Ne zaman biteceği belli olmayan bir proje uğraşılmaya değer mi?

gazozturk

Megapat
Daha fazla  
Bir projemiz var. İşin project management kısmı ile alakalı hiç tecrübemiz yok ve 3 kişiyiz. Projenin potansiyeline çok inanıyoruz ve eğer biterse gerçekten bir devrim yaratabileceğini inanıyoruz. Bu çapta bir projeye çok az bir bütçe ve çok az kişi ile giriştiğimiz için belki 10 yıl bile sürebilir. Projenin ilerlemesi dursa bile, proje sayesinde birçok konuda kendimizi geliştirmiş olacağız ve bu da motivasyonumuz. Hayatımıza devam ederken bir yandan da uzun vadede projeyi geliştireceğiz. Bu konularda tecrübeli bir abi ile konuştum ve fazla pesimist konuşup moralimi bozdu açıkçası. Her şeyin planlanması gerektiğini ve 5-6 yılın bile teknoloji için çok uzun bir süre olduğunu söyledi özet olarak. Zaten yapay zekanın yazılım sektörünü bitereceğini söyledi. Kendisi de yetkin bir yerde çalışıyor, şaşırttı böyle söylemesi. Siz ne düşünüyorsunuz, girişmeli miyiz projeye?

Siz kimseye aldırış etmeyin devam edin derim. Yapay zekanın yazılımı bitireceği mevzusuna gelince; o zamana daha çok var emin olun. O güne kadar uzman bir yazılımcı olursanız hem ekmeğinizi kazanırsınız hem de o günler geldiğinde sokaktaki herhangi bir adam yapay zeka kullanarak program yazamayacak emin olun. Yine sağlam bir altyapı ve bilgi gerektirecek bu işler.

Açıkçası ne üzerine çalıştığınızı bilmeden yorumlamak doğru olmayacaktır ancak işletim sistemlerinin bile 3-5 yılda bir yenisi çıkarken projenizin gelişim aşamasını bir ihtimal 10 yıllık bir vadeye yaymak bana mantıklı gelmedi, süre çok uzun ve sizin projeniz ileriki bir işletim sisteminde destek bulamayabilir, çok uçuk olacak ama işletim sistemi projesi vs ise şartların işlemcileri eski kalacak, bu kadar uzun vadede proje yapmak pek mantıklı değil.
Beklenti yok, kişisel gelişim hedefleniyorsa her türlü faydalı olacaktır. Yapay zekaya gelince şu anda bile herkes yazılımcıyım diyor ancak yapay zekayı en verilimli kullananlar yine yazılımcılar olacak.

3 kişilik ekibin 5-10 yıl dağılmaması, aynı motivasyonla ortak projeye devam etmesi çok küçük bir olasılık. Tecrübesiz küçük bir ekiple bu büyüklükte olması, bu kadar uzun sürede ortaya çıkması hedeflenen ürünü yönetmeyi, yol haritası çıkarmayı başarmak da fazla iyimserlik, iş yazılıma girince de ihtiyaçların tespiti, mimarisi vesairesi de var işin içinde. Bu kadar uzun sürecek bir geliştirme durumunda da teknolojinin geri kalması, piyasaya sizin ürün benzeri bir şeyin çıkması ya da şu an devrim yaratacak dediğiniz şeyin bittiğinde devrim yaratmayacağının farkına varmak vb. durumlar olabilir.

Hobi olarak, en azından yazılımcı olarak gelişiriz mantığıyla uğraşacaksanız sorun yok, çok bel bağlamayın yine de.

Açıkçası ne üzerine çalıştığınızı bilmeden yorumlamak doğru olmayacaktır ancak işletim sistemlerinin bile 3-5 yılda bir yenisi çıkarken projenizin gelişim aşamasını bir ihtimal 10 yıllık bir vadeye yaymak bana mantıklı gelmedi, süre çok uzun ve sizin projeniz ileriki bir işletim sisteminde destek bulamayabilir, çok uçuk olacak ama işletim sistemi projesi vs ise şartların işlemcileri eski kalacak, bu kadar uzun vadede proje yapmak pek mantıklı değil.
Beklenti yok, kişisel gelişim hedefleniyorsa her türlü faydalı olacaktır. Yapay zekaya gelince şu anda bile herkes yazılımcıyım diyor ancak yapay zekayı en verilimli kullananlar yine yazılımcılar olacak.
detay veremiyorum maalesef diğer arkadaşlara sormadan. ama en kısa tabirli sağlam bir algoritma ve backende sahip olan bir platforma entegre olarak çalışacak başka bir platform. iki platformu da biz geliştirecegiz.

Fikri duymadan yardımcı olamayız :d
Şaka bir yana 10 yıl neye göre 10 yıl? Gerçekten inanıyorsan projeni tasarla, çok basit bir örnek prototip çıkar, pros & cons tablosunu oluştur, riskleri ve rakipleri yaz, başka veriler lazımsa onları da ekle. En son oluşan raporla beraber melek yatırımcı aramaya başlayabilirsin. Bunu public (halka açık) alanda yapmayın tabi ki. Fikrinizi alabilirler. 1-1 görüşmeye çalışın. Kosgeb başvurusu da olabilir.
Bu sayede projeye olan inancınız artabilir. Ama tam tersi olarak; hiç yardım bulamazsanız motivasyonunuz ve inancınız da yok olabilir.

Sizin gibi çok örnek görüyorum Linkedin de. Onların izlediği yolları araştırabilirsiniz belki.

Boşverelim yatırımları, projeye odaklanırsak;
Uzun vade proje geliştirmek, riski yüksek ve başarısız olma olasılığı, başarılı olma olasılığından daha fazladır. Arkadaşlar detaylı anlatmış tekrar tekrar nedenini anlatmayayım.
Ayrıca proje ne kadar büyük olursa olsun, önce çok basit olarak başlayın. Sonra evrilirsiniz. Bununla ilgili güzel bir kaynak bırakayım. Kesinlikle oku ve daha fazla araştır.

Fikri duymadan yardımcı olamayız :d
Şaka bir yana 10 yıl neye göre 10 yıl? Gerçekten inanıyorsan projeni tasarla, çok basit bir örnek prototip çıkar, pros & cons tablosunu oluştur, riskleri ve rakipleri yaz, başka veriler lazımsa onları da ekle. En son oluşan raporla beraber melek yatırımcı aramaya başlayabilirsin. Bunu public (halka açık) alanda yapmayın tabii ki. Fikrinizi alabilirler. 1-1 görüşmeye çalışın. Kosgeb başvurusu da olabilir.
Bu sayede projeye olan inancınız artabilir. Ama tam tersi olarak; hiç yardım bulamazsanız motivasyonunuz ve inancınız da yok olabilir.

Sizin gibi çok örnek görüyorum LinkedIn de. Onların izlediği yolları araştırabilirsiniz belki.

Boş verelim yatırımları, projeye odaklanırsak;
Uzun vade proje geliştirmek, riski yüksek ve başarısız olma olasılığı, başarılı olma olasılığından daha fazladır. Arkadaşlar detaylı anlatmış tekrar tekrar nedenini anlatmayayım.
Ayrıca proje ne kadar büyük olursa olsun, önce çok basit olarak başlayın. Sonra evrilirsiniz. Bununla ilgili güzel bir kaynak bırakayım. Kesinlikle oku ve daha fazla araştır.

Teşekkürler bakıyorum şimdi

10 yıllık bir proje sürecini düşünemiyorum. Çok yıpratıcı bir süreç olacağı kesin. Bir önceki arkadaşın belirttiği MVP kavramını detaylıca araştırın.

Ürünü 4 5 ay da hazır hâle getirecek kadar küçültün. Amacınız her şeyi minimum ihtiyaca göre yapmak olsun, gerekirse Google form kullanın, kullanıcı dostu olmasın hiç sorun yok. Ortaya bir proje çıksın, ardından geliştirirsiniz.

Tek seferde son hâline getirmeye çalışmak, büyük ihtimal hiç bitirememeniz demek olacak.

10 yıllık bir proje sürecini düşünemiyorum. Çok yıpratıcı bir süreç olacağı kesin. Bir önceki arkadaşın belirttiği MVP kavramını detaylıca araştırın.

Ürünü 4 5 ay da hazır hâle getirecek kadar küçültün. Amacınız her şeyi minimum ihtiyaca göre yapmak olsun, gerekirse Google form kullanın, kullanıcı dostu olmasın hiç sorun yok. Ortaya bir proje çıksın, ardından geliştirirsiniz.

Tek seferde son hâline getirmeye çalışmak, büyük ihtimal hiç bitirememeniz demek olacak.
haklısınız teşekkür ederim yanıt için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı