Muhtar yeşil pasaporta tabii mi?

SamiK

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
öğrenci
Merhaba Technopat ailesi,
Bu yıl arkadaşlarla pasaport almaya karar verdik. Yeşil pasaporttan yararlanmak için memuriyet şartını sağlayıp sağlamadığını netleştiremediğimiz bir husus var. Şimdi 1. derece yakını muhtar olan birisi yeşil pasaporttan yararlanabiliyor mu? Muhtar'ın kademesi memuriyeti konusunda net bir bilgiye erişemedik. Bu konuda bilgili olanlar yol gösterirse işlerimizi çok kolaylaştırmış olur. Sağlıklı günler diliyorum.

5682 sayılı Pasaport kanununda "Hususi Pasaport" olarak geçen yeşil pasaport belirli kamu görevlileri ve devlet memurları gibi özel bir grup için verilir. Bu gruplar kanunun 14.maddesinde sayılmıştır:

A) Hususî damgalı pasaportlar;

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

442 Sayılı Kanun'un madde 10/2 ise muhtarın devlet memuru olduğu hükmü amirdir.

Bu kanunlara göre muhtar kamu görevlisidir. Ancak muhtarların hususi pasaport alabilmesi konusu tartışmalı olduğu gibi uygulamada alamadıkları bilinmektedir. Her ne kadar kanunda devlet memurudur ibaresi geçse de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmadıkları bilinir. Dolayısıyla pasaport verilirken de bu kanun esas alındığından kanunda merkez teşkilata bağlı olan valiler kaymakamlar sayılırken muhtarlar belirtilmemiştir. 5510 sayılı kanuna göre de emekli sandığı değil bağ-kur sigortalılardır. CHP'li milletvekilleri bu konuda önerge vermişlerdir ancak yasallaşmamıştır. Sonuç olarak, muhtarların sadece pasaport konusunda değil devlete karşı memur gibi sorumlu oldukları ancak imtiyazlar konusunda devlet memurları gibi faydalanamadıkları da görülmektedir.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı