Nasıl üniversite bölümü seçilir?

BerkOzz

Centipat
Daha fazla  
Bu sene sınava gireceğim ama hala aklımda ileride hangi mesleği yapacağımla ilgili bir fikir yok. Çünkü istediğim mesleğin gelirini mi ön plana almalıyım yoksa ne kadar sevdiğimi mi bilmiyorum.

Sizin istediğiniz veya okuduğunuz bölümün ne olduğunu ve neden seçtiğinizi yazabilirseniz aklımda birtakım fikirler oluşabilir.
Yazanlara şimdiden teşekkürler.

Hangi meslekleri seviyorsunuz? Bence ilk başta bu soruyu kendinize sorun. Ben yazılım okuyorum son sınıfım. Severek kod yazıyorum. Ancak son zamanlarda sektör doygunluğa ulaştı diyorlar ama iyi bir yazılımcı olursam yine de iş bulabileceğimi düşünüyorum. Neredeyse her sektörde de bu geçerli.

Hangi meslekleri seviyorsunuz? Bence ilk başta bu soruyu kendinize sorun. Ben yazılım okuyorum son sınıfım. Severek kod yazıyorum. Ancak son zamanlarda sektör doygunluğa ulaştı diyorlar ama iyi bir yazılımcı olursam yine de iş bulabileceğimi düşünüyorum. Neredeyse her sektörde de bu geçerli.

Bende gerçekten yazılım ile ilgili pozitif duygular besliyorum ama sektörün ölmeye başladığı, çok mezunu olduğu ve NVIDIA ceosunun yaptığı sunumda artık kod yazmayı bilgisayarların yapabileceği (yazılımcılara gerek kalmayacakmış) gibi söylemler fikrimi çok etkiliyor.

Siz şu an son sınıfsınız ama ben ancak 5 yıl sonra meslek hayatına girebileceğim ve yapay zeka bu kadar hızlı ilerlerken hala bana ihtiyaç kalır mı diye düşünüyorum. Teşekkür ederim öneriniz için.

Yazılım sektörü bir daralma yaşıyor, ancak bu daralmanın sebebi yapay zeka değil. Küresel çaptaki faiz artışı ve ekonomik belirsizlikler özellikle yatırımlar sayesinde büyüyen bu sektörü olumsuz etkiledi. Ancak bu durum sonsuza kadar böyle süreceği anlamına gelmiyor, her sektör dönem dönem bu şekilde sıkıntılı süreçler yaşayabilir.

Mezun sayısı evet artış gösteriyor, ancak bu alanda diploma bir araçtır, amaç değildir. Diploma elbette iş bulurken oldukça önemli bir araç, ancak işverenler size sadece diplomaya sahip olduğunuz için değil, niteliğinize, projelerinize bakarak iş teklif eder. Ve maalesef birçok yazılım öğrencisi üniversite okurken kendilerini geliştirmeden sadece sınavdan sınava ders çalışarak mezun oluyor. Aslında bu durum gerçekten bu alanı seviyorsanız diğer mezunlardan kendinizi ciddi anlamda ön plana çıkarabileceğiniz bir avantaj sunuyor.

NVIDIA CEO'su söylemi aslında tam olarak öyle değil. Kastettiği şey aslında programlamanın daha basit bir hale geleceği, sistemi bilen kişilerin yazılım dillerine çok iyi hakim olmasına gerek kalmadan da yapabileceğini kastediyor. Ancak abartılı bir şekilde söylediği için ifadesini elbette işin içinde olmayan birçok insanın kafasında soru işareti bıraktı. Öncelikle kendisinin bir Bilgisayar Bilimleri uzmanı değil, NVIDIA CEO'su olduğunu hatırlamakta fayda var, yani halihazırda "Yapay Zeka" üzerine projeler geliştiren bir şirketin CEO'su kendisi. Yani böyle büyük etki uyandıracak ve haberlere çıkmasını sağlayacak cümleler kurması oldukça doğal. Yine de bu şekilde söylemesi dediğinin doğru olduğu anlamına da gelmiyor (hatta gerçekten oldukça uzak). Yıllarca birçok teknoloji devi neler neler söyledi, çoğu dedikleri ile günümüzde yaşanan gelişmeler o kadar farklı ki. Dediklerine gerçekten kendileri bu kadar inanıyorlarsa her ay yenisini yayınladıkları "Yazılım Mühendisi" iş ilanını kaldırabilirler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı