Mükemmel Ev Ağı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Evinizde en az iki bilgisayar kullanıyorsanız bu bilgisayarlar arasında küçük bir ağ kurmak hiç de fena bir fikir değil. Technopat, bu işlemin ne kadar basit olduğunu açıklıyor.

Evinizde iki ya da daha fazla bilgisayarınız varsa ve bir kablosuz ağ yönlendiriciniz mevcutsa, bilgisayarlar arası ağ kurlumu için tüm imkanlara sahipsiniz demektir. Yönlendiricinizle küçük bir ev ağı kurabilirsiniz. Bu tür bir ağ sistemi kurmanın size getirilerini ele alırsak klasörlerinizi ve sürücülerinizi ağ üzerinden diğer kullanıcıların erişimine açabilmenizi söyleyebiliriz. Bu makalede, internete bağlantısı sağlayabilen tüm bilgisayarları ve bilgisayara eklenebilir donanımları tanıtacağız. Windows 7 işletim sistemini kullanıyorsanız, kullanıcı dostu “ev ağı” seçeneğinden faydalanabilirsiniz.

Resim1.jpg


Microsoft, XP’yi de ilk birkaç yılda, ağ işleviyle donattı

Ağ işletim sistemi olarak Windows

Büyük ağ sistemleri, çoğunlukla kullanıcı-sunucu-ağ olarak planlanır; Hizmet ve veriler sunucu tarafından kullanıma sunulur, kullanıcılar da bağlantı üzerinden bu sunulan kaynakları kullanabilir. Bu tür bir ağ bağlantısını gerçekleştirebilmek için Linux, Windows 2008 Server ya da Windows Home Server gibi sunucu işletim sistemlerini kullanmak kaçınılmaz. Küçük ev ağları için ise böyle bir sistem kurmak, gerek satın almadaki maliyeti, gerekse yönetici kurma çabaları açısından kullanışlı değildir.

Bu gibi durumlarda, iki ya da daha fazla bilgisayarı Peer-to-Peer olarak bilinen ağ aracılığıyla bağlamak en mantıklı seçim olacak. Bu gibi ağ türlerinde her bir kullanıcı sunucu işlevini görebilir ve aynı zamanda diğer çalışma gurubu katılımcılarının kaynaklarına erişim olanağı kazanabilir. Windows işletim sistemi 95’ten beri Peer-to-Peer bağlantıyı sağlayabilecek özelliklerle donatılmıştır.

Windows XP işletim sistemini kullanıyorsanız birkaç küçük adımı takip etmelisiniz. “Bilgisayarım/Ağ bağlantılarım/ Küçük şirket ya da ev ağı kurma” yolunu izleyin ve “İleri” seçeneğine iki kere tıklayın, “Bu bilgisayarda internet üzerinden bağlantı kur” seçeneğini işaretleyin. Ardından, sihirbaz size “Yüklemeye nasıl devam etmek istiyorsunuz” sorusunu soruncaya kadar “İleri” tuşuna basmaya devam edin. “Windows XP-CD’si kullanarak “ seçeneğini işaretleyin ve “İleri” seçeneği ile iletim kutusunda ilerleyin ve “Bitir”e tıklayın. Windows XP’de bilgisayarı yeniden başlatmanın ardından ağ için kurulum tamamlanmış olur. Tüm bilgisayarların IP adresi farklı olması, her bir kullanıcı farklı bir IP adresi bildirmeli.

Resim2.jpg


Kablosuz ağ yönlendiricisi DHCP işlevi sunmaz, bu nedenle IP adreslerini bilgisayarınıza elle girmeniz gerekir.

Bu adresleme sistemi, ağ üzerinden birbirine bağlanan cihazları tanımlamaya izin verir. Eğer özel ağınızdaki cihazların internete erişimi yoksa IP adreslerini isteğe bağlı belirleyebilirsiniz. Uygulamada ise kesinlikle bu durum yaşanmaz, özel ağınızda belirtilen adres alanına IP adresini girmelisiniz. Buraya ”192.168.” ile başlayan bir IP adresi verebilirsiniz. Ağınıza, DHCP’yi (Dynamic Host Configuration Protocol) destekleyen bir yönlendirici yüklerseniz, IP adresini elle girmek zorunda değilsiniz.

IP adreslerinin girilmesi

Eğer kablosuz ağınızda DHCP işlevi bulunmuyorsa (ki bu yeni bir cihaz almanız gerektiği anlamına gelir) IP adresini elle ayarlamalısınız.

“Başlat/ Denetim masası/ Ağ bağlantılarım”a tıklayın. Windows 7 ve Vista’da “Denetim masası/ Ağ ve paylaşım merkezi” seçeneğinden “Ağ bağlantılarını yönet” (Vista) sırasıyla tıklayın. “Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir” seçeneğiyle, bilgisayarınıza yerleşik ağ kartınızın görüntülendiği girdiye sağ fare tuşuyla tıklayın ve “Özellikler”i seçin. Çıkan iletişim kutusunda “Genel” ve “Ağ bağlantıları” seçeneklerini (Windows 7 ve Vista’da) takip edin ve kaydınızı yapın. “Bu bağlantı aşağıdaki öğeleri kullanır” bölümünden “Internet protokolü(TCP/IP) benzer şekilde “Internet protokol sürümü 4(TCP/Ipv4)”e tıklayın ve “Özellikler”i görüntüleyin. Kayıt menüsünde “ Aşağıdaki IP adresini kullan” komutunu tıklayın. IP adresinizi “192.168.0.1” ile başlayan bir rakam girin. “Alt ağ maskesi” bölümüne tıkladığınızda, “255.255.255.0” ile başlayan alt ağ numarası otomatik olarak girilecektir. Bu yeni değerleri onaylamak için “Tamam” seçeneğine tıklayarak devam edin.

Bu çalışma adımlarını, kurduğunuz her bir yeni ağdaki bilgisayarda, IP adresi değerinin son rakamını bir arttırarak uygulayabilirsiniz. Ağdaki ikinci bilgisayara girilen “Alt ağ maskesi” değişmezken, IP adresi “192.168.0.2” değerini alır. Kablosuz ağ yönlendiriciniz, DHCP-işlevini destekliyorsa, önceki işleme oranla daha da kolay bir yol izliyorsunuz. Bu durumda “Otomatik olarak bir IP adresi al” seçimine işaretleyebilirsiniz. Bunun ön koşulu da, kablosuz ağ yönlendiricinizde belirtilen ayarları yapılandırmış olmanızdır.

Resim3.jpg


DHCP ile IP adreslerini belirlemek, bu görevi yönlendiricinin üstelenmesinden dolayı, çocuk oyuncağı.

İpucu

DHCP:IP adresleri yöneticisi

Küçük ev ağlarında kolay bir çalışma sonucu oluşturulabilen ev ağı, daha büyük ağlar söz konusu olduğunda, IP adreslerinin teker teker belirlenmesi gibi daha titiz ve zaman alıcı bir çalışma gerektirir. Yönetici her bir bilgisayar istemcisine ulaşabilmeli ve her bir bilgisayarın TCP/IP protokolünde IP adreslerini ve alt ağ maskelerini, benzer IP adresleriyle çakışmaması için, kılavuzda verilen adreslere göre girmelidir.. Bu oldukça masraflı bir uğraştır.

Kalıcı değişim: şimdi daha zor olana, ağları kalıcı bir şekilde belirlemeye geldik. Yeni bilgisayarlar geldikçe, eski cihazların günü geçiyor. Kullanıcılar da bu değişimi eski cihazlarını yenileriyle değiştirerek katılıyorlar. Mevcut cihazların sayısı ne kadar fazlaysa ve ne kadar çok sıklıkla cihaz değişikliklerine gidilirse, IP adreslerini ve alt ağ maskelerine girmekteki zaman kaybı bir o kadar artacaktır.

DHCP yardımı: Bu zaman alıcı süreci, Dynamic Host Configuration Protocol, kısaca DHCP kolay bir işleme dönüştürecektir. DHCP, kullanıcıların IP adreslerini ve bunlara ait verilerin otomatik belirlenmesini ,örneğin bir yönlendiriciye taşınması görevini üstlenir. Bu atanan IP adresleriyle yönetici, kapalı kullanıcılara ulaşabilir. Bu ulaşılabilir adres alanına, yayılma ya da kapsama alanı adı verilir. Bununla birlikte DHCP sunucusu, ağ içerisindeki kullanıcıların bu ağa ne kadar süre bağlı kalmaları gerektiğini de belirler. Bu süre içerisinde kullanıcının belirli bir IP adresi almasına gerek yok, sadece onay almayı beklemeliler.

Bilgisayar adı ve Çalışma grupları

Bilgisayar adı en az IP adresi kadar önemlidir. Bu nedenle IP adresi gibi, kullanılan ağ içerisinde tek olmalıdır. Bunun nedeni, Windows’un ağ üzerindeki bilgisayarları, IP adresi üzerinden değil, bilgisayar adı üzerinden gösteriyor olmasıdır. Verilerinizin “192.168.0.3”de mi, yoksa “192.168.0.6” IP adresli kullanıcıda mı olduğunu bulabilmek için kafa yormak yerine, ağınızdaki bilgisayarlarınıza “Veri-PC”, “Oyun kutusu” ya da “ Aile bilgisayarı” gibi isimler verebilirsiniz.

Resim4.jpg


Bilgisayar ve Çalışma gurupları isimleri, sınıflandırmayı kolaylaştırdıkları için çok önemli.

Ağ üzerinde birbirine bağlanmış çalışma guruplarının da, bu bakış açısı ile hareket etmesi işleri daha da kolaylaştıracaktır. Bir yerel ağ bağlantısı üzerinden birçok bilgisayarı bir araya getirebilmek olanaklıdır. Örneğin “Ebeveyn-PC” ve “Çocukların-PC” arasında bir ağ kurmak gibi. Windows XP’de “Denetim Masası”na çift tıklayın, “ Sistem/ Bilgisayar adı” kısmına ulaşın. Vista ve Windows 7’de ise, “Sistem/ Gelişmiş sistem ayarları/ Bilgisayar adı” yolunu izlemelisiniz. “Bilgisayar tanımı” kısmına, bilgisayarınızı belirten bir metin girin.

“Değiştir” seçeneğine bir tık ile karşınıza çıkan iletişim kutusundan “Bilgisayar adınızı” açık bir tanım ile örneğin “Karaçetin-PC” gibi adlandırabilirsiniz. İsim 15 karakterden uzun olmamalı ve boş karakterler sistem tarafından kabul edilmiyor. Bu kısıtlama, aynı şekilde “Çalışma grupları” için de geçerli. “Tamam” seçeneğine tıkladığınızda Windows, bilgisayarınızın yeniden başlatılmasının ardından işleminizin geçerli olacağını bildirir. Bu uyarıyı takip edin. “Bilgisayar adı” için farklı bir isim kullanmaya özen gösterin, öte yandan “Çalışma grupları”nda tam tersine benzer ve tek bir kavram kullanın.

Bir ev ağında, ortak klasör ve veri paylaşımının açık olması büyük bir avantaj sağlar. Kopyalanması gereken belgelerinizi E-mail’le göndermek yerine, sürücü ya da klasörünüzü paylaşıma açarak da erişimi ağdaki diğer kullanıcılara kolayca sağlayabilirsiniz. Ağınızdaki diğer kullanıcıların paylaşılmak istenilen verilere erişimlerini sağlayabilmek için, sürücü ya da klasörlerinizi paylaşıma açık tutmalısınız. Diğer kullanıcılar, klasörlerinizi görüntüleyebilir, verirlerinizi açabilir, değişiklikleri kaydeder, yeni veriler gönderebilir ya da verilerinizi sürücünüzden ya da klasörünüzden silebilir. Bu durumda sadece seçilen kişilerin ya da grupların içeriği değiştirmesine izin verebilirsiniz ve bu sayede paylaşım kurallarını kısıtlayabilirsiniz. Windows, güvenlik nedeniyle, dosya ve klasör erişiminin yerel ağla sınırlı olduğunu belirtebilir. Bu durumda, paylaşımın yabancı erişimine izini olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Resim5.jpg


Kendi paylaştığınız klasörleri görmek için ağ bağlantılarınıza girip kendi bilgisayarınıza çift tıklamanız yeterli.

Klasörlerin Paylaşımı

Windows XP ve diğer iki takipçisinde, ağ üzerine paylaşılan öğeleri düzenleyebilmek amaçlı “Kullanıcı hesabı” bölümü vardır. Bu hesap üzerinden, kullanıcılara erişim izni verebilir ya da izin türünü yapılandırabilirsiniz. Windows sürümlerinde “Denetim masası/ Kullanıcı hesapları” üzerinden gerekli ayarlara ulaşabilirsiniz.

Resim6.jpg


Diğer kullanıcılara klasör paylaşımını etkin kılabilmek için bu işlevi Windows XP’de onaylamalısınız

Resim7.jpg


Birçok kullanıcı hesabı içerisinde erişim vermek istediğiniz kullanıcıları belirleyebilirsiniz

“Windows gezgin”inde paylaşıma izin verilen klasörlerin listesini çıkarabilirsiniz. Eğer “C:\Resimler\Tatil2009” klasörünü paylaşmak istiyorsanız, bu listeyi “C:\Resimler” klasöründen değiştirebilirsiniz. Windows XP’ de paylaşılmak istenilen klasörün üzerine gelip sağ tuşla tıklayın ve “Paylaşım ve Güvenlik” komutunu işaretleyin. Karşınıza gelecek iletişim kutusunda “Ağ paylaşımı ve güvenlik” sekmesinden, “ Güvenlik risklerini kabul ediyorsanız buraya tıklayın…” seçimini onaylayın. Açılacak olan uyarı penceresinde” Veri paylaşımını etkinleştir”e tıklayın ve “Tamam”a basın. Bu son bahsettiğimiz adımlar, kaynakları paylaşabilmek için yapmamız gereken adımların ilk temelini oluşturuyor. Tekrar “Özellikler” iletişim kutusundan “Ağ paylaşımı ve güvenlik/ Bu klasörü ağda paylaş” seçeneğini işaretleyin ve “Paylaşım adı”nı anlamlı bir tanımlama ile maksimum 12 karakterlik bir ad verin ve “Ağ kullanıcıları verileri değiştirebilir” seçeneğini aktifleştirin. “Tamam” tuşuna bastığınızda diğer ağdaki XP kullanıcıları ile paylaşımı onaylamış olursunuz. Güvenlik nedeniyle “Belgelerim ve Ayarlar”, “Programlar” ve “Windows” paylaşıma açılamaz. Windows 7 ve Vista altında “Özellikler” menüsünden “Paylaşım” seçeneğini tıklayın. Karşınıza çıkacak iletişim kutusundan, kimlerin klasöre erişim sağlayabileceğini belirtebilirsiniz.

Eğer belirli bir kullanıcıya, listenin tamamını paylaşmak istiyorsanız, aşağıya ok işaretine tıklayın, açılır menüden istediğiniz kullanıcı hesabını seçin ve “Ekle” ile onaylayın. Standart olarak yeni eklediğiniz kullanıcılar sadece “okuma” iznine sahiptir ve klasörü görüntüleyebilse de klasör üzerinde değişiklik yapamaz. Kullanıcıyı seçin daha sonra “İzin düzeyi”ni “Okuma-yazma” olarak belirleyin, “Paylaş” seçeneği ile pencereyi kapatın ve “Bitti” ile sonlandırın. Son olarak, paylaşılan klasöre ulaşabilmek için, “Windows gezgini”ni açın “Ağ” seçeneğini ve “Ağ ortamını”(Windows XP) tıklayarak istediğiniz listeye ulaşabilirsiniz.

Resim8.jpg


Klaösrlerin dışında isterseniz sürücüleri de paylaşabilirsiniz. Kullanıcı adı ve parola istenirse, gereken erişim haklarını düzenleyebilirsiniz. Böyle bir durumda, bilgisayarınızda erişime izin verdiğiniz klasörlerin paylaşım ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Paylaşıma sunulan sürücüye erişim

Verileri ve klasörleri paylaşıma açtınız ve erişim hakkını verdiniz. Sıklıkla kullandığınız ağ kaynaklarını bağlamayı unutmamalısınız. Bu sayede, Windows temelli işletim sistemlerinde, belirlediğiniz klasörlere, sabit diske ve çıkarılabilir ortamlara erişim sağlayabilirsiniz. Sadece bununla da kalmazsınız, kendi bilgisayarınızın yerel diskine ulaşarak kolaylıkla bağlantıyı kullanabilirsiniz. Windows XP’de “Bilgisayarım/ Ağ bağlantılarım/ Çalışma guruplarını göster” yolunu izleyin ve paylaşılan kaynakların bulunduğu bilgisayara tıklayın. Bağlandığınız bilgisayarda herhangi bir klasöre sağ tuşla tıklayın ve çıkan ileti kutusundan “Ağ sürücüsüne bağlan” komutuna tıklayın. Aynı iletişim kutusunda, ağ sürücülerinin altında gösterilen “Sürücü” simgesine tıklayın, tavsiye edilen değerler alfabenin son harfleridir. Windows açıldığında sürücülerin hazır bulunabilmesi için gerekli ayar etkinleştirilmelidir. İşlemler bitince “OK” ile iletişim kutusunu kapatın.

En son Windows sürümlerinden birini kullanıyorsanız, “Bilgisayarım/Ağ” seçeneklerini takip edin, istediğiniz bilgisayara tıklayın ve sağ fare tuşuyla bağlantı listelerini görüntüleyin. “Ağ sürücüsünü düzenle”, /”Ağ sürücüsüne bağlan”(Windows 7), bir “Sürücü” belirleyin, “Bilgisayar açıldığında bağlantıyı kur” seçeneğine tıklayın ve “Bitir” seçeneğiyle onaylayın. Bütün sürekli bağlanılan ağ sürücüleri “Bilgisayarım”da gösterilecek. Eğer bu bağlantıyı sonlandırmak isterseniz, farenin sağ tuşuyla sürücü simgesini üzerine tıklayarak “Çıkar” seçeneğini işaretleyin.

İpucu: Herhangi paylaşıma açık kaynakların kullanıcı hesaplarından birinde, problemsiz bir şekilde oturum açabilirsiniz. Bunun için “Başka bir hesabı yönet” seçeneğinden “Ağ sürücüsüne bağlan” (Windows 7) tıklayın. İstenilen erişim bilgilerini girin ve değişiklikleri “Tamam” seçimine tıklayarak kaydedin.

İPUCU

Windows 7'de ev ağı

Windows 7’nin en ilgi çekici yeniliklerinden biri de, kuşkusuz ev ağı grubudur. Bu özellik kullanıcılara birçok bilgisayar üzerinde birkaç tık sayesinde ortak bir ağa bağlanmaya olanak sağlıyor. Gereken tek koşul: Ev ağı grubunu oluşturacak bilgisayarların hepsinde Windows 7 yüklü olmalı ve Ağ bağlantısı “ Ağ ve Paylaşım merkezi/Ağ ve internet/Ev grubu” olarak ayarlanmalı.

Herhangi bir bilgisayarda “ Başlat/ Denetim masası/Ev grubu” dizisini izleyin ve paylaşmak istenilen objeyi işaretleyin. Standart olarak “Resimler”,”Müzik”, “Video” ve “Yazıcı” paylaşıma açıktır. Windows 7’de “Hd2lY15to6”ya benzer bir kod karşınıza çıkacak. Bu durumda endişelenmeyin, kodu yazıcıdan çıktısını alın ya da bir yere not edin.. “Parola ve talimatları yazdır” seçeneğiyle bunu yazdırabilirsiniz. “Bitir” diyerek asistanı kapatın.

Diğer bir Windows 7 yüklü bilgisayarda “ Başlat/ Denetim masası/Ev grubu/Ağa şimdi bağlan ” seçeneklerini takip edin, parolayı girin ve “İleri” tuşuna basın. “Bitir” diyerek sihirbazdan çıkın. Artık paylaşmaya açık verilerin listesini, doğrudan “Bilgisayarım/ Ev grubu”ndan görebilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı