat Sürekli Kırpılıyor, Nasıl Bir Mühendis Yetişecek?

Alicem Doğan

Kilopat
Katılım
28 Kasım 2013
Mesajlar
856
Makaleler
1
Çözümler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600, Asus GTX 650Ti Boost 2GB, Corsair Vengeance 16GB (2x8), Biostar M700 500GB M2 SSD, Samsung 860 EVO 500GB SSD, Seagate Barracuda 1TB HDD, Windows 10 Home SL 21H2

Laptop: (HP Vitcus 15.6") i7 12700h , RTX 3050Ti, 16GB DDR4, 1TB WD M2 SSD, W11 Home SL
Cinsiyet
Erkek
Bu seneki YKS sonucum umduğum sıralamayı getirmedi ve ben de sınava 1 sene daha hazırlanmaya karar verdim, hedefim otomotiv mühendisliği ve yine sayısaldan gireceğim.

Yalnız şöyle bir durum var ki müfredat her sene -özellikle sayısaldan- konu çıkarıyor ya da konunun ayrıntılarını kırpıyor. Ancak bunun ben bir dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Özellikle mühendislik istediğim için benim daha çok matematik ve fen konusu öğrenmem gerek ancak müfredat bana kırpılmış bir MAT-FEN sunuyor. Ve bu durum üniversitede benim daha çok canımı yakacak çünkü orada sayısaldan hiçbir şey kırpılmıyor ve oradaki müfredat benim bu konuları bildiğimi kabul ediyor.

Örnek olarak 2005 mezunu bir mühendis ile 2012 mezunu mühendis arasındaki bilgi farkı artmayacak mı? (Tecrübeleri ihmal ederek bu soruyu soruyorum.)
Ve ben yetkin bir mühendis olmak istiyorum, durum böyle olunca nasıl yetkin bir mühendis olabilirim ki?
Sizin yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kesinlikle haklısın bilgi birikimi çok az olacak ve hepsi üniversite 1 e yığılacak. Bende bu sene girdim ve 30k yaptım. Seneye konuları kırpılacak ama bu seni yanılgıya düşürmesin. Bu sene ki sınava baktığımızda çok mantık soruları vardı. Seneye sayılarını arttırma ihtimalleri var.
Sen kafana takma kafana senin bilgi birikimin daha fazla olacak ve üni 1 daha rahat geçeceksin :)
 
Müfredat zaten öğrenciler bi halt anlamasın ve başarısız olsun diye getirilmiş bir şey. Öğreticilik ve farklı yoruma kapalı leş bir sistem. Yerinde olsam hazırlanıp yurt dışında okumaya çalışırdım.
 
Kesinlikle haklısın bilgi birikimi çok az olacak ve hepsi üniversite 1 e yığılacak. Bende bu sene girdim ve 30k yaptım. Seneye konuları kırpılacak ama bu seni yanılgıya düşürmesin. Bu sene ki sınava baktığımızda çok mantık soruları vardı. Seneye sayılarını arttırma ihtimalleri var.
Sen kafana takma kafana senin bilgi birikimin daha fazla olacak ve üni 1 daha rahat geçeceksin :)

Anladım, olmazsa özel ders alıp müfredattan kalkmış konuları almayı düşünüyorum.
 
Müfredatta ince detayların atlanması bir bakıma iyi birşey. Zira üniversite 1. sınıfta aldığınız dersler onların üzerine koymuyor (bir iki ders hariç), aynı ezber mantığı ile bile tam not alamıyorsunuz. Ayrıca eğitim sistemi "sözde" bilimin üretim kaynağı olan üniversitelerimizde bile rezalet ve verimli olmaktan çok uzak.

Ek olarak bütün o gördüğünüz matematik ve fizik konularının alanınız dışında olanlarının çöp olduğunu göreceksiniz. Zira zaten sizin o elle yapmaya çalıştığınız hesapları bilgisayar üzerinden saniyesinde cevap alarak tamamlayabiliyorsunuz. Ama kafası 1950'lerde kalan öğretim üyelerimiz sayesinde halen daha Matrisleri tek tek elle yazdırıp elle çözdüren ve bir adımı kısa kesip tam yazmadığınız için tüm soruyu silen veya Matematik sınavına MatLab kodunu bile okuma zahmetine girmeyip direk silen zihniyetlerle dolu.
 
Konuların çıkarılması inanılmaz iyi. Üniversiteler neden var o zaman? Doktor olacak kişiye neden dünya türev ve integral konusu veriliyor? Ya da aynı şekilde mühendis olacak adama sistemlerden bitki biyolojisine kadar gereksiz bilgi dolduruluyor? Herkes alanını seçtikten sonra bunların üniversitede verilmesi çok daha doğru ve müfredatın hafifletilmesi şimdiye kadar alınmış en mantıklı karar bence.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı