Neden depreme hazırlık yapmadık?

Çünkü çalıyorlar ama çalışıyorlarmış... O yüzden gerek görmemişler.

Denetim yoktu parası olan elini kolunu sallaya sallaya ev yaptırıyordu yapılan evler denetilmiyordu. Binalara izolatör koymak çok masraf oluyor diye.

%5~10 ek masraf olunca kıyamamışlar.

Arkadaşlar her şeyin temeli liyakata, ahlaka ve insanlığa dayanıyor. Binayı yaptıran müteahhit ahlaklı biri olsa malzemeden çalmaz, uygun olmayan malzeme kullanmaz, kurallara uyar. Denetime gelen ekiplere bir yemek eşliğinde rüşvet teklif etmez, edemez. Hadi diyelim müteahhit karaktersiz çıktı. Devlette çalışan ve o binaların kontrolünden sorumlulara bakalım. Rüşvetle cebini dolduran olmasa, uygun yapmayana yıkım verecek karakterli memurlar olsa bu binalar yıkılmaz, yine kazanırız.

İnşaatında çalışan işçi işimden olurum diye susup bina değil mezar üretiminde çalışırsa, devletin memuru cebini doldurursa, müteahhit 10 dairelik binadan 15 daire parası kazanırsa bu binalar yıkılmaya devam edecek ve insanlara mezar olacak.

İngiliz bir profesör bu deprem İngiltere'de olsa dümdüz olurduk demiş. Ben de o tweet'in altına hayır, İngiltere dümdüz olmaz çünkü siz iş etiğine, ahlakına ve liyakata sahipsiniz, deprem bölgesini belirler ve oradaki yapıları maksimum oranda yönetmenliğe uygun bir şekilde yaptırırsınız yazmıştım.

Bu ülkede işini iyi yapan herkes de cezasını bulur. Rüşvet yemeyeni ayıplarlar, sürerler, işinden ederler. Merdiven basamaklarını liyakatsizlikle tırmalananlar karakterleri insanları çok çabuk harcamayı sever bu ülkede.

Biz her şeyden önce insanlığımızı kaybetmişiz. İnsanımızın gözünü para bürümüş, herkes uyanmak istemediği bir rüyayı yaşayıp gidiyor.

Japonya'ya atılan atom bombasından 1000 kat güçlüydü bu deprem, hazırlık yapsakta bunlar kader planının içinde olan bir şey. (!)
Aklıma takılan sorular var. Almanyanın üstüne bombalar yağarken okul devam ettirildi. Japonya ikinci dünya savaşından o kadar kötü yaralarla ayrıldı ki toparlanması mucizeydi ama şuan hem Almanya hemde Japonya dünya devi. Türkiye`nin eksiğini bilmiyorum, biliyorum ama hapishane sıkıntısı var.

Hocam demeyin ya. Bir de Haluk Levent suçlanıyor. Kızılay ve AFAD denen "dernekler" aldıkları bağışlar yetmemiş gibi AHBAP`a para ile yemek falan satıyor. Biz bunlara güvenmiyoruz diye ahbapa bağış yaptık bende yaptım fakat benim param gene oraya gitti. Ben artık olayı anladım. Hükümet paralı yol yapmış, ücretsiz yolun sonu paralıya gidiyor. Ya gitmeyeceksin yada para vereceksin.

Her önüne gelen müteahhit olup malzemeden çalıyor, devlet buna göz yumuyor ve imar affı çıkartıyor. Ayrıca bence en büyük sebeplerinden birisi ise 10 yıl önce devletin oralara kentsel dönüşüm yapmak istemesi fakat kentsel dönüşüm yapılınca insanlar AKP'yi daha çok sevecek diye CHP ve HDP'nin karşı çıkması, 2 kere dava etmesi ve iptal ettirmesi en büyük sebepleridir.

Hocam ben müteahhitlerin suçlu olduğunu düşünmüyorum. Yerde gördüğümüz parayı hepimiz alırız demi? O adamda kar ediyor çünkü adamı gören yok, kontrol eden yok. Bende mimarlık düşünüyorum ve insafım olmasa karakterim olmasa bende bunlar gibi yaparım çünkü beni denetleyen yok parayı ver kontrol eden kişiye yap binanı. İnsanlığımız ciddi anlamda yok. Celal Şengör, İlber Ortaylı gibi dünyaca ünlü profesörleri kötüleyen insanlardan hayır gelmez, bu adam ülkesinin kötülüğü için konuşmuyor aksine bilgilendiriyor öğüt veriyor ama işte anlayana.

bir tane yargılanan adam

Formalite icabı müteahhit avına çıktılar. Tek sorumlusu o çünkü.

Devlette çalışan ve o binaların kontrolünden sorumlulara bakalım. Rüşvetle cebini dolduran olmasa, uygun yapmayana yıkım verecek karakterli memurlar olsa bu binalar yıkılmaz, yine kazanırız.

Bunlar ise her depremde olduğu gibi yine sütten çıkmış ak kaşıklar.

Hocam ben müteahhitlerin suçlu olduğunu düşünmüyorum.
İşini doğru yapmayan birine sırf düzgün denetlenmediği için ya da parayla o denetlemeyi aşabildiği için suçsuz diyorsun. Mesajımda liyakat, ahlak, karakter ve iş ahlakından bahsettim.

Ecnebi dedikleri adamlar öyle bir iş ahlakına sahip ki, bu lafı oralarda duyamazsın. Herkes kendi yaptığı işten sorumludur ve olması gereken gibi yapılmak zorundadır. Üstüne bağımsız bir denetim ve güçlü bir hukuk devleti olunca oralarda zaten işini rüşvetle yürütmek gibi kavramlar ortadan kalkıyor. Bu işlere kalkışanlara da göstermelik cezalar gelmiyor.

Bak depremden hukuk devleti olmaya, temel bir okul ve insanlık eğitimine, adalete geldik. Bu kavramlar ülkeden uçalı uzun süre olduğu için arada bas bas bağırıp hatırlatmak gerekiyor.

Suçsuz değilde onlarında çok kabahati yok diyorum ama haklısınız. Demi bende buna şaşırıyorum. İnsanlar depremin yaralarını sarıyoruz siyaset zamanı değil diyor. Depremin yaraları sarılınca bunlar unutulacak çünkü olay bitecek, devam eden bir şeyin acısı daha çok acıtır daha çok üstüne gitmek lazım. Sosyaldeki Unutmayın, unutturmayınız konusu aklıma geldi, hepsi ama hepsi doğru.

Aynı şeyi düşünüyoruz ama ondan önemli tek bir şey var eğitim hocam eğitim. Cahil adamdan ne beklersin inanıyor işte.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…