Mühendislik mi yoksa dil öğretmenliği mi?

@Tim, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İngilizce gibi diller; öğrenilmesi basit dillerdir ve bir kişi, haftalık 20 saatini dile ayırırsa -bu da ortalama günlük 3-4 saat- eder ki dil kurslarında, haftalık 20 saat dil eğitimi yoğun program olarak geçer. Günlük, düzenli haftalık 20 saat dil çalışmasını devam ettirebilen birisi, 1 yılda B2 seviyesini bitirip C1 seviyesine geçebilir. Bu 20 saatte sadece gramer çalışılmamalı elbette. Dinleme de konuşma da yapılmalı, hepsi bir arada götürülmeye çalışılmalı. Mantığı basit: Önce konu öğrenilecek, sonra pratiği yapılacak. Sonrasında da dinleme yapılacak.

Mühendislerde öyle, bizim akraba var ziraat mühendisi 5 senedir atanamadı.

Ziraat için çok normal değil mi? Ziraat’in mühendislik sıralama barajı bile yok, en düşük puanlı mühendislikten mezun olunca ne olmasını bekliyordun? 800 bin sıralama ile alan bölüme mühendislik denmesi bile komedi.

Mühendislik denilince insanların aklına Bilgisayar, Uçak, Elektrik-Elektronik, Yazılım gibi yüksek puanlı mühendislikler geliyor, bu bölümlerden mezun bir mühendis zaten okurken kendini geliştirmişse gider bir savunma sanayi gibi kurumsal şirketlere girip güzel bir maaş alır.

Gidip Ziraat, Çevre, Su Ürünleri Mühendisliği okursanız zaten özel sektörde iş bulmanız çok zor, ataması da az olduğu için işsiz kalınması çok normal.

Bu 20 saatte sadece gramer çalışılmamalı elbette. Dinleme de konuşma da yapılmalı, hepsi bir arada götürülmeye çalışılmalı. Mantığı basit: Önce konu öğrenilecek, sonra pratiği yapılacak. Sonrasında da dinleme yapılacak.
CEFR saatlerinin üzerine kendi pratiğini de eklemesi gerekli. Dinleme ve konuşma, sadece sınıfta kolayca gelişmez. Çoğu kurs zaten konuşmaya neredeyse hiç önem vermiyor.

Fransızca, İspanyolca, İngilizce
İngilizceyi bilince Fransızca ve onu bilince de İspanyolca çok kolay oluyor. C2 seviyesine gelince bile sık sık kullanmadığında insan unutabiliyor.

Bu arada konu sahibine yardımcı olacak tecrübemi paylaşayım. Bilgisayar Mühendisliği ve Fizik öncesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olmuştum. Öğretmenlik eğitimim de mevcut ama meslek olarak bence çok iyi yerlere getirecek kapasitesi yok. Türkiye’de ise MEB’in atama çilesine ya da özel okulların eline düşenin işi çok zor. Yurt dışına çıkmayı isteyen birisi için de ancak akademisyenlik vb. gibi yolları mevcut. Mühendislik o konuda daha iyi. Hem uzaktan çalışabiliyorsunuz hem de özgürsünüz.

İstediğim takdirde Fransızca, İspanyolca veya İngilizce özel dersleri verebiliyorum ama ihtiyaç duymadım. Mühendislik eğitimi alırken diğer yandan dil eğitimi alıp özel ders vermeniz de mümkün. Ben dilleri çok sevdiğim için hem o alanda bilgim olmuş oldu hem de mühendisliği de sürdürebiliyorum. Mühendislikle alakalı araştırma yaparken bildiğim diller de işime yarıyor. :)

İlgisi olmayan birisi için tüm gün formüllere bakmak tam bir işkence bence. İlgim olduğu hâlde arada sıkıldığım oluyor.

Aynen öyle. Mühendislik okumak akademik açıdan oldukça zordur, birçok kişi bölümü “sevdiği halde” derslerden kalıp yıl uzatarak mezun oluyor.

Tıp da elbette zor ancak aynı şeyi ben hiçbir öğretmenlik okuyup mezun olan arkadaşımda görmedim. Çoğu gayet rahat bir şekilde derslerini geçiyorlardı.

@762954, çevrede de çok fazla mühendis var. Mühendis okuyacak birisinin, üniversitede yatmadan kendisi bir şekilde ön plana çıkarması lazım. Makine mühendisi bir kişi, doğrudan Almanca öğrenmeli mesela.

Hocam ben zaten dilciyim eğer dilden güzel bir şey gelmezse ailem diyor ki eğer durum yeterse özel uni göndeririz Almanca'ya da İngilizce Öğretmenliği bende Almanca istiyorum ama şimdi diyorum ki o kadar para vereceğim başka bölüm mü okusam?

Bence direkt mühendislik. Öğretmenliği çok isteyen birisi bunu düşünmez. Öğretmenlik ve tıp diğer meslekler gibi değil. Sadece çok seven insanların yapabileceği, parası için asla yapılmayacak meslek. Öğretmen olup atanamam muhabbeti ise İngilizce öğretmenliğinde atama daha çok oluyor. Eğer cidden istiyorsanız KPSS'ye çalışıp rahatlıkla atanırsınız.

Hocam öğretmen olmakta çok istiyorum özellikle Almanca Öğretmenliği ama ailem diyor ki eğer özel uni yani tabii oda olursa düşük ihtimal bende diyorum ki havacılıkta uçakta hep para var diyorlar oraya mı gitsem hani para vereceğim en azından başka bir şey mi okusam diye düşünüyordum ama dil de güzel.

Cefr saatlerinin üzerine kendi pratiğini de eklemesi gerekli. Dinleme ve konuşma, sadece sınıfta kolayca gelişmez. Çoğu kurs zaten konuşmaya neredeyse hiç önem vermiyor.

İngilizceyi bilince Fransızca ve onu bilince de İspanyolca çok kolay oluyor. C2 seviyesine gelince bile sık sık kullanmadığında insan unutabiliyor.

Bu arada konu sahibine yardımcı olacak tecrübemi paylaşayım. Bilgisayar mühendisliği ve fizik öncesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olmuştum. Öğretmenlik eğitimim de mevcut ama meslek olarak bence çok iyi yerlere getirecek kapasitesi yok. Türkiye'de ise MEB'in atama çilesine ya da özel okulların eline düşenin işi çok zor. Yurt dışına çıkmayı isteyen birisi için de ancak akademisyenlik vb. gibi yolları mevcut. Mühendislik o konuda daha iyi. Hem uzaktan çalışabiliyorsunuz hem de özgürsünüz.

İstediğim takdirde Fransızca, İspanyolca veya İngilizce özel dersleri verebiliyorum ama ihtiyaç duymadım. Mühendislik eğitimi alırken diğer yandan dil eğitimi alıp özel ders vermeniz de mümkün. Ben dilleri çok sevdiğim için hem o alanda bilgim olmuş oldu hem de mühendisliği de sürdürebiliyorum. Mühendislikle alakalı araştırma yaparken bildiğim diller de işime yarıyor. :)

Teşekkür ederim hocam zaten eğer devlet uni okursam büyük ihtimal Almanca'ya da İngilizce Öğretmenliği okurum ama özel uni olursa dedim ki başka bir meslek mi olsa havacılık vs gibi hava uçak ile ilgili.

Evet, dil gerekli. B2 İngilizce çoğu kişi için basit bir şey. Gideceği ülkede de B2 seviyesine ulaşmak için 12 aylık sıkı çalışma yeterli olacaktır. Almanya ve Fransa gibi yerlerde yerel dil çok önemli. Arap ülkelerine veya diğer ülkelere giderse yerel dil çok da gerekmiyor.

En iyisi kendi yolumdan mı ilerlemek hiç diğer şeylere bulaşmadan Almanca Öğretmenliği istiyordum aslında.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı