Münazara Hakkında Kişisel Tavsiyeler

Uçan Kertenkele

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, yakın zamanda okul içerisinde Münazara olacak ve ben de katılıyorum. Az çok bilgim var. Daha önce katılmış ve deneyim etmiş birilerinden tavsiye bekliyorum. Şunu yapabilirsin, bunları yapma tarzından.

Son düzenleyen: Moderatör:
Okul içerisinde münazara derken gerçek münazara kurallarına uyan bir münazaradan mı söz ediyoruz? Eğer öyleyse hangi türde olacağını söylersen yardımcı olabilirim. Çürütmeyi mi daha iyi yaparsın yoksa iyi argüman mı sunarsın? Her şey bir yana rahat ol tane tane ve anlamlı konuş. Kağıttan okuma, rahat ol ve heyecan yapma. Verilen konuyu önce çok geniş olarak bir düşün sonra aklına gelenleri yaz anahtar sözcükler şeklinde.

"İnsanlar Teknoloji Olmadan Daha Mutluydular". Yani jüri olacak o yüzden gerçek münazara olacağını tahmin ediyorum. Konu aslında basit, araştırması da kolay olabilecek bir konu. Konu hakkındaki düşüncelerin nedir ?

Bizde buna benzer bir münazara yapmıştık. Siz hangi tarafsınız? Eğer teknoloji olmadan daha mutluyduları savunacaksan radyasyon, teknolojinin insanı hareketsiz bırakması sonucu oluşan hastalıklar, insanların teknolojiye bağımlı hale gelmesi söylenebilir. Eğer teknolojiyi savunacaksan teknolojinin kolaylıklarını, oyun evrenini, ve insanların duygularını dile getirebildiklerini söyleyebilirsin. Özellikle teknolojinin kolaylıklarına yaşlı bir çiftin internetten sipariş verilmesi söylenebilir.

Bu arada münazaraların türleri vardır. Parlementer en sevdiğimdir. Hükümet ve muhalefet vardır. Ve bunlarda açılış ve kapanış olarak ayrılır ve 4 grup olur. Hepsi birbiriyle yarışır. 2 hükümette 2 muhalefette rakiptir. En eğlenceli ve heyecanlı geçen türdür bence.

Teknoloji olmadan daha mutluyduk tarafındayım. Verdiğin örnekler çok yardımcı olur. Kafamda bir başlangıç oluştu. Son yazdığın hakkında bir bilgim yok. Yani bize sadece konu verildi ve çalışmamız söylendi. Eğer öyle bir şey olsaydı söylerlerdi. Eğer öyle bir şey yoksa yine de açılış ve kapanış yapmama gerek olur mu ki ?

Açılış ve kapanış farklı gruplardır. Ve her grubu 2 kişi oluşturur. Türler çok farklı ama sizin lise tarzı olur büyük ihtimal. 2 grup olur 3 er kişilik. Münazarada bir kişi bir defa konuşabilir soru sorma hariç bir daha konuşamaz. Bu arada konuşmaya kaç argüman sunacağını ve argüman başlıklarını söyleyerek başlarsan daha iyi olur. Konuşmanın sonunda da söylediklerini özet geçmek jürinin söylediklerini tam olarak anlamasına yardımcı olur.

Merhaba. Bu konuda benim de eklemek istediğim birkaç şey var :)

Dolaysız, sade ve anlatmak istediğin konuya uygun cümleler ve kelimeler seçmeye çalış. Yani kurduğun cümleyi düşündürüp ana noktanın kaybolmasına izin verme. Fazla atak veya agresif bir üslup takınma kesinlikle. Bu, argümanının karşı argüman karşısında yetersiz olduğu izlenimini oluşturur. Yani bilgi eksiğini üslupla giderdiğine yönelik bir izlenim bırakır ki bunu istemeyiz. Ayrıca yine karşı argümanı doğrudan çürütmek yerine ılımlı alternatifler sunup kendi noktanın doğruluğunu kanıtlamaya çalış. Düşünceni desteklemeyen taraftarları tamamen kaybetmek yerine, düşünmeye sevk edip sana katılma ihtimalini arttırmış olursun. Genellemeci, basmakalıp örneklerle değil, daha çok bilimsel verilerle konuda ilerlemeye çalışman yararına olacaktır. Başarılar.

Öncelikle arkadaşlarında belirttiği kağıttan okuma, anlatımın sade ve akıcı olsun. Kendi konuna zaten çalışmak zorundasın ancak karşı tarafında konusunuda iyi bil ve onlara verebilecek cevabın olsun.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı