Neden çoğu yazılım veri çalıyor?

Gizliliğe önem veriyor musunuz?

• Oy verenlerin toplamı
    141
Hocam insanlar niye buna ses çıkarmıyor, insanlar hesaplarını silip/devre dışı bırakıp gitse bu kadar rahat olmazlar. Her şeyin alternatifi yok mu?
Chrome yerine Firefox.
Google yerine DuckDuckGo.
Uzar bu liste.

Maalesef...
Çoğu insan için "ürün olmak" önemli değil de ondan. Şimdi sana soruyorum, kaç kişi instagramı bırakır gider? Ben kişisel olarak kullanmıyorum ama annem dahil etrafımdaki herkes kullanıyor. Örneğin whatsapp, müşterilerimin hepsi kullanıyor, nasıl bırakayım kullanmayı?

Aslında buradaki sorun "kurgulanmış" sistemde. Eğer saklamaya değerli bir bilgin varsa onu korumak için alternatifler var (Proton mail, signal?...) Ama onun dışında ne yazık ki bu sistemden hizmet almak istiyorsan, ürün olmayı kabul edeceksin. Ya da bu diyardan çekip gideceksin.

Çoğu insan için "ürün olmak" önemli değil de ondan. Şimdi sana soruyorum, kaç kişi instagramı bırakır gider? Ben kişisel olarak kullanmıyorum ama annem dahil etrafımdaki herkes kullanıyor. Örneğin whatsapp, müşterilerimin hepsi kullanıyor, nasıl bırakayım kullanmayı?

Aslında buradaki sorun "kurgulanmış" sistemde. Eğer saklamaya değerli bir bilgin varsa onu korumak için alternatifler var (Proton mail, signal?...) Ama onun dışında ne yazık ki bu sistemden hizmet almak istiyorsan, ürün olmayı kabul edeceksin. Ya da bu diyardan çekip gideceksin.
Ben Facebook'umu ve Twitter'ımı silmeye çalışıyorum, ama nereden sileceğimi bulamadım :(?
Whatsapp'ım yok, Discord'a alternatif arayışına başladım bile, Instagram'dan Allah korusun.
Chrome'u da yakın zamanda silmeyi düşünüyorum.
GNU/Linux hakkında bilgi toplamaya başladım ve Win7 ile beraber kullanacağım.
Avast'dan da inşallah kurtulacağım.

Bunlar çok mu zor cidden?

Yani benim için de önemli gizlilik. Ama herkes umursamadıkça olmaz bu.

Ben Facebook'umu ve Twitter'ımı silmeye çalışıyorum, ama nereden sileceğimi bulamadım :(?
Whatsapp'ım yok, Discord'a alternatif arayışına başladım bile, Instagram'dan Allah korusun.
Chrome'u da yakın zamanda silmeyi düşünüyorum.
GNU/Linux hakkında bilgi toplamaya başladım ve Win7 ile beraber kullanacağım.
Avast'dan da inşallah kurtulacağım.

Bunlar çok mu zor cidden?

Yani benim için de önemli gizlilik. Ama herkes umursamadıkça olmaz bu.
Ben sosyal medya kullanmıyorum örneğin. Bu bile bir başlangıç.

Yine konuya MİT ajanları doluşmuş :D

Sizin bilgileriniz o firmaların hiç biri için açık okudukları bilgiler değil. Onları işleyip veya satıp size reklam çıkartmak için kullanıyorlar ki bunu zaten açıkça da söylüyorlar.

Eğer devlet büyüğü falan değilseniz zaten sizi hiçbir firma oturup dinlemez, gözlemlemez. Normal bir vatandaşın şu kafasını hiç anlamıyorum. Bir de bir laf bulmuş hepsi "ürün olmak" kardeşim isteyen kullanır isteyen kullanmaz. Kullanmak isteyen kişi zaten bu şartları kabul edip kullanıyor. Ürün olduğu falan da yok. Farklı görünmek için bile böyle davranan tipler var günümüzde.

"Aaa sen sosyal medya mı kullanıyorsun? Bütün her şeyini ifşa ettin" :D Yazık valla.

Kullanmak istemeyene saygımız tabii ki var da kullananlara laf atanlar kendilerini ne sanıyor merak ediyorum. Bana kalırsa da kullanmayan kişi "farklı görünme çabası ve kendini çok büyük sanma" gibi şeyler yaşadığını düşünüyorum. Bu fikri deyince ben kötü olurum ama kullananlara "ürün" diyenler kötü olmaz demi? :D

Herkes çalıyorsa kime satılıyor bu veriler?
Büyük firmalara, reklamlar için çalışan firmalara, sosyal medya firmalarına vb. İnternet üzerinde karşımıza çıkan her türlü reklam bu verilerin toplanması sonucunda herkese özel olarak çıkmakta. Bu veriler sayesinde kim ne sever? Neye ihtiyacı var? bu bilgileri tahmin edebilen ve yüksek ihtimal doğruluk payı olan bir algoritmaları var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı