Nasıl borsa öğrenilir?

Banka ve kurumların şirket raporlarını incelemen lazım, şirketlerin bilançolarına bakman lazım, bist endeksine göre hangi sektörler yükselişte incelemen lazım, ne kadar kurum model portföyüne koyuyor incelenmen lazım, proje ve yatırımları gibi bir ton şey de var ekstra. Veya bu gibi şeylerle uğraşmak istemiyorsan yatırım fonu diye bir şey var ondan alabilirsin, bankaların kendi uzman ekibinin oluşturduğu fonu alarak borsadan anlamasanda para kazanabilirsin. Ben fon alıyorum.

Yatırımın temelleri üzerinden araştırma yapman gerekir. Bu da buraya yazabileceğim sayfalarca yazı demek. Yapay zekaya sorarsan sana temiz bir yol gösterecektir. ChatGPT bu konuda iyi.

Ciddi bir Finansör veya Sermaye Araçları üzerine kariyer fikriniz yoksa aslında doğrudan borsaya girmenin bir mantığı yok. Çünkü bu kadar fazla risk ve takip isteyen bir işi her insanın psikolojisi veya risk beklentisi kaldırmıyor.

Şahsi tavsiyem: Ülkemiz adına konuşursam çok iyi yönetilen yatırım fonları var ve bazıları sizi vergi ödemek gibi yüklerden de kurtarıyor. Özellikle Yabancı hisse fonları ve Eurobond fonları sizin için vergiyi ödediğinden genelde vergi beyanı vermeden rahatça %10 stopaj verip işin içinden çıkabilirsiniz.
Ayrıca bu fonların yıllık %2.5 gibi komik yönetim ücretleri alması da bir avantaj çünkü yönetim ücreti Türk lirası olarak alınmakta.

Eğer yok illa da gireceğim diyorsanız aşağıdaki listeyi tamamlamadan borsa ve kripto para dünyasına girmeniz ciddi kayıplar doğrur.

Listemiz şu şekilde:
1. Yatırımın temeli ve mantığı nedir?
2. Yatırımcı kime denir ve trader kime denir?
3. Yatırım yapmanın felsefesi.
4. Büyük yatırımcıların varlıklarına ve stratejisine bir bakış. Örnek: Warren Buffet, Merill Lynch, Larry Fink.
5. Yatırım yapmak için gereken uygulamaların kullanımı.
6. Teknik ve Temel analiz.
7. Şirketlerin raporlarını okumayı öğrenmek.
8. Borsa ve yatırımcılarca kullanılan terimlerin anlamını öğrenmek.
9. Teknik analiz II.
10. Teknik analiz III.
11. Risk analizi ve planlaması.
12. Vergi vermek ve vergiyi beyan etmek. (bir yerden sonra kazanç genelde vergi limitini geçer.)
13. Büyük fonlar ve şirketlerin amacı: Blackrock, Blackstone ve Norveç Varlık Fonu'nu anlamak.
14. FED gibi yapıcı ve düzenleyici kurumların dilini çözmek.
15. Sabırlı olmak.

Bu liste daha da uzar gider fakat temelinde iyi bir başarı için bunlar mutlaka bilinmesi gerekenler olup yatırımın risk beklentisi ve amaçla şekillendiğini unutmamak en temel anahtar olup kazanç veya kayıbı belirler.

Son olarak SPK mevzuatı gereği fon, hisse veya kısaca "Şunu alın." diyemiyoruz bu konuda lütfen bizi sıkıştırmayın, teşekkürler!

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı