Mütercim-tercümanlık biter mi?

Ayberk_asd

Picopat
Sosyal medyada görüyorum, çoğu dil öğrencisi tercümanlık bitmeyecek, hatta yapay zeka ile daha da kolaylaşacak diyor. Dil öğrencisi olmayanlar da tercümanlık biter diyor. Hangisine inanacağımı bilmiyorum. Sizin fikriniz nedir?

Sadece fikrim bir öngörüm değil dil alanındaki sektörün şu anki iş durumuyla ilgili bilgim yok;

Olası bir tercüme hatasında suçu yapay zekaya yıkamazsınız ki. Yeminli tercümanların var olmasının sebebi biraz bu. İşveren suçu sana yıkabileceği ve senin bunun bilincinde olduğun için işini düzgün yapma zorunluluğunda olduğunu biliyor.

Ama işte çok resmi işlerde yeminli tercümanlıkta var bu, düz tercümanlık biter mi evet biter orası kesin. Üstelik kaç tane resmi yeminli tercümana ihtiyaç olacak, piyasadaki boştaki eleman sayısı kadar ihtiyaç olmayacağı da kesin

Yani yapay zeka tercümanlık yapmaya başlarsa zaten bu işi çok iyi yapanlar dışında insana talep kalmaz niye ona para ödesin ki? Talep olmayan yerde ne para vardır ne de iş.

Edebi eser çevirmenliğini yapamaz yapay zeka ne kadar gelişirse gelişsin o olmaz. Fakat zaten halihazırda tonla çevirmen, tercüman vesaire varken sizin sonradan gelip onların arasından sıyrılıp da sektörde sivrilmeniz çok zor olacaktır.
Doğru bu açıdan da mantıklı.

Nasil bir tercuman olacaginiza bagli. Edebi eser tercumanligi veya tur cevirmeni olacaksaniz bunlarin bitmesi pek kolay degil gibi. Zira bir tarafta sadece iyi ceviri yapabilmenin yaninda baska meziyetler de devre giriyor, diger tarafta insanlarla daha birebir anlatimin ve etkilesimin oldugu bir meslek var. Ancak standart duz cevirmenlik bitecek gibi gorunuyor evet.

Çevirmen fazla evet ama benim çeviri yapacağım dilde fazla tercümanlar olmaz diye tahmin ediyorum. Çince ve Rusça düşünüyorum. Yanında bu bildiğim dilleri özel ders olarak versem bence geçinebilirim.

Çeviri programları yaygınlaşmaya başladığında da tercümanlara ve dil bilenlere gerek kalmayacağı söyleniyordu. Kısacası, insana her yerde ihtiyaç olur. Makineler hiçbir zaman için insanın yerini tutmaz bilgi isteyen işlerde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…