Rehber Neden birden fazla programlama dili var?

Katılım
3 Haziran 2019
Mesajlar
1.812
Makaleler
3
Çözümler
6
Merhaba, bugün neden birden fazla programlama dili olduğunu teknik konulara girmeden kısaca anlatmak istiyorum.🧸

Günümüzde kullanılan programlama dillerinin kimisi cross-platform (çapraz platform [birden fazla platform]) kimisi de sadece bir veya belirli platformlar için. Mesela C++ bizlere birçok platformda geliştirme imkanı sunuyor fakat bazı konularda pek de mantıklı gelmiyor. Örneğin eskiden Android için C++ ile uygulama yapabilirdiniz fakat artık seçenekler 2'ye düşürüldü. (Java ve Kotlin) Çünkü bir dili birçok platformda kullanabilmek için ortak olarak işlev sağlayacaklar yapılar dile eklenir. Mesela Android üzerinden devam edelim. C++ ile uygulama eskiden yapın diyordu JetBrains fakat şu an neden son sürümlerde seçenek kalktı?
  • Çünkü Java ve Kotlin gibi diller daha yetkinlik sağlıyor. (Şöyle düşünün: bir bilgisayar mühendisi kendini elektrik elektronikte geliştiriyor fakat siz şirketinize öncelikle kimi alırdınız? Baştan beri ee üzerinde gelişen birini mi, yoksa sonradan kendini geliştireni mi? İkinci örnek ise mesela bir fullstack developer mı daha iyi site hazırlar yoksa bir fronted ve bir backend developer mı? [Hepsi de işinde iyi.])
Sadece bu da değil. Programlama dilleri aslında birer araçtır. Yani işlemci bunları anlamaz. O yüzden makine diline compiler ile çeviririz. Programlama dilleri de kişiye yetkinlik saglayabilmek içim temelde 3'e ayrılır.
  1. Düşük seviyeli (Makine diline yakın, yani donanımı yönetmek daha kolay. Sizce böyle bir ile [Örn: Assemby] masaüstü uygulaması yapmak ne kadar mantıklı?)
  2. Orta seviyeli (Hem donaıma hem de insan diline yakın.)
  3. Yüksek seviyeli (Donanımdan uzak fakat insan diline yakın. Anlaşılabilirlik yüksek.)
Şöyle de düşünebilirsiniz: ögrenci tüm derslerde yetkinlik sağlamaya çalışır fakat detaya fazla inmez. Yani donanıma uzaktır. Fakat ögretmen de detaya iner. Yani donanıma yakındır fakat kendi branşı dışındaki derslere uzaktır. (İnsan diline)

Bir ögretmen detayları size anlatmak için nasıl zorlanırsa düşük seviyeli dil de karmaşık olmayan işlerde o kadar zorlanır.

Kısacası her dilin yetkinliği ve becerisi var.

İyi günler dilerim.
🧸
 
Ben de şöyle bir metafor bırakayım. Neden sofrada hem çatal, hem bıçak, hem de kaşık var? Çorbayı kaşıkla içmek, çatalla içmeye çalışmaktan daha mantıklı olduğu için değil mi ? :) Sofra adabını öğrendikten sonra da bu sefer neden çay kaşığı, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı var diye sorular sormaya başlıyorsunuz. Siz iki saattir önünüzdeki tavuğu çatal bıçakla keseceğim diye soğuturken, hiç beklemediğiniz bir babayiğit gelip "tavuk, balık, kelle bunlar yenir elle" deyip malı götürebiliyor.

Programlama tam olarak böyle bir şey. Doğru ortamda, doğru aracı, etkin bir yöntemle kullanmak.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı