Hocam ne yapıcam bilmiyorum ya. Bu sene tek şansım Fırat Vet gibi duruyor ki o da kesin değil. Mezuna bırakırım bırakmasına da ilgimi çeken başka bölüm yok sanırım, ya da ben bilmiyorum. Çalışırsam diş hekimliği tutturabilirim fakat gene de veterinerlik mi yazarım bilmiyorum. Tıp tutturmam çok zor ve okumak ta istemiyorum. Mühendislik desen derslerinden nefret ederim ve çok fazla mezun işsiz var. Eczacılık sıkıcı bir meslek gibi geliyor.Veteriner fakültesinden geçtiğimiz eylül mezun oldum. (aydın Adnan Menderes üniversite vet) yani hevesinizi kırmak istemem ama ne yazık ki bizim meslekte biraz tıkanıklığa girmeye başladı. Kamu düşünüyorsanız alımlar neredeyse yok gibi son 2 yıldır. Klinik sayıları fazlaca arttı ve rekabet üst düzey.
Severek okudum ve bölümümü tercih ettim. Tekrar bölüm okuma şansım olsa yine bu bölümü okurumtek hayvan sağlığı değil gıda güvenliğinden insan sağlığına kadar her alanda payımızın olması özel kılıyor ve mesleğimle gurur duyuyorum. Akreditasyonlu üniversitelerden mezun olmanız durumunda bazı ülkelerde diploma denkliğimiz mevcut. (İngiltere-İrlanda şimdilik) diğer ülkeler için denklik sürecine girmek gerekebiliyor. Örneğin Almanya için 10 tane dersi tekrar vermemiz gerekiyor.
Mühendisliğe kıyasla bence daha çok tercih edilebilir ama fazla beklentiye girmenizi önermem. Ne yazık ki her bölümde olduğu gibi bizde de mezun sayısı aşırı arttı. Öyle ki ben akrediteli bir üniversite mezunu olarak İngiltere'de olan bir şirkete başvurdum. O kadar mezun talep ediyor ki bekleme listesine alındım görüşme için ve aylardır bekliyorum. İngiliz şirketler bile şaşkın bu kadar türklerden iş başvurusu gelmesine
Veteriner hekimler direkt çıkar çıkmaz iş buluyor veyahut parası çok iyi söylentileri biraz eskide kaldı.(Biz gibi mesleğe yeni atılanlar için) Başarılarınız daim olsun. Meslektaşlar olarak aramızda yer almanız dileğiyle
Hocam ne yapacağım bilmiyorum ya. Bu sene tek şansım Fırat vet gibi duruyor ki o da kesin değil. Mezuna bırakırım bırakmasına da ilgimi çeken başka bölüm yok sanırım, ya da ben bilmiyorum. Çalışırsam diş hekimliği tutturabilirim fakat gene de veterinerlik mi yazarım bilmiyorum. Tıp tutturmam çok zor ve okumak ta istemiyorum. Mühendislik desen derslerinden nefret ederim ve çok fazla mezun işsiz var. Eczacılık sıkıcı bir meslek gibi geliyor.
Veteriner olsam da büyükbaş yapmak istemiyorum. Amacım devlette çalışmak değil. Benim de en büyük isteğim yurt dışı. Olmazsa da en kötü klinikte çalışmak. Sonrasında rahat edeceksem veya yurt dışına atabileceksem kendimi birkaç senemi feda etmeye razıyım ama hayatta hiçbir şeyin garantisi yok.
@KAPINO hocam bir sorum daha var. Bu akrediteye sahip üniversite listesine baktım ama pek bir şey anlamadım. Hangi üniversitelerin yurt dışında geçerliliği var? Mesela akrediteye sahip en düşük üniyi tutturdum diyelim. 1 sene mezuna kalıp en iyi üniversiteye gitmeye değecek mi? Ben değeceğini düşünmüyorum çünkü 1 sene erken mezun olmak daha kıymetli bana göre, ama mesela Fırat büyükbaş ağırlıklıymış, Ankara veya Bursa'ya gitmem daha mı iyi olur? Daha doğrusu kaybettiğim 1 seneye değer mi? Kafam çok karışık vallahibir de yurt dışı olursa büyükbaşa da razı olurum. Yeter ki kurtulayım buradan.
Hocam ERÜ hakkında bir bilginiz var mı veterinerlikte? Çok zor diyenler var özellikle üniversite olarak. 5 yılda bitiren çok azmış sanırım.Bahsettiğiniz meslekler arasında tabii ki ilgi alanınıza göre tercih etmeniz başlangıçta en güzeli olacaktır. Şu an tıp haricinde garanti meslek yok gibi denebilir. Mühendislik gerçekten bizim mesleğe kıyasla daha zorlu durumda. ODTÜ gibi top üniversiteler haricinde mühendislik okumak pek mantıklı görünmüyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki mühendisler yurt dışına daha kolay çıkabiliyorlar. Biz sağlık bölümlerinde denklik almamız gerekiyor haliyle. Bu da bizim alanlarda olan bir dezavantaj. (İngiltere ve İrlanda için şimdilik denklik şartı yok ama ileride ne olur bilemeyiz)
RCVS sitesinde altta "turkey" sekmesinden akredite olan güncel üniversiteler bulunuyor. Bizim fakülte için en iyi üniversiteye gitmeye gerek yok. Ha tabii ki köklü ve gerekli akademik kadroları olması daha iyi eğitim almanızı sağlar ancak bir Ankara ile Fırat mezununun işveren açısından herhangi bir farkı yok. İş daha çok tecrübesine ve yapabileceklerine bakıyor.
Bu linkteki listedeki üniversiteler zaten Avrupa tarafından gerekli akademik kadro ve imkanları sağladığından akredite edildi. Ben bu listede yer alan bir fakülteyi tercih ederdim.
Bu arada Fırat'ın akreditasyon süresinin sonuna gelinmiş ve web sitelerinden baktım uzatmak için yeniden denetlemelere gelmişler. Sonucu ne olur ve ne zaman açıklanır bilemiyorum.
Doğu taraflarında olan fakültelere gelen hastalar daha çok büyükbaş olduğu için vaka olarak onları görmeniz daha olası ama bu demek değildir ki kedi köpek gelmeyecek. Fırat mezunu olup pet alanında klinik açan tanıdıklarım var ve gayet başarılılar. Yaz stajlarında pet kliniklerinde çalışarak bu açığı güzelce kapattılar. Keza benim puanım daha düşük bir üniversiteye yetiyor olsa da ben direkt girerim. Ankara ve bursa için mezuna bırakmak çok çok çok mantıksız olurdu.
Çok sağolun hocam gerçekten yardımcı oluyorsunuz. Size önümüzdeki süreçte daha çok danışacağım gibiBahsettiğiniz meslekler arasında tabii ki ilgi alanınıza göre tercih etmeniz başlangıçta en güzeli olacaktır. Şu an tıp haricinde garanti meslek yok gibi denebilir. Mühendislik gerçekten bizim mesleğe kıyasla daha zorlu durumda. ODTÜ gibi top üniversiteler haricinde mühendislik okumak pek mantıklı görünmüyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki mühendisler yurt dışına daha kolay çıkabiliyorlar. Biz sağlık bölümlerinde denklik almamız gerekiyor haliyle. Bu da bizim alanlarda olan bir dezavantaj. (İngiltere ve İrlanda için şimdilik denklik şartı yok ama ileride ne olur bilemeyiz)
RCVS sitesinde altta "turkey" sekmesinden akredite olan güncel üniversiteler bulunuyor. Bizim fakülte için en iyi üniversiteye gitmeye gerek yok. Ha tabii ki köklü ve gerekli akademik kadroları olması daha iyi eğitim almanızı sağlar ancak bir Ankara ile Fırat mezununun işveren açısından herhangi bir farkı yok. İş daha çok tecrübesine ve yapabileceklerine bakıyor.
Bu linkteki listedeki üniversiteler zaten Avrupa tarafından gerekli akademik kadro ve imkanları sağladığından akredite edildi. Ben bu listede yer alan bir fakülteyi tercih ederdim.
Bu arada Fırat'ın akreditasyon süresinin sonuna gelinmiş ve web sitelerinden baktım uzatmak için yeniden denetlemelere gelmişler. Sonucu ne olur ve ne zaman açıklanır bilemiyorum.
Doğu taraflarında olan fakültelere gelen hastalar daha çok büyükbaş olduğu için vaka olarak onları görmeniz daha olası ama bu demek değildir ki kedi köpek gelmeyecek. Fırat mezunu olup pet alanında klinik açan tanıdıklarım var ve gayet başarılılar. Yaz stajlarında pet kliniklerinde çalışarak bu açığı güzelce kapattılar. Keza benim puanım daha düşük bir üniversiteye yetiyor olsa da ben direkt girerim. Ankara ve bursa için mezuna bırakmak çok çok çok mantıksız olurdu.
Hocam erü hakkında bir bilginiz var mı veterinerlikte? Çok zor diyenler var özellikle üniversite olarak. 5 yılda bitiren çok azmış sanırım.
Çok sağ olun hocam gerçekten yardımcı oluyorsunuz. Size önümüzdeki süreçte daha çok danışacağım gibi
@KAPINO hocam bu attığım eaeve listesinde approval ile accreditation'ın farkı nedir? Yani accreditation en üst statü sanırım fakat mesela en iyilerden diye bilinen Ankara ve İstanbul approval almış. Sebebi nedir? Afyon ve Kars'ta denklik vermiyor mu yani bu listeye bakarsak? Candidate member ve non-approval statüsündeler.
Bahsettiğiniz meslekler arasında tabii ki ilgi alanınıza göre tercih etmeniz başlangıçta en güzeli olacaktır. Şu an tıp haricinde garanti meslek yok gibi denebilir. Mühendislik gerçekten bizim mesleğe kıyasla daha zorlu durumda. ODTÜ gibi top üniversiteler haricinde mühendislik okumak pek mantıklı görünmüyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki mühendisler yurt dışına daha kolay çıkabiliyorlar. Biz sağlık bölümlerinde denklik almamız gerekiyor haliyle. Bu da bizim alanlarda olan bir dezavantaj. (İngiltere ve İrlanda için şimdilik denklik şartı yok ama ileride ne olur bilemeyiz)
@KAPINO hocam tekrardan selamlarsonuçlar geldi ve TR'de düşündüğüm yerler gelmiyor fakat Kırgızistan'da Türkiye-Kırgızistan ortak devlet üniversitesi var şu an ciddi manada oraya gitmeyi düşünüyor ve istiyorum. Şimdilik oraya gitmekle ilgili sorum yok b planı olarak aklımdaydı zaten. Aklıma sadece bu akredite olma mevzusu takılıyor. İleride Avrupa'da çalışmak için eaeve denkliği mutlaka daha iyi olur tabii fakat olmadan da gitmenin yolları var mı? Mesela sizin yurt dışı başvurusunda bir gelişme var mı? Eskisi kadar önemli bir şey mi bu denklik mevzusu? İleride pişman olur muyum diye düşünüyorum bu konuda onun dışında her şeye okey gibiyim. Garantisi olmayan bir konu farkındayım ama ben artık gitmek istiyorum. Mezuna kalmayı seçenek olarak görmek bile istemiyorum fakat gene de siz bana bildiğiniz gerçekleri söyleyin, yani halime acıyıp ta ona göre cevap vermeyin mesela TR'de bildiğim kadarıyla en iyi Ankara. Oradan mezun biriyle aramda ne kadar fark olacak?
@Ther sizin fikirlerinizi de merak ediyorum.
Anladım hocam yani denklik olsa da anladığım kadarıyla inanılmaz bir faydası yok gibi duruyor. Şu anki durumda 1 sene kaybetmeme değeceğini düşünmüyorum o 1 senede denklik sınavlarına hazırlanırsam ileride daha iyi olur gibime geliyor. Bilmiyorum belki de kendimi avutuyorum ama gitmek için bahane buluyorum işte çünkü gerçekten mental olarak çok yoruldum.Kırgızistan hakkında maalesef bir bilgim yok. Bu konuda yanlış yönlendirme yapmak istemem. Kırgizsitan'da olmasından dolayı bu akredite durumu orada olmayabilir belki çünkü Avrupa bölgesinin dışında nihayetinde.
Bir yandan İngiltere için denklik tanınması 2029 sonu itibarıyla biteceği konuşuluyor. Bundan sonra denklik için sınava girmeniz gerekebilir İngiltere için. Öte yandan Almanya'da çalışmak istediniz diyelim. Bu akredite yoksa 15 tane ders vermeniz gerekecek ancak eaeve denklikli mezuniyetiniz varsa 15 değil 10 tane ders vermeniz gerekecek. Yani bir tık daha kolaylaşır diyebilirim. Tabii ki her ülkenin kendine ait bir prosedürü var onu söylemem lazım.
Benim yurt dışı için bir mezbahane şirketiyle gelişmelerim oldu ama ben kabul etmedim. Gerçi o da veteriner hekim olarak değil meat hygiene inspector pozisyonu içindi (mhi). Tam bir karşılığı yok ama mezbahanenin veteriner teknikeri gibi diyebiliriz aşağı yukarı. Düzensiz çalışma saatleri, görev yerinizin ve bulunduğunuz iş yerinin süreç içerisinde değişebilmesi, arabayla sürekli oradan yolculuk halinde diğer mezbahaneye yetişmek zorunluluğunuz olmanız olsun. Bir de iş stresi fazla olmakla beraber çalışanlarla konuştuğumda çok fazla zorluklarını belirtmesi vazgeçmeme neden oldu. Evet yurt dışı olması güzel ama zaten yeni bir ülkeye gitmek başlı başına stresli iken ekstra bu stresli şartlarda benim gibi anksiyete ve panik atağı olan birisi için hiç gerek yok. Bir gün düzenli çalışma ortamı olan bir veteriner hekimlik pozisyonunu değerlendirmek isterim tabii ki
Ankara tabii ki daha avantajlı olabilir şöyle ki orası köklü bir bir okul. Akademik kadroları, altyapılarıyla daha iyi bir eğitim hakkı sunacak. Ekstra olarak çoğu seminerler, hayvan sağlık firmaları vs. Ankara'ya çok geldiklerinden network imkanınız da çok fazla oluyor haliyle. Tabii ki bizim meslekte en önemli şey pratik uygulamalardır. Stajlarınız ve çalışmalarınızla bunu yakalayabilirsiniz. Neticede bir klinik açtığınızda ya da bir köye gittiğinizde hangi üniversiteden mezun olduğunuza değil vereceğiniz katkıya bakıyorlar
Youtube'da bir arkadaş vardı denklik olmadan da gidilebiliyormuş ona zaten öyle diyordu. Benim hayalim klinikte veya çiftliklerde çalışmak. Önüme gelen ete iyi veya kötü diyerek yaptığım işten keyif alacağımı düşünmüyorum.meat hygiene inspector