Çözüldü Neden 720p Test Yapmanın Bir Mantığı Yok?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
287
Yer
İstanbul
Emre Karadağ isimli biri dün yayınladığımız 5700X vs 12600K videosuna şu yorumla saldırdı:

Hızını alamayan arkadaşımız saçma sapan bir örnekleme de yapıyor.

Neden en AAA oyunları en düşük ayarda ve 720p gibi saçma sapan bir çözünürlükte test etmediğimizi kendisine açıklama gereği duydum ben de:

Öncelikle grafikleri en düşüğe aldığınızda darboğaz ekran kartında değil, işlemcide oluyor fakat bu gerçekçi bir test olmuyor, sentetik bir test oluyor ki videoda da zaten sentetik testler mevcut. Ancak ve ancak e-Spor oyunlarında bu dediğiniz mantıklı olabilir fakat testte bir e-Spor oyunu yok. Cyberpunk işlemci optimizasyonu iyi bir oyun. Tabii ki fark düşük olacak. Bu mantıklı bir argüman mı? Sizin mantığımıza göre fark olması için oyunu 720p çözünürlükte çalıştırmak gerek. İşte o zaman zaten iş, işlemcinin mantıklı bir çözünürlükte, mantıklı bir ayarda vereceği performansa bakmaktan çıkıp sentetik fara iniyor. Konuya ne kadar uzak olduğunuzu anlamanız için size TechPowerUp W1zzard'ın yazdığını aktarıyorum, hani biz bilmiyoruz ya, en iyi siz biliyorsunuz ya malum. "720p testlerimiz, gerçek dünya olmadıkları için sentetik testler olarak hizmet eder." ~TPU kurucusu, W1zzard (Kaynak). Bu saçma yorumunuza cevap vermek için mesai harcadığıma üzülüyorum. Bunu Technopat Sosyal'de taşıyayım da sizin gibi eksik bilgiye sahip arkadaşlar bilgi sahibi olsun. ~Recep

Çözüm
Bu konu yabancı basında da bolca tartışıldı. Benim düşüncem bu testlerin yapılmasının faydalı olduğu yönünde.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Techpowerup'un 720p testlerini yaparken bıraktığı notu şuraya ekleyeyim.
Çıkarım: Bu kadar düşük çözünürlük, işlemciler arasındaki teorik performans farkına ışık tutuyor.

Aynı incelemede 720p testlerin artık pek anlamının olmadığını çünkü özellikle de üst düzey donanımlara sahipken 720p oyun oynanmadığı söyleniyor. Burası doğru, bunu mantıklı buluyorum. Ancak orada ufak bir eklenti var. Bu testlerin özellikle yüksek Hz değerinde çalışan monitör sahipleri için değerli olduğunu söylüyor. 5800x3D alıp, RTX 3080 alıp eğer 2160p@60 yerine 1080p@240 oyun oynamak istiyorsanız bu durumda işlemcilerin teorik performansı ön planda oluyor.

"İşlemci kıyaslamalarını 720p gibi düşük çözünürlüklerde yapmazsak testlerin hiçbir anlamı olmaz" yaklaşımı yanlış. Özellikle de oyun performansını görmek istiyorsak 1080p hatta yüksek çözünürlükte test yapmak verimli çünkü bu donanımı alan kişinin görmek istediği sonuçlar bu. Bilgisayarını kurup oyunu açtığında bu çözünürlükte oynayacak.

Ancak 720p çözünürlükte testin hiçbir değeri olmadığını söylemek de yanlış. Özellikle ortadaki darboğazı görmek ve teorik sonuçlara sahip olmak için önemli bir test, insanların bunu yapmasına minnettarım. Yapmayan kuruluşa "Neden yapmıyorsun?" diye sormam çünkü bu işlemin ne kadar zaman ve para aldığını bizzat biliyorum.

Hocam bence üzülmenizi gerektirecek bir durum yok. Forumda herkes bilgi sahibi olmuş olur.
Bence üzüldüğünden değil, böyle "bilgili" arkadaşlara tekte cevap vermek istediğinden konu açmış. Her videoda kaç tanesi beliriyordur, kim bilir.

Cahiller cahilliğini konuşturmaya devam ediyor.
Ülkemizde herkeste beyin var ama kullanabilen sayısı gerçekten çok az. Düşünmekten acizler.

Kanalı önerme butonuna 3-5 kere basması gerektiğini bile bilmiyor.

Bence üzüldüğünden değil, böyle "bilgili" arkadaşlara tekte cevap vermek istediğinden konu açmış. Her videoda kaç tanesi beliriyordur, kim bilir.
Benzerleri oldu. Arada burasına kadar geliyor. Haklı adam.

@Ellie Williams hocam insanımız okumuyor, okusa da okuduğunu anlamıyor. Ben teknolojiye dair hiçbir bilgim yok diyebilirim. Mesela @Recep Baltaş böyle konu açtıkça buradan okuyorum, videoları izlemeye pek vaktim olmuyor açıkçası.

Arkadaş acep ne içip bu yorumu yaptı merak ediyorum. Her oyunda 720P ile işlemci performansını göremeyiz zaten. Kaldı ki noktalamalara dikkat etmesine rağmen markaları da adam akıllı yazamamış üstüne doğru da yazamamış

Bu tarz kişilere gerçekten boşuna yazmamak lazım, zamana yazık Recep abim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…