Nas sistemi mantıklı mı?

gamerlook

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, mimarlık şirketi için 4 bilgisayardan çizim, üretim bilgileri, render gibi verilerin depolanacağı bir bulut sistem oluşturmak istiyoruz. Bu noktada nas sistemi mantıklı olur mu veya başka önerebileceğiniz bir bulut ortamı var mıdır? Bizim baktıklarımız şu yönde;

Merhaba, mimarlık şirketi için 4 bilgisayardan çizim, üretim bilgileri, render gibi verilerin depolanacağı bir bulut sistem oluşturmak istiyoruz. Bu noktada nas sistemi mantıklı olur mu veya başka önerebileceğiniz bir bulut ortamı var mıdır? Bizim baktıklarımız şu yönde;

Eğer bütçe var ise SSD tercih etmelisiniz hız konusun da. Yoksa HDD de olur sıkıntı olmaz.

Bu arada 2. attığınız Hepsiburada linki sadece ünite fark etmediyseniz. İçinde diskler yok yani.

NAS sistemi her zaman mantıklıdır bence gerek depolama olsun gerek güven olsun (eğer IP leriniz güvendeyse) Kullanılabilir bir sistem güzel soğutma ve güzel disklerle sizi üzmeyecek bir ortam yaratabilirsiniz.

Eğer bütçe var ise SSD tercih etmelisiniz hız konusun da. Yoksa HDD de olur sıkıntı olmaz.

Bu arada 2. attığınız Hepsiburada linki sadece ünite fark etmediyseniz. İçinde diskler yok yani.

Nas sistemi her zaman mantıklıdır bence gerek depolama olsun gerek güven olsun (eğer IP leriniz güvendeyse) kullanılabilir bir sistem güzel soğutma ve güzel disklerle sizi üzmeyecek bir ortam yaratabilirsiniz.

Selam hocam evet 2. linkin farkındayım 4 TB falan bir depolama alanı alıp devam etmeyi düşünüyorum. Burada birkaç sorum var.
1) internet hızına göre belli olacak değil mi hızımız.
2)bir de ilk baştaki ürünü direkt alıp içinde sistem kurulu bir şekilde gelmesi mantıklı mı? 4 bilgisayara da bağlayabilir miyim ilk ürünü?

Şirket içi depolamada NAS sistemi en mantıklı olan. Bulunduğu mekanda hız internet ile değil, network ile sağlanacak. Dolayısıyla çok daha hızlı ve stabil bir depolama sağlayabileceksiniz. Dış ağa açılışta da bu sefer belirleyiciniz internet hızınız olacak ki bant genişliği isteyen bir sistemdir. 4-5 kullanıcı çok etkilemez ama aktif sayı yükseldikçe bant genişliğinin yetmediğini göreceksiniz. Genelde büyük depolama altyapılarında bu sistemlerin kendilerine dedike edilmiş birkaç network bağlantısı olur. Ama küçük ölçekte gerek yok.
4TB için en basit sistemi alıp kurulumunu yapabilirsiniz. Ama burada tecrübeniz yoksa internetten almak yerine bu işi yapan bir firmadan destek alın. Şirket içi bilgi güvenliği için de absürt uygulama kurulumu gerektiren sistemlerden uzak durun.
Eğer bağlantınız kaliteliyse bulut sistemini de düşünmenizi öneririm.

Şirket içi depolamada NAS sistemi en mantıklı olan. Bulunduğu mekanda hız internet ile değil, network ile sağlanacak. Dolayısıyla çok daha hızlı ve stabil bir depolama sağlayabileceksiniz. Dış ağa açılışta da bu sefer belirleyiciniz internet hızınız olacak ki bant genişliği isteyen bir sistemdir. 4-5 kullanıcı çok etkilemez ama aktif sayı yükseldikçe bant genişliğinin yetmediğini göreceksiniz. Genelde büyük depolama altyapılarında bu sistemlerin kendilerine dedike edilmiş birkaç network bağlantısı olur. Ama küçük ölçekte gerek yok.
4TB için en basit sistemi alıp kurulumunu yapabilirsiniz. Ama burada tecrübeniz yoksa internetten almak yerine bu işi yapan bir firmadan destek alın. Şirket içi bilgi güvenliği için de absürt uygulama kurulumu gerektiren sistemlerden uzak durun.
Eğer bağlantınız kaliteliyse bulut sistemini de düşünmenizi öneririm.
İkinci attığım ürün dediğim iş yeri için yeterli olur mu kendim kurulum yapmayı düşünüyorum. Yeterli olmaz ise kendimin kurabileceği bir ürün önerebilir misin?

İkinci attığım ürün dediğim iş yeri için yeterli olur mu kendim kurulum yapmayı düşünüyorum. Yeterli olmaz ise kendimin kurabileceği bir ürün önerebilir misin?
Sistem önerisinde bulunamam. Buradaki piyasada ucuz cihazlara baktığınızda gördüğünüz şey aslında Raspberry'den evrilerek kutulara yerleştirilmiş sistemler. Bu sistemleri kuran firmalara danışmanızı öneririm.

Sistem önerisinde bulunamam. Buradaki piyasada ucuz cihazlara baktığınızda gördüğünüz şey aslında Raspberry'den evrilerek kutulara yerleştirilmiş sistemler. Bu sistemleri kuran firmalara danışmanızı öneririm.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şu videoyu gördükten sonra kurulumu kendim yapabileceğimi düşündüm. Çokta zor değil firmayla anlaşsak çok maliyetli çıkıcak gibi bu noktada kendim kurulum yapsam neyi yanlış yapabilirim ki ?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Şu videoyu gördükten sonra kurulumu kendim yapabileceğimi düşündüm. Çokta zor değil firmayla anlaşsak çok maliyetli çıkıcak gibi bu noktada kendim kurulum yapsam neyi yanlış yapabilirim ki ?

Merhaba,
Nas sistemi aslında IP yönetme, disk adresleme ve RAID mantığını bilmekle beraber gerektiğinde Linux kodlama yapabilmeyi gerektirir. Videoyu göremiyorum ama öyle fişe takayım, 2 şifre atayım çalışsın derseniz işte o zaman harici diskten farkı olmaz. O yüzden sistemin mantığını iyice okuyun, eğer altyapının altından kalkabilirim diyorsanız kurun. 4-5 bilgisayar pek zorlu bir süreç değil. Burada size önceden de söylediğim gibi satıcılar Çin'den ne olduğu belirsiz yazılımlarla kontrol edilen Nas sistemlerini getirip satıyor. Bir bakıyorsunuz o sistem daha önce aktif edilmiş, sonra uğraşıyorsunuz. Ya da daha kötüsü yazılım desteği kalkıyor ve elinizdeki sistem ile kalıveriyorsunuz. O yüzden mantıklı olan zaten adreslemeyi kendiniz yaparak sisteme bağlayacağınız bir nas kurmak. Raspberry ile nas kurulu videolarını izleyin. Sistemin kurulum ve gerektiğinde yapılması gereken IT bakımları hakkında bilgi sahibi olursunuz. Biraz Linux ve Phyton biliyorsanız kendiniz de NAS kurabilirsiniz.
Size cihaz öneremiyorum çünkü böyle küçük cihazları ben de tanımıyorum. Bizim iş yerinde kullanılan sisteme 4000 bilgisayar bağlı bi tek onu gördüm hayatımda kanlı canlı olarak :D

Merhaba,
Nas sistemi aslında IP yönetme, disk adresleme ve RAID mantığını bilmekle beraber gerektiğinde Linux kodlama yapabilmeyi gerektirir. Videoyu göremiyorum ama öyle fişe takayım, 2 şifre atayım çalışsın derseniz işte o zaman harici diskten farkı olmaz. O yüzden sistemin mantığını iyice okuyun, eğer altyapının altından kalkabilirim diyorsanız kurun. 4-5 bilgisayar pek zorlu bir süreç değil. Burada size önceden de söylediğim gibi satıcılar Çin'den ne olduğu belirsiz yazılımlarla kontrol edilen nas sistemlerini getirip satıyor. Bir bakıyorsunuz o sistem daha önce aktif edilmiş, sonra uğraşıyorsunuz. Ya da daha kötüsü yazılım desteği kalkıyor ve elinizdeki sistem ile kalıveriyorsunuz. O yüzden mantıklı olan zaten adreslemeyi kendiniz yaparak sisteme bağlayacağınız bir nas kurmak. Raspberry ile nas kurulu videolarını izleyin. Sistemin kurulum ve gerektiğinde yapılması gereken ıt bakımları hakkında bilgi sahibi olursunuz. Biraz Linux ve Python biliyorsanız kendiniz de nas kurabilirsiniz.
Size cihaz öneremiyorum çünkü böyle küçük cihazları ben de tanımıyorum. Bizim iş yerinde kullanılan sisteme 4000 bilgisayar bağlı bir tek onu gördüm hayatımda kanlı canlı olarak :D

Yanıtınız için teşekkür ederim. Bende yazılımcıyım ondan biraz işin içine girişmek istedim bu kısımla hiç çalışma şansım olmamıştı. Bilgi almak amacıyla sormuştum biraz daha araştırma yapayım ona göre karar vereyim.

Video görünüyor mu? video

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı