Mun programına katılmak

nickbender14

Hectopat
Yer
Nigerian
Merhaba arkadaşlar. Şu an 9. sınıfım ve bizim lise 2024 yılına birmun programı hazırlıyor ve ben de katılacağım. Herhangi bir İngilizce seviyem yok ama akıcı olmasa da ingilizceyi iyi bir şekilde anlayıp konuşabiliyorum sizce yeter mi? (hiç kursa gitmedim)

Oraya gidince süreç nasıl işliyor? Simülasyon olayı nedir ve orada kalıyor muyuz? Beni aydınlatabilirseniz mutlu olurum. (Antalya'da yaşıyorum)

Merhaba arkadaşlar. Şu an 9. sınıfım ve bizim lise 2024 yılına birmun programı hazırlıyor ve ben de katılacağım. Herhangi bir İngilizce seviyem yok ama akıcı olmasa da İngilizceyi iyi bir şekilde anlayıp konuşabiliyorum sizce yeter mi? (hiç kursa gitmedim)

Oraya gidince süreç nasıl işliyor? Simülasyon olayı nedir ve orada kalıyor muyuz? Beni aydınlatabilirseniz mutlu olurum. (Antalya'da yaşıyorum)

Bizde de var. Klüpler çok önemsenmemeli bence. Bazı öğrenciler saatlerce derslere girmeyip bunlara uğraşıyor. Uluslararası konuların ele alındığı bir yer. Herkesin İngilizcesi kötü zaten. Katıl, zararı olmaz.

Katıldığın MUN'e göre değişir İngilizce gerekliliği. Eğer aksi belirtilmemişse Türkçe yapılacaktır zaten, o yüzden pek bir önemi yok seviyenin.

Amaç Birleşmiş Milletleri birebir simüle etmek. Çalışmadan araştırmaya, toplantılardan konuşmaya ciddiyet sergilenir; sanki gerçekten Birleşmiş Milletler kürsüsüne çıkılacakmış da orada fikir savunacakmışsın gibi davranır herkes, senden de bu beklenir. Bir nevi roleplay kısaca. Hem herkes bir fikir ediniyor, hem kaynaşılıyor hem de rol yaparak eğleniliyor.

Ortaya bir ya da birkaç konu atılır veya herkes kendi konusunu belirler. Gruplar(ülkeler) halinde bu konular üzerine araştırmalar yapılır ve her bir grup konuyla ilgili kendi çözümünü sunar, konuşmasını yapar. MUN bittikten sonra eğlence düzenlenir ve herkes dağılır.

Katıldığın Mun'e göre değişir İngilizce gerekliliği. Eğer aksi belirtilmemişse Türkçe yapılacaktır zaten, o yüzden pek bir önemi yok seviyenin.

Amaç birleşmiş milletleri birebir simüle etmek. Çalışmadan araştırmaya, toplantılardan konuşmaya ciddiyet sergilenir; sanki gerçekten birleşmiş milletler kürsüsüne çıkılacakmış da orada fikir savunacakmışsın gibi davranır herkes, senden de bu beklenir. Bir nevi roleplay kısaca. Hem herkes bir fikir ediniyor, hem kaynaşılıyor hem de rol yaparak eğleniliyor.

Ortaya bir ya da birkaç konu atılır veya herkes kendi konusunu belirler. Gruplar(ülkeler) halinde bu konular üzerine araştırmalar yapılır ve her bir grup konuyla ilgili kendi çözümünü sunar, konuşmasını yapar. Mun bittikten sonra eğlence düzenlenir ve herkes dağılır.

Kaç gün sürüyor bu program ve smilasyon olayı nasıl oluyor? 2024'te hazırlancakmış bizimki fakat smilasyon yakın zamanda olacak diyorlar anlamadım. Diyelim ki Antalya içerisinde düzenlendi bu program, eve gidiş geliş oluyor mu 3-4 gün olursa, ya da oteldemi kalıyoruz bu süreçler nasıl işliyor? Bir de sertifika işleri nasıl yürüyor? Sicilimize büyük bir yararı oluyor diyordu bizim hocalar.

Bizde de var. Klüpler çok önemsenmemeli bence. Bazı öğrenciler saatlerce derslere girmeyip bunlara uğraşıyor. Uluslararası konuların ele alındığı bir yer. Herkesin ingilizcesi kötü zaten. Katıl, zararı olmaz.

Evet büyük ihtimal ile katılacağım teşekkürler fikrin için üstteki soruları yanıtlayabilirsen çok iyi olur eğer deneyimlediysen 😀

Şu an YKS'ye hazırlanıyorum ve lise yıllarımda katılmadığım için çok pişmanım. İllaki senden çok daha iyi ingilizce konuşanlar olacaktır sen hazırlanma sürecinde sıkı çalış kaybedebileceğin bir şey yok.

Simülasyon dediği role girme olayı olsa gerek, hazırlıklar başlanacak kısaca. Yönetim kadrosu size anlatır neyin nasıl olacağını. Birkaç güne olup bitecek bir oluşum değil bu; uzun süren ve ciddi paralar, zamanlar harcanan, sponsorlar falan tutulan etkinlikler bunlar.

Bir yerde kalma olmaz, lisede o kadar büyük bütçeli bir şey olacağını sanmam ancak bir konferans salonu tutulur, yeme-içme karşılanır. Okula kolayca gidip gelinebilecek mesafede olur ki millet sıkıntı çekmesin.

Faydası sana, eğleniyorsun, biraz da bir şey katarsın kendine hem sosyallik açısından hem de konuşmalardan. İş dünyası adına konuşayım; ne benim ne de arkadaşlarımın MUN sertifikalarının şu ana kadar CV'de bir işe yaradığını görmedim açıkçası. İleride ERASMUS+ olur, ECS gibi gönüllülük etkinlikleri olur, bunlara katılacaksan işine yarar belki.

Sütlü çay içeceğin ilk yer olur kesin. Sabah takım elbiseni giyip normal okuluna gidersin, oradan servisle geçersiniz ayarlanan otel ya da kongre merkezi yerine.

MUN'da komiteler, yani konu başlıkları olur. 4 komite var diyelim, komitelerden biri İran ve Irak Savaşını ele alan bir örnek olsun. Bu başlık altında Birleşmiş Millet ülkelerinden birer kişi olacak ve konuyu sanki gerçekten uluslararası toplantı yaparcasına konuşuyorsunuz. 40 ülkeden birer delege dediğimiz temsilciler oluyor ve konuyu ele alanlar bu kişiler.

2024'ün hangi ayında yapacaksınız bilmiyorum ama tarih yaklaşırken senin hangi ülkeyi temsil edeceğin ve hangi konuda olacağını sana okuldaki İngilizce öğretmenin söyleyecek. Mesela İran Irak Savaşı konusunda Belçika'yı temsil edeceksin, sana bu çıktı diyelim. Senin araştırman için birkaç haftan, ayın olacak. Bu süre boyunca Belçika'nın bu konuya zamanında nasıl yaklaştığını, ne yaptığını, konuya neler yapabileceğini araştırıp o ülkeyi temsil edercesine davranacaksın.

Kabaca anlatmaya çalıştım, çok zevkli aktivite, bizimki tamamen İngilizceydi, Türkçe konuşmak yasaktı toplantılar boyunca, mola ve eğlence vaktinde tabii ki Türkçe konuşuyorduk.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı