V25.1'de MUX Switch bulunuyor. MUX Switch'i açmanın laptopa hiçbir zararı yoktur. Sadece pilde kullanıldığında pilin daha kısa sürede bitmesine neden olur? Prizde iken daha fazla elektrik çeker bu da faturaya etki eder. Ama edeceği 3-5 liradır en fazla.![]()
Ömrünü azaltmaz. Evet hem 25.1 hem de 25.1. 1 modellerinde MUX Switch var ben 25.1 kullanıyorum. MUX kapatmak batarya tasarrufu gibi bir şey benim için.
Şimdi batarya şu mantıkta çalışır: Prize takılı iken elektriği prizden çeker. Pili kullanmaz. Ancak pil sağlığı açısından sürekli %100'de tutmayabilir. Modern laptoplarda %99 kullanılabilir (prize takılı) gibi ibarelere görebilirsin. Hatta bu %90'a kadar düşebilir her açıp kapattığında. Sonra %100'e şarj eder. Bunun sebebi, pili sürekli %100'de tutarak hamlanmasını önlemektir. 3-4 haftada bir deşarj etmeyi dde tavsiye ederler. Ancak her şeyde olduğu gibi pilin de bir ömrü vardır. Örneğin, 500 dolum ömrü varsa 500 dölümde pil tamamen ölür. Sürekli prizde kullanmak pil ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Ancak gene de 10-15 yıl gitmez. Dediğim gibi, dolum miktarı olsa da onun da bir ömrü var.Peki diyelim ki ben 4 yıl boyunca prizde MUX açık şekilde kullandım. Sonrasında MUX Switch kapattıktan sonra bataryada bir fark olur mu yani daha az süre mi dayanır.
Sorun pilin yapısındaki kimyasallar. Bunlar ömürlerini doldurduklarında senin pili ne kadar kullandığının önemi kalmaz. Pil ömrü konusunda da bir fark olacağını sanmıyorum.Peki diyelim ki ben 4 yıl boyunca prizde MUX açık şekilde kullandım. Sonrasında MUX Switch kapattıktan sonra bataryada bir fark olur mu yani daha az süre mi dayanır?
Şimdi batarya şu mantıkta çalışır: Prize takılı iken elektriği prizden çeker. Pili kullanmaz. Ancak pil sağlığı açısından sürekli %100'de tutmayabilir. Modern laptoplarda %99 kullanılabilir (prize takılı) gibi ibarelere görebilirsin. Hatta bu %90'a kadar düşebilir her açıp kapattığında. Sonra %100'e şarj eder. Bunun sebebi, pili sürekli %100'de tutarak hamlanmasını önlemektir. 3-4 haftada bir deşarj etmeyi D'de tavsiye ederler. Ancak her şeyde olduğu gibi pilin de bir ömrü vardır. Örneğin, 500 dolum ömrü varsa 500 dölümde pil tamamen ölür. Sürekli prizde kullanmak pil ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Ancak gene de 10-15 yıl gitmez. Dediğim gibi, dolum miktarı olsa da onun da bir ömrü var.![]()
Sıkıntı olmaz, zararı yok.Yani ben bilgisayar alıp 4 yıl MUX'ta kullanıp MUX'u kapatıp üniversite için dizüstü olarak kullanmaya başlayınca bir sıkıntı olmaz mı? Aynı zamanda MUX'u hep aç kapa yapmak zararlı mı?
Sıkıntı olmaz ama ne kadar verimli kullanırsanız kullanın 4 yıl sonra bataryası asla aldığınız zamanki gibi olmayacak ben olsam 4 yıl sonra batarya değiştirirdim çok da zor ve masraflı değil gene de ihtiyacınıza göre her ne kadar süresi düşse de size yeterli bir süre çıkartabilir.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.