Rehber Multipl Skleroz MS nedir?

Yardımları ve hastalık sürecini benimle paylaştığı için @487218 Özgür hocama teşekkürlerimi ileterek başlıyorum.

MS nedir?
Multipl Skleroz (MS), merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen kronik, otoimmün bir hastalıktır. Vücudun savunma sistemi, sinir liflerini koruyan miyelin kılıfına hata ile saldırır. Bu saldırı sonucunda sinir iletimi kesintiye uğrar ve vücut ile beyin arasındaki iletişimde aksamalar meydana gelir.
MS Belirtileri (Semptomlar)

MS belirtileri genellikle aniden ortaya çıkan "ataklar" şeklinde veya zamanla yavaş yavaş gelişen şikayetler olarak görülür.
1. Duyusal ve Fiziksel Belirtiler
Yorgunluk (Halsizlik): En yaygın belirtidir. Dinlenmekle geçmeyen, "MS yorgunluğu" olarak bilinen yoğun bir bitkinlik halidir.
Uyuşma ve Karıncalanma: El, kol veya bacaklarda "iğne batması" hissi veya duyu kaybı.
Denge ve Yürüyüş Bozuklukları: Yürürken sendeleme, koordinasyon kaybı veya baş dönmesi.
Kas Sertliği (Spastisite): Kaslarda istemsiz kasılmalar ve hareket kısıtlılığı.
MS Kucaklaması: Aniden gelen nefes darlığı, göğüs sıkışması, göğüs kafesinde hissedilen ağrılardır.
İnce Motor Beceriler: Yazı yazarken duraksama, yazamama. Aynı kelimeyi defalarca yazma.

2. Görme Bozuklukları

Çoğu zaman MS'in ilk belirtilerinden biridir:
Bulanık görme veya çift görme.
Optik Nevrit: Genellikle tek gözde oluşan ağrılı görme kaybı. Sinüslerde hissedilen ağrı.

3. Bilişsel ve Duygusal Değişimler
Bilişsel Sis: Odaklanma güçlüğü, kelime bulmada zorluk veya kısa süreli bellek sorunları.
Duygudurum Değişiklikleri: Kaygı, depresyon veya kontrol edilemeyen gülme/ağlama krizleri.

4. Diğer Yaygın Belirtiler
Lhermitte Belirtisi: Baş öne eğildiğinde sırttan aşağı inen elektrik çarpması hissi.
Isı Hassasiyeti (Uhthoff Fenomeni): Vücut ısısı arttığında (sıcak banyo, egzersiz) belirtilerin geçici olarak kötüleşmesi.
Mesane ve bağırsak kontrolünde yaşanan sorunlar.

Nasıl davranılmalı?
Öncelikle nöroloji doktoru ya da MS hastası değilseniz anlama gibi bir çabaya başvurmayın.
Dışarıdan gözüktüğü ile alakası yok durumun.
Bir MS hastasını ancak, uzun süre MS tedavisi yapmış bir doktor ya da bir MS hastası anlayabilir. Aniden yaşanan yorgunluklar, duygu durum bozuklukları vs. anlatılmaz yaşanır hadiselerdir.
Sadece kibar olun. Konuşmak gibi bir isteği olmayan kişiye boş yere kendini yormasına izin vermeyin. " Ben seni anlarım " falan gibi laflar kullanıp onu yormayın.

MS olan birini nasıl görmelisiniz & genel yorum
MS olan birinin isteklerini yerine getirmeye çalışın. İç dünyamızda çok savaş veriyoruz kendimizle.
Moral bizi en çok düzelten şeylerden birisi. Moral düşüklüğü atak tetiklenmesine yol açabiliyor. Deli değiliz. Sadece her zaman zor zamanlar geçiriyoruz.
Genellikle kişilik olarak içe kapanık (introvert) dediğimiz kişilerdeniz.

MS'den şüphe duymalısınız!
En ufak belirti hissediyor ya da gözlüyorsanız bir kişide veya kendinizde. Direkt olarak MR vermeye çağırıyorum sizi.

Ben nasıl MS tanısı aldım.
Eylül ayında aşırı bir göz seğirmesi sonucu, acile gittik. Difüzyon MR verdim ve servise yatırıldım. Sonrasında kontrast MR verdim ve MS olduğum anlaşıldı.

Kendimde olan semptomlar:
Lhermitte, ince motor beceriler, bilişsel sis, duygu durum bozukluğu, optik nevrit, sürekli yorgunluk.

Sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı