Müzik Uygulaması İçin Dil Önerisi

Makaleler
6
Yer
İstanbul
Var olan uygulamalar isteklerimi tamamen karşılamadığı ya da karşılayıp çok fazla ekstra (kullanmayacağım) içerik barındırıp ücretli olduğu için kendi uygulamamı yapmaya karar verdim. Basit seviyede Python ve iyi derece C/C++ biliyorum. Bildiğim kadarıyla bunlarla adam akıllı bir şey ortaya çıkmaz. Çıkarsa da alışılan bu değil, kaşınmaya gerek yok.
Mobil uygulama alanına yönelmiyorum. Bu yüzden ileriye dönük olması çok da önemli değil. Ama uygulamaya sonradan çeşitli özellikler ekleyebilmek isterim. Anladığım kadarıyla Flutter, Kotlin ve Java çok kullanılıyor. Hangisini kullanmalıyım? O dilin düzgün eğitimini veren bir yer önerir misiniz?
Uygulama çok karışık olmayacak. Aklımda olanlar: Büyük resimli şekilde görebilme. Ufaltıp görebilme (YouTube mobildeki gibi). Resim ekleme. Sanatçı, albüm, şarkı adı gibi özellikleri ekleme. O özelliklere göre sıralayabilme. Çalma listesi oluşturabilme. Şarkı sözü görebilme. Sözleri kendim ekleyeceğim. Olabilecek hataları telefon üzerinden de düzenleyebilmeliyim. Bu tip şeyler. Ekleme dediklerimi düzenleme olarak da düşünebilirsiniz.

Konuya hakim değilseniz lütfen bir şey yazmayın. Bu gözler ne zaman birisi dil önerisi istese 57 kişinin Python yazdığını görüyor. Onu yazanların yarısından fazlasının kayda değer bilgisinin olmadığını düşünüyorum. Onlardansanız, konuyu görüp cevap yazmama gibi bir seçeneğiniz var. Lütfen onu kullanın.

@Ellie Williams oynatıcı şeklinde. Yerel olacak. Asıl olayı şarkı sözleri ve arayüzdeki detaylar olacak. Onun dışında çoğu uygulamada bulunabilecek özellikler.
O zaman C# veya C++ fazlasıyla işinizi görecektir diye düşünüyorum. Windows'da yapacaksanız düzgün bi' arayüz yapabilmek için zaten bunları kullanacaksınız. İsterseniz birkaç dil de entegre edebilirsiniz içine, size kalmış, nasıl kolayınıza geliyorsa.

Android telefonuma yapmak istiyorum. Hangi kütüphaneyi/kütüphaneleri kullanacağımı bilmiyorum. İnternete bulduğum kaynaklar çok eski. Güncel, düzgün bir şey arıyorum. C++'ta bile 10 yıl önce yazılmış kod ile bugün yazılan kod arasında çok fark varken Android platformunda dağlar kadar fark vardır.

Mobil uygulama alanına yönelmeyeceğim deyince bilgisayar uygulaması yapacağınızı düşünmüştüm.

Android yapacaksanız tabi ki Java kaçınılmaz. Ama kütüphane konusunda hiçbir fikrim yok.
İsterseniz işinize yarayacağı kadar, basit bir kütüphane oluşturabilirsiniz kendiniz.

Veriler için sınıflar oluşturacağım zaten. Bahsettiğim şey arayüz oluşturma, geçiş efektleri, verileri listeli şekilde sunma gibi şeyler. Ve belki de en önemlisi önce Java öğrenmeliyim. Onu nereden öğreneceğim?

@76087, @bitwise, @detista, @Alpha Centauri, @Kerem00, @The Anorak, @ihydrogeni ve @Ribozom; düşüncelerinizi, tavsiyelerinizi bekliyorum. Sanırım programlama kısmına açmadığım için görmediniz. İkisi arasında kaldım ve bu daha mantıklı geldi.

@Vavien. Android için yazacaksan script diller, Java, C/C++, C# kullanabilirsin. Tabii C/C++ seni daha fazla zorlar o bakımdan, cross-compiler(arm-linux-gcc) kullanabilirsin bunun için. Visual Studio üzerinde C# cross kullanabilirsin aynı şekilde. Ya da Java olarak Android uygulaması da yazılabilir.
Bana kalırsa script dillerinin birisi ile CSS kullanarak yazman olur, düşüncem bu yönde. Baktın sarmadı Java'dan devam et.

Etiketlenmişim, teşekkürler ancak Android fazla bilgim olmayan bir alan. 🙂

Zamanında basit için için birkaç uygulamam olmuştu. Onlar için gerekli giriş bilgilerini Bilgisayar Kavramları (Şadi Evren Şeker) adlı kanaldan öğrenmiştim ki bence anlatımı ve verilen bilgiler güzel. Geri kalanı araştırma, özellikle direkt şuradan gerekli şeyleri öğrenip uygulamıştım:

Az çok C# bilmeme rağmen Xamarin kullanmaktansa direkt Java biraz Java öğrenip kullanmıştım ben. Java ya da Kotlin ile direkt çalışmak daha rahat geliyor bana.

Dediğim gibi pek bilgim yok, ancak giriş seviyesi biliyorum mobil dediğim gibi. Arkaplanda dönecek müzik çalma ve Ses işlmeleri

Daha gecen gun benzer bir sey yaptim.
Benim tavsiyem React-Native.

Javascript, C/C++ ailesi bilen birine yabanci degil, zaten istedigin seyler React ile yapilabilecek seyler.

Buradaki puf nokta su, eger medya dosyalarini kendin calmayacaksan, codec encoding, streaming vs gibi low level isler yapmayacaksan IOS ve Android de default sunulan media player yeter de artar.

Yani Apple icin bu: Apple Developer Documentation
Android icin bu: https://developer.android.com/reference/android/media/MediaPlayer

RN de zaten arka planda bunlari kullaniyor.

Anladigim kadariyla kendi yukledigim muzik dosyalarindan playlist olusturma, kapak gosterme, search , calma, shuffle vs yapacaksin. Bu dediklerinin tamami icin RN uygun. Ustte verdigim paket online streaming de yapiyor. Kendi sunucumu kurayim, oradan streaming yapsin sarki local library de yoksa gibi fikirlerin varsa da destekliyor.

Kotlin + Android de olur ama bence Android'in tipsiz UI gelistirme proseduru yerine RN yi sahsen tercih ederim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı