NASA, SpaceX ile birlikte çalışacak!

melike55

Femtopat
Katılım
3 Nisan 2021
Mesajlar
16
Daha fazla  
Cinsiyet
Kadın
NASA gibi büyük bir kuruluş uzayda uyduların çarpışmalarını engellemek adına SpaceX ile birlikte çalışacakmış. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar? SpaceX bu kadar güçlendi mi sizce de?
 
Olması gereken buydu, insanlığın geleceği söz konusu sonuçta. Birlikte çalışırlarsa daha hızlı adım atarlar geleceğe.
 
Devlet destekli bir kurumun özel şirket ile anlaşması işte. Özel şirketler bazı konularda devlet destekli şirketlere nazaran daha rekabetçi olabildiklerinden bazı konularda bireysel güçlenmeleri normaldir.

Ben SpaceX gücüne değil de bir ülkenin bu kadar önemli konuda güçlerini birleştirecek kadar donanımlı 2 tane kuruma sahip olması düşündürdü fazlasıyla. O ülkenin vatandaşı olsam gurur duyardım. Darısı bu topraklara diyelim.
 
GÜNAYDIN!

SpaceX'in kuruluşunun yegane sebebi NASA zaten. NASA'nın, 2003'te Columbia kazası sonrası ortaya koyduğu Commercial Crew Program adı altında kurulmuş şirketlerden birisi. Bu işi ciddiye aldığı ve sağlam roketler ürettiği için de günden güne büyüdü.

SpaceX NASA dışında ABD ordusu ile de çalışıyor. Bunlar yeni şeyler değil.

SpaceX bu kadar güçlendi mi sizce de?

SpaceX, NASA'nın 2011'de Uzay Mekiği programını kapatması sonrası ciddi anlamda güç kazandı. Şu an NASA'dan daha güçlü konumdalar.

Devlet destekli bir kurumun özel şirket ile anlaşması işte. Özel şirketler bazı konularda devlet destekli şirketlere nazaran daha rekabetçi olabildiklerinden bazı konularda bireysel güçlenmeleri normaldir.

Ben SpaceX gücüne değil de bir ülkenin bu kadar önemli konuda güçlerini birleştirecek kadar donanımlı 2 tane kuruma sahip olması düşündürdü fazlasıyla. O ülkenin vatandaşı olsam gurur duyardım. Darısı bu topraklara diyelim.

Aslında SpaceX'in önüne ABD devleti tarafından hep engeller kondu. Hatta Yeni Biden yönetimi en büyük engeli kendi elleriyle NASA başına getirdi.

NASA her zaman kendi kendini finanse eden, kendi mühendislerini kendi içinde tutan, senatoda kendi adamlarını barındıran ve en önemlisi, parayı kendi adamalrına yediren bir yapıda oldu. Ancak SpaceX bunu ciddi anlamda değiştirdi zira:
  1. İşi NASA'dan daha ucuza yaptılar,
  2. İşi NASA'dan daha hızlı ve güvenilir yaptılar.
Mesela NASA'nın SLS projesi, F 35 gibi batağa düşmüş durumda. Ancak hala finansman çıkıyor. Neden? Çünkü senatoda adamları ve o adamların orada kalabilmesi için, projelerin olması gerek.

Yani bizden bir farkları yok. İstedikleri kadar bilimde üstün olsalar da, adam kayırmanın ve siyasetin, politikanın ciddi anlamında etkisindeler.

Peki nasıl başarılı oluyorlar? Bu da basit: Paraları var ve meseleler kendi içlerinde olduğundan, kendi içlerinde çözebiliyorlar.

Biz öyle olabilir miyiz peki? Açıkçası siyasi bir değişimde, özellikle savunma sanayi alanındaki atılımların yarısının ciddi tehlike altına gireceğini ve ekonomimizin ciddi bir batakta olduğunu düşünürsek, zor...
 
SpaceX, muhtemelen Elon Musk'ın iticiliğinden dolayı insanların kafasında olumsuz bir imaj yaratsa da bilimin ve teknolojinin gelişmesi için kamu ve özel şirketlerin bir araya gelmesi olması gerekendir diye düşünüyorum. Finansal anlamda da güçlenmesinin ardından diğer şirketler gibi Musk'ın şirketleri ABD devleti için tehdit yaratsa da SpaceX'in bilgi birikimini göz ardı etmesi çok mantıklı olmazdı. Olumlu bir gelişme bence.
 
SpaceX, muhtemelen Elon Musk'ın iticiliğinden dolayı insanların kafasında olumsuz bir imaj yaratsa da bilimin ve teknolojinin gelişmesi için kamu ve özel şirketlerin bir araya gelmesi olması gerekendir diye düşünüyorum.

Elon Musk iticiliği? :D Elon Musk sayesinde tarihte ilk defa bir uzay ajansının fan kitlesi var...

Kimsenin ne SpaceX ne de Musk'tan nefret ettiği yok, ABD'de hükümeti dışında...
 
SpaceX bu kadar güçlendi mi sizce de?
SpaceX hem baya güçlü hem de baya yenilikçi bir firma. Yani NASA'nın yapamadığını yapıyorlar şu sıra. Tabii ki NASA destekli olarak orası ayrı.

Bir de şöyle bir detay var herkesin atladığı; Amerika'da devlet kurumları yaptıkları işler, icraatler ve operasyonları arşivlemek zorunda. Bu arşivlerini de yasalara göre atıyorum 15-20 yıl geçtikten sonra halka açmak zorunda. Yanlış hatırlamıyorsam Bilgi Edinme Yasası galiba adı. Fakat özel şirketler bilgilerini halkla paylaşmak zorunda değil. Buna da şirket sırları ve rekabet koşulları diyorlar.

Bu sayede devlet, paylaşmak istemediği bilgileri özel şirketler ile yaparak halktan veya diğer devletlerden gizleyebiliyor. Yani devletler "baaaaazı" özel ve "pis" işlerini "baaaaazı" özel kurumlar aracılığı ile yaparak halkla veya diğer devletlerle paylaşma zorunluluğundan kurtulabiliyor. Buna daha tonlarca örnek verebilirim ama "Top Secret";)

Örnek vermek gerekirse mesela NASA uzaya gidip geri gelebilen roket modelini yapsaydı bu durum yüzünden belli bir süre sonra bu detayları halkla dolayısıyla dünyayla paylaşmak zorunda kalacaktı. SpaceX ile bu işi yaptıkları için zamanı geldiğinde SpaceX firması "bu şirket özel bilgisidir paylaşmak istemiyoruz" diyerek rahatça üzerini kapatabilir konunun:)
 

Geri
Yukarı