İlk önce internetten günlük ihtiyacın olan kaloriyi hesapla. Bunun üstüne 200-400 kalori ekle.
Aldığın kaloriyi nasıl aldığın da önemli. Yiyeceklerin makrolarına(Karbonhidrat - protein - yağ) bak. Paketli yiyeceklerin üstünde yazar. Ev yemeklerini de internetten bakabilirsin, bunun için siteler var.
Yediklerini öğünlere böl. Ana öğünler kadar, ara öğünler de önemlidir. Kuruyemiş, meyve veya kendine shake hazırlayıp bunları ara öğün olarak tüketebilirsin.
Spor yap. Ne kadar ağır veya ne kadar çok spor yaparsan yap, kilo aldığın için vücudun yağlanacak ki bu normaldir. Eğer spor yapmazsan sadece yağ kütlen artacak, sonra tartıya çıktığında gördüğün sayı seni tatmin etse de aynada kendine baktığında hala zayıf olacaksın. Bu yüzden vücuduna belirli aralıklarla ve yeteri kadar direnç uygulaman gerekli.
Kendini çok kasma. ''3000 yemem gerekliydi, ben 2500 yedim'' ya da ''Hamburger yedim kaloriyi aştım ne yapacağım'' gibi. Vücut olaylara anlık olarak tepki verse de, haftalık olarak işler. Bugün 1800 yediysen, yarın 2200 ye.
İkide bir tartıya çıkma. Bir gün belirle ve haftadan haftaya kilona bak. Ben kilo aldığım zamanlar, vücudun en zayıf olacağı zamanı seçerdim ki bu da, sabah kalkıp tuvaletten çıktıktan sonra ki zamandır. Sana da bunu yapmanı tavsiye ederim.
Son ve en önemlisi. İstikrarlı ol ve sakın acele etme !