Nasıl bir meslek seçimi yapmalıyım?

Makaleler
49
Merhaba,

Bilişim dışında bir şeyler yapmak istiyorum. Karar veremedim. Kafa basmıyor. Sevmemeye başladım. Zevk vermiyor. Ama ne olacak onu bilmiyorum. Herhangi bir işe yeteneğim yok. Bir alanda gelişmek istiyorum.

Sizce ne yapmalıyım? İçine teknoloji olabilir ancak yazılım gibi şeyler istemiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

Endüstri Mühendisliğini incelemeni tavsiye ederim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Endüstri Mühendisliğini incelemeni tavsiye ederim.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arkadaş yazılım gibi şeyler istemiyorum demiş. Günümüzde yazılım bilmeden, yazılımla uğraşmadan mühendis olmak zor, endüstri müh. için ise imkansız.

Moleküler biyoloji ve genetik olabilir. Genetik mühendisliği ve gen ıslahı teknolojileri geliştikçe ileride çok gündem olacak mesleklerden biridir. Çoğu evli çiftin çocuğu doğarken, bir engel sahibi olmasını, kalıtsal bir hastalık bulunmasını istemeyeceğinin hepimiz farkındayız. Bu tür yerlerde gen terapisi ve gen ıslahı geleceğimizin anahtarı olacaktır. Ayrıca nootropic dediğimiz olayla birlikte insanlar kendilerini üst seviyelere yükseltmeye çalışırken kimyaya ihtiyaç duyacak gelecekte yeni kapılara yelken açılacaktır.

Önerilerim
1) Moleküler biyoloji ve genetik (Türkiye'de iş sahibi olmakta zorlanabilirsiniz)

2) Kimya ve kimya mühendisliği (ilaç sanayi ve malzeme bilimi alanında ilerleyebilirsin)

3) Mimarlık
Eğer sanatçı ruhuna sahip olduğunuza inanıyorsanız, bir Mimar Sinan neden olamayasınız?

4) Yenilenebilir Enerji ve mühendislikleri.

Günümüzde petrol ve türevi olan yenilenemeyen enerji kaynaklarının dünyaya zarar verdiği herkes tarafından bilinir bir vaziyette, günden güne ekolojik politikalara tüm dünya olarak ihtiyaç duyacağız ve yeşil siyasetin de yükselmesi ile (Türkiye için bir şey diyemem) dünyada önemli bir meslek grubuna sahip olabilirsiniz.

5) Ekonomi ve iktisat.

Günümüzde çoğu gencin; girişimcilik, finans ve türevi konulara ilgisi olduğu ortada, her ne kadar devletin üretime katkısı (liberal, karma ve devletçi ekonomi) bazı siyasi fikirler tarafından tartışılıyor olsa da çok radikal bir grup haricinde kimse özel sektöre düşman değil. Ve Türk halkı (altını çiziyorum ki maalesef)(tüketime maalesef demiyorum, üretimin olmamasından yakınıyorum, yoksa tüketim de harika bir şey) tüketim açısından çok önemli bir yapıtaşı olma özelliğine sahip. Ancak çoğu insan bunun hem iktisadi, insan kaynakları ve muhasebe bilgisi açısından çok kötü durumda bu sektörler ekonominin yapı taşı bu alanlara yönelebilirsin.

6) Psikoloji.

Hep üretimerki konuştuk, biraz da kahve ve çay eşliğinde insanlara yardım etmeye ne dersiniz?
Ülkemizde günden güne psikolojik desteğe olan talep artıyor. Eğer kendinizi kanıtlayabilirseniz, bir de üstüne yüksek lisansı psikoterapi üstüne yaparsanız, hem terapi verebilen de bir konuma yükselerek güzel bir maaş kazanabilirsiniz.

7) Gastronomi
(Bu konuda malesef ki pek bilgi sahibi değilim ama , yemek konusunun uzun süre insan elinden çıkacağına inanıyorum)

Ben herkes gibi klasik , hukuk ve türevi meslekleri önermeyeceğim. Çünkü bunlar yarın insansız yapılabilecek meslekleri oluşturuyor. Sanayi 4.0 projesinin ve yapay zekanın gelişimi ile çoğu meslek öleceğine olan inancımdan gereksiz gördüğüm meslekleri beyan etme ihtiyacında bulunmadım.

Arkadaş yazılım gibi şeyler istemiyorum demiş. Günümüzde yazılım bilmeden, yazılımla uğraşmadan mühendis olmak zor, endüstri müh. için ise imkansız.
Ben Üretim Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi alanlar için atmıştım dediğiniz doğru ama her okuldan okula değişiyor 4 sene boyunca 1 dönemde 1 ders yazılım alan da var 2 dönemde 2-3 ders yazılım alan da.

Ben Üretim Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi alanlar için atmıştım dediğiniz doğru ama her okuldan okula değişiyor 4 sene boyunca 1 dönemde 1 ders yazılım alan da var 2 dönemde 2-3 ders yazılım alan da.
Selamlar, eğitim + meslek hayatını sadece okulda alınan derslere indirgemeyin, ders kredisi hesabına hiç girmeyin lütfen.

Bilişimden uzak durmak isteyen, "...Kafa basmıyor. Sevmemeye başladım. Zevk vermiyor..." diye yorum yapan birisine endüstri mühendisliği (herhangi bir mühendislik aslında) önermemek daha iyi olacaktır.

Dediğiniz Üretim Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi vb. alanlarda çalışan endüstri mühendislerini masasında bir şeyleri onaylayıp, önüne gelen bazı planlara imza atan kişiler olarak görmemeliyiz. Hadi diyelim ki kod yazmadı (mesleğinin ilk yıllarında illa ki ya firmanın crm vb. yazılımlarını customize etmesini/ek modül yazmasını isterler, firma dandik ise excel kullanıyordur onlara makro yazar yıllarca); daha sonrasında firmanın kullandığı erp yazılımlarını ya da scms (bunlar dediğiniz alanlar için, yoksa endüstri mühendisinin erpden de anlaması beklenir, yeri gelir cad öğreneceksin bile diyebilirler ) kullanabilmesi, istenileni ekleyebilmesi, istenilen raporu hemen çekebilmesi, bu yazılımlar üzerinden ya da yazılımların outputlarına göre kendi yorumu ile sistemin analizini yapması vb. vb. beklenir.

Bu noktada da bu endüstri mühendisinin "biz okulda koca 4 senede, yazılım dersini 1 ders almıştık yea" deme lüksü yoktur.

Selamlar, eğitim + meslek hayatını sadece okulda alınan derslere indirgemeyin, ders kredisi hesabına hiç girmeyin lütfen.

Bilişimden uzak durmak isteyen, "...Kafa basmıyor. Sevmemeye başladım. Zevk vermiyor..." diye yorum yapan birisine endüstri mühendisliği (herhangi bir mühendislik aslında) önermemek daha iyi olacaktır.

Dediğiniz Üretim Planlama, Tedarik Zinciri Yönetimi vb. alanlarda çalışan endüstri mühendislerini masasında bir şeyleri onaylayıp, önüne gelen bazı planlara imza atan kişiler olarak görmemeliyiz. Hadi diyelim ki kod yazmadı (mesleğinin ilk yıllarında illa ki ya firmanın crm vb. yazılımlarını customize etmesini/ek modül yazmasını isterler, firma dandik ise excel kullanıyordur onlara makro yazar yıllarca); daha sonrasında firmanın kullandığı erp yazılımlarını ya da scms (bunlar dediğiniz alanlar için, yoksa endüstri mühendisinin erpden de anlaması beklenir, yeri gelir cad öğreneceksin bile diyebilirler ) kullanabilmesi, istenileni ekleyebilmesi, istenilen raporu hemen çekebilmesi, bu yazılımlar üzerinden ya da yazılımların outputlarına göre kendi yorumu ile sistemin analizini yapması vb. vb. beklenir.

Bu noktada da bu endüstri mühendisinin "biz okulda koca 4 senede, yazılım dersini 1 ders almıştık yea" deme lüksü yoktur.
Hocam, aslında kafa basmıyor dediğim anlam ise dediğim gibi "sevmeme" ve "zevk vermeme"sinden oluyor. Öbür türlü biyolojik olarak sıkıntı yok. Isınamadım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı