Muhabbet kuşu aldıktan sonra ne yapılmalı?

Arkhelly

Centipat
Katılım
19 Haziran 2021
Mesajlar
94
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Başlıkta yazdığım gibi 0-3 aylık muhabbet kuşu almak istiyorum ama daha önce hiçbir evcil hayvan tecrübem olmadı aldığım gibi onu eğitmeye ve kafesin büyütmeye mi başlamalıyım yoksa aşı maşı bir şeyler var mı? Bir de dediğim gibi bilgim yok bazı ilanlarda fiyat yok sahiplendirme yazıyor bu ücretsiz demek mi oluyor? Ayrıca almamı önereceğiniz başka bir kuş türü var mı hem tatlı olan hem de bakımı kolay olan.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fiyat yok ise sahiplendirmedir evet. Çok düşük ihtimal kafes ve oyuncakların parasını alırlar sadece. Bazıları sadece kuşu da verebiliyor.
Aldığınızda ilk 2-3 hafta kafesinde dursun, evin ortamını kafesinden izlesin. Hemen salarsanız korkabilir, sizden uzaklaşabilir. Elinize gelmesi için aceleci davranmayın. Söylediğim zaman geçtikten sonra elinizi kafese sokup elinize bir süre alıştırabilirsiniz. Elinizin üstüne konarsa çok daha iyi, hiçbir şey yapmadan bir süre sadece öyle vakit geçirin. Yakalamak için ısrarcı olmayın, ani hareketlerden mümkün olduğunca kaçının. Zamanla alışacaktır.
Jumbo tipi muhabbet kuşları diğerlerine göre biraz daha tüylü oluyor, iri gözüküyor. Benim daha çok hoşuma giden bir tür. Genel olarak aynılar zaten muhabbet kuşları. Kuşun psikolojiisne ve karakterine göre davranışları değişebiliyor tabii ki.
Muhabbet kuşlarının bildiğim kadarıyla bir aşısı yok. Sadece vitamin ve destekleyici ürünler satılıyor pet shoplarda. Genelde suyuna birkaç damla katılarak veriliyor. Çok uzun süre kullanılan bu ürünlerin fiyatları seneler önce 5-10 liraydı. Şu an durum nedir bilmiyorum. Muhabbet kuşları bakımı kolay, masrafsız evcil hayvanlardır.
Kafesi çok ufak olmadığı halde büyütmeniz şart değil. Eğer zamanla size alışıp istediğiniz zaman kafese girer çıkar hale gelirse kafesin bir önemi kalmayacak zaten.
 
Kuş tamamen şans işi. Alacağınız kuşun hasta olup 1-2 günde ölme ihtimali bile var.

  • Öncelikle kapı pencerelerin kapalı olmasına dikkat edin, kaçmaya meyilliler.
  • Kafesi büyütmenize gerek yok. Temiz olması yeterli.
  • Kafesinde gaga taşı olsun mutlaka. Suluk da şu şekilde olsun. Geniş ağızlı olanların içine pisleyebiliyor.
1629269191407.png


  • Aşısı yok. Sakın muhabbet kuşunu yıkamayın. Ona yıkanabileceği bir ortam sağlayın, kendi yıkansın. Biz şu tarz bir şey almıştık.
1629269289501.png


Bunun küçükleri var. Su sürekli devirdaim olmalı. Kafesin dışında olsun ama kuş, bunun yerini bilsin.
  • Kendisini yalnız hissetmemesi adına ayna alabilirsiniz kafese. Ayna olunca konuşmuyor diyenler var ama bizim 12 yıl yaşayan kuşumuz aynaya rağmen selam bile veriyordu bize. 🙂
  • Mama kaliteli olsun. Mama kabının üstü şu şekilde kapalı olsun.
1629269438167.png


Bunların dışında en önemli şey ise kuşun cereyanda kalmamasıdır. Çok hassas hayvanlar ve çabuk hastalanıyorlar.

Eğitmek için ise önce elinize alışması lazım, sizi tanıması lazım. Kuşlar karanlık olduğunda öğrenmeye daha çok meyilliler. Konuşturmak için karanlık ortamı tercih edebilirsiniz.
 
Size de zahmet verdim özür dilerim ama ailem evde kuş beslememe izin vermiyormuş ama yardımlarınız için teşekkürler bir başka arkadaşımın işine yaradı.
 

Geri
Yukarı