Nano IPS Teknolojisi Nedir?

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Nano-IPS-Nedir.jpg

Nano IPS teknolojisi nedir, Quantum Dot ile farkı var mıdır? LG’nin Nano IPS teknolojisi, IPS panele sahip bir ekranın LED arka ışığına uygulanan nanopartikülleri baz alır. Bu parçacıklar, IPS panele sahip bir ekranın renk gamını artırmak için, ışığın aşırıya kaçan dalga boylarını absorbe eder. sRGB renk alanının yaklaşık %100’ünü kapsayan standart IPS ekranlara kıyasla Nano […]

Devamı: Nano IPS Teknolojisi Nedir?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Siyahlar önemli. Siyah bir sahnede parlaklık görmek moralimi bozuyor. O yüzden VA panel diyorum. TN paneller, aynı tazeleme hızı ve titreşim engelleme, mavi ışık filtresi gibi özelliklere sahip VA panellerden daha pahalı olmaya başladı. E-sporcuların yüzünden olsa gerek.

Siyahlar önemli. Siyah bir sahnede parlaklık görmek moralimi bozuyor. O yüzden VA panel diyorum. TN paneller, aynı tazeleme hızı ve titreşim engelleme, mavi ışık filtresi gibi özelliklere sahip VA panellerden daha pahalı olmaya başladı. E-sporcuların yüzünden olsa gerek.

240-280 Hz Panel bakıyorum ve TN fiyatları gerçekten üzüyor beni. ''Ucuz'' modeller var fakat yüksek yenileme hızının yanında düşük gecikme olmazsa ghosting tarzı sorunlar oluyor, çekilir çile değil.

Yine de, yüksek renk doğruluğu ve kararlılığı gerektiren uygulamalarda IPS daha önce çıkıyor.

IPS, gelişmekte olan bir teknoloji. Akabinde OLED ekranlar da bir alternatif, tabii gelişmeleri lazım.

TN panel devri bitti zaten, bana göre. Bir oyuncu için günümüzde en ideal panel VA artık.

Yine de, yüksek renk doğruluğu ve kararlılığı gerektiren uygulamalarda IPS daha önce çıkıyor.

IPS, gelişmekte olan bir teknoloji. Akabinde OLED ekranlar da bir alternatif, tabii gelişmeleri lazım.

TN panel devri bitti zaten, bana göre. Bir oyuncu için günümüzde en ideal panel VA artık.

TN panelin en "meta" olduğu dönemlerde VG248QE almıştım. Monitör tam bir "frankenştayn canavarı" desem yeridir. Renk profili ve kalibrasyon yapmadan gerçekten kötü renklere sahip. ASUS'un kendi sitesinde mükemmel bir renk profili var neyse ki.

Fakat monitörün esas ilginç noktası bir üçüncü parti yazılımı ile "lightboost" teknolojisini 2D çalıştırıp sıfır ghosting ve çok düşük gecikme ile monitörü kullanabiliyorsunuz. Bir nevi 120Hz CRT panel kullanmak gibi bir tecrübe. Her şey çok akıcı, çok canlı, inanılmaz keyifli.

Fakat monitör bu modda çok renksiz ve karanlık oluyor, ayrıca 120Hz ile sınırlı. Ve ghosting/motion blur çok düşük olduğu için anlık FPS düşüşlerini çok keskin hissediyorsunuz.

Lightboost artık kullanılmıyor yeni monitörlerde fakat onun yerine ışık ve renk olarak daha kaliteli olan ULMB teknolojisi almış. Benim gözümde G-sync ve Freesync gibi teknolojilerden ziyade bu tür teknolojiler E-sporcular için daha ilgi çekici olmalı. Fakat ULMB ve Lightboost hakkında çok az tartışma görüyorum ilginç bir şekilde.

Bu arada ''sıfır ghosting'' derken kast ettiğim şey şu linkteki ufoyu tamamen net bir şekilde görebilmek:

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı