Muhabbet kuşu nasıl bakılır?

Noone0000

Yoctopat
Katılım
15 Nisan 2024
Mesajlar
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Bir tanıdığımın kuşunu sahiplendim. Tam yaşını bilmiyorum ama yavru değil. Nasıl bakabilirim? Mama su işlerini biliyorum. Kafesinde alttan çekmeli hazne var oradan dışkılı olan peçeteleri alıp yenisini koyuyorum. Bunlar dışında neler yapmam gerekir? Kaç kere veterinere götürmem gerekir? Nasıl hasta olduğunu anlarım ve evde yalnız bırakmam sorun olur mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Veterinere sağlık sorunları dışında götürmenize gerek yok. Hasta oldukları zaman kusarlar, dışkıları ihsal gibi olabilir. Halsiz olurlar, uyurlar.

Tırnak kesimi beceremem derseniz veterinere götürebilirsiniz. İlgi ister, çok uçurmazsanız hem kilo alır hemde kanatlarını açmadığı için uçmayı çok beceremez.

Uzun süreli vadede evde bırakmak hayvanın psikolojisini etkiyelebilir. Arkadaş almanız daha iyi olur. Çiftleştirmek isterseniz karanlık bir odada olmalı, eşi yaşıtı olmalı. Kuş çifleştirmek için tahtadan minik yuvalar olur. O tarz yuvalar kullanabiliriz.
 
Suyunu her gün değiştirin. Kuşu salın uçsun. Sevin ilgi gösterin. Dişi de olsa erkek de olsa konuşun. Sesinizi öğrensin sıcaklığınıza alışsın. Tahta tünek kullanın ki tırnaklarını ve gagalarını törpüleyebilsinler. Kafesin altı umarım ızgaralıdır. Bazen düşen yemleri yicez diye dışkılarını da yiyolar. Mevsim geçişlerinde falan meyve verin. Elma, marul falan çok severler. Kafanıza bir şey takılırsa beni etiketleyin. Uzun süre kuş baktım.
 
Suyunu, yemini değiştirmeyi, kafesini temizlemeyi çok fazla ihmal etmeyin. Ara ara tüneklerini ocak üzerinde yakarak dezenfekte edebilirsiniz. Onun dışında gün içinde salın, oynayın, elinizden yem yesin, hatta ufak bir kaba su koyun içinde oynasın. Alışınca çok daha tatlı oluyorlar omzunuzda gezer :)
 
Mümkün olduğunca tek bırakmamaya çalışın. Psikolojik olarak kötü etkileniyorlarmış, böyle şeyler okumuştum. Tabii hiç tek kalmayacak değiller. Evimde bize 1.5 yıl önce yavru olarak gelen bir kuşumuz var ve gün içi dışarıda işimiz olunca mecbur tek bırakıyoruz. Sıklıkla sevmeye çalışın ve yüksek sesle tepki vermeyin. Dişi ise çok ısırabilir, normaldir. Hastalık durumu yukarıda açıklanmış. Sert tüylerini elinizle açın, onlar yeni tüyler ve kapsülünden çıkmayınca rahatsızlık veriyor onlara galiba, elinizle minik minik ovalayınca açılıyorlar.
 

Geri
Yukarı