Nasıl Özel Ses Oluşturabiliriz?

user1009

Hectopat
Daha fazla  
Okulda bir projem var. Basit gibiydi lakin öyle değilmiş.

Neyse ben kısaca sorunumu dile getireyim. Özel bir ses oluşturmak istiyorum. Belirli herz ve dB şeklinde olmalı. Bu iki faktörü kendim belirlemem gerek. (Hayvan kovucu tarzı sesler için)

Yapılabilir bir şey midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok bilimsel geldi. Tanıdık bir ses mühendisi var ise bir konuş derim. sonuçta hayvanların duyduğu Hz değerleri daha geniş. Depremi falan hissediyorlar. :)

Okulda bir projem var. Basit gibiydi lakin öyle değilmiş.

Neyse ben kısaca sorunumu dile getireyim. Özel bir ses oluşturmak istiyorum. Belirli herz ve dB şeklinde olmalı. Bu iki faktörü kendim belirlemem gerek. (Hayvan kovucu tarzı sesler için)

Yapılabilir bir şey midir?

Elbette yapılabilir. Küçük bir yüksek frekans hoparlörüne (ismi tweeter olarak geçer ve genellikle piezoelektrik malzemeden yapılmıştır) ve teknik özelliklerinin yazılı olduğu dökümana (datasheet olarak bilinir) ihtiyacınız olacak. Örneğin grafikte, tweeter cinsi bir orta frekans hoparlörünün çıkardığı ses basıncı ile girişine uygulanan kare dalga sinyalinin tepeden tepeye voltaj değerleri arasındaki oranları görebilirsiniz.

sd6bt54.png

Buna göre istediğiniz bir ses sinyali oluşturma programıyla (Audacity programını tavsiye ederim) 3 kHz frekansında bir kare dalga oluşturup, bu sinyali bilgisayarınızın veya herhangi bir müzik çalar cihazınızın çıkışına, çıkış değeri tepeden tepeye 3 Volt (örneğin çoğu dizüstü bilgisayarın kulaklık çıkışı en yüksek ses ayarında yaklaşık 2 V tepeden tepe değeri verir) olacak şekilde verdiğinizde, 10 santim mesafeden 80 dBA ses basıncı elde etmiş olursunuz.

Hayvan kovucu uygulaması için daha yüksek frekansta çalışan bir tweeter almanız gerekir. Yine alacağınız hoparlörün teknik grafiklerine bakarak, ihtiyacınız olan ses basıncı değeri için ne kadar yüksek bir sinyal seviyesi vermeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı